Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Илюзионистът трябва да излъже себе си

БобиШоу
Снимка: радио София

В деня на мозъка ще разкрием някои от тайните на илюзионизма и за ментализма като упражнение за мозъка. БобиШоу - Борислав Борисов разказва колко дейности едновременно трябва да упражнява един илюзионист, за да "заблуди" публиката:

"Мозъкът е най-гениалното нещо, което ни е дарила природата. Често не използваме по предназначение мозъчните си клетки. Основният фактор в илюзионното изкуство е мозъкът. Илюзионистът трябва да излъже себе си. В нормалния живот, човек прави две неща едновременно, аз мога по 5-6. Аз манипулирам, всяко едно нещо подготвя другото.

Излязох на сцената на представлението на Мистър Сенко в родния ми град като малък. Видях как публиката се залива от смях и разбрах, че илюзионното е най-голямото изкуство. Кое дете не иска да стане фокусник? Илюзионното е и най-скъпо, но и най-скъпо отплатеното изкуство. Като свърши, хората не си тръгват и се опитват да открият тайните. 

Разкриването на фокуси по телевизиите се оказа полезно за нас, все повече хора идват на представленията. Обявяваме го за най-древно сценично изкуство. Още в древността са правени модерни магически апарати, включително стаи, от които не можеш да излезеш. 

Илюзионното изкуство е компилация. Направихме магическо училище с концертна сцена за 40 зрители. Огънят на магията се предава от поколение на поколение. Наред с училището и професионалистите, които обучавам, усещам децата, които, виждайки любимите картини на Астор на сцената, искат до отидат по-напред. 

Създадох курс за личностно развитие на хора над 55 години. Децата се разсейват, докато възрастните правят нещата с надграждане. С най-успелия ми ученик подготвяме спектакъл, той усъвършенства всеки детайл. Спектакълът е "от другата страна на магията", показваме на зрителя какво може да стане след фокуса."

По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събитие за осъзнати родители

Голямото изложение за малки мечтатели , разказано от един от организаторите - Милена Филипова: "Вярваме, че децата заслужават най-доброто. Идеята е заради нашите малки мечтатели. Колкото повече растат, децата имат нужда от повече извънкласни дейности. Събираме български създатели на интересни продукти, които не са толкова популярни. Събитието..

публикувано на 01.04.23 в 16:00
Началото на Първата част от романа. Представени са чорбаджи Марко и семейството му в обичайна битова сцена – вечерят заедно на двора. Художник: Йозеф Обербауер. Прототип на чорбаджи Марко е бащата на автора – Минчо Вазов

Софийски разкази - какво не знаем за „Под игото“?

"Софийски разкази" е новата ни рубрика в "Легендите на София". Неин автор е Виктор Топалов от Бохемска София, в съвместна продукция с Радио София. Какво не знаем за „Под игото“? Кои са интересните факти от написването и издаването на най-известния български роман? Какво разказва самият автор за творбата си? В рубриката „Софийски разкази“ Виктор Топалов от..

публикувано на 01.04.23 в 15:00

Хуморът е много добър вариант да не си хабиш нервите

Дими Деянски, стенд-ъп комедиантът за 1 април: "Днес празнуваш с това, че всичко може да ти се размине. Хората ти се радват на чувството за хумор и си казват "Боже, колко е чаровен". Назад в годините си спомням, че се бях пошегувал, че ще се върна в България за пролетната ваканция - учех в Канада. Казаха ми - "трябва да се занимаваш със стенд-ъп"...

публикувано на 01.04.23 в 12:07
Виктория Савова и Цветелина Гарелова, настоящите младежки делегати към ООН

Хубаво е извън личния живот да има кауза

Търсят се следващите младежки делегати към ООН.  За седемнадесета поредна година чрез конкурс в четири кръга ще бъдат определени двамата официални младежки представители на България към Организацията на обединените нации с мандат 2023-2024 година. Селекционната кампания, която се състои в етапи онлайн и на живо, ще се проведе в периода от 14..

публикувано на 01.04.23 в 10:46

Посланици на изчезващи видове

Зоологическа градина София ще отбележи 1 април – Международния ден на птиците от 10:30 ч. до 14:00 ч. с информативна програма и специални гости от Българското дружество за защита на птиците BirdLife Bulgaria. Подробности от  Катя Зарева, еколог към столичната зоологическа градина: "Това е един от най-старите екологични празници. Отбелязва се..

публикувано на 01.04.23 в 09:44

До 28 април гражданите могат да кандидатстват по Програма „Зелена София“ за 2023 г.

Столичната община откри процедура за кандидатстване с проектни предложения по  Програма „Зелена София“ . Желаещите могат да подадат документи до 17:00 ч. на 28 април 2023 г. в деловодството на районната администрация, на чиято територия се намира зелената площ. Кампанията на общината се провежда за 12-а година и цели да включи гражданите в..

публикувано на 31.03.23 в 19:27

Половината от българите смятат, че жените и мъжете не са равнопоставени в професионално отношение

Половината от българите смятат, че двата пола не са равнопоставени в професионално отношение , сочи проучване на Съвета на жените в бизнеса в България , което е направено по повод 10-ата годишнина на организацията. Допитването е проведено от агенция „Тренд“ . Данните показват, че под равнопоставеност 27% от анкетираните разбират равни..

публикувано на 31.03.23 в 17:21