Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Повече от 80 години УАСГ подготвя архитекти и инженери за работа у нас и в чужбина

Университет по архитектура, строителство и геодезия
Снимка: Ани Петрова


Университетът за архитектура, строителство и геодезия се счита за основоположник на висшето техническо образование в България. В него са подготвени специалистите, които са построили практически всички жилищни, промишлени, хидротехнически обекти и транспортни съоръжения в страната и голям брой в чужбина.

УАСГ е на първо място в националния рейтинг на висшите училища, обучаващи в направление „Архитектура, строителство и геодезия”. Специалността “Архитектура” е призната официално от Министерството на културата и комуникациите във Франция и Кралския институт на британските архитекти RIBA.

УАСГ е подготвил повече от 5900 архитекти и 25 000 инженери от съществуването си до днес.

През юни предстои кандидатстудентската кампания, каза пред Радио София ректорът на УАСГ проф. Иван Марков.

„Изпитите за инженерните специалности са по математика, а за архитектурните – математика и рисуване. До края на юли записваме студентите“, уточни проф. Марков.

Той добави, че в университета се обучават около 3000 студенти, а най-желаната специалност е „Архитектура“, следвана от „Строителство на сгради и съоръжения“ и „Геодезия“. През миналата есен УАСГ е навършил 80 години от създаването си, каза още проф. Иван Марков.

Традиционно Студентският съвет към УАСГ организира 7 спортни турнира и изпраща делегати за международни състезания. Съветът организира и състезанието „Спагети бридж“, каза Амина Рамез от Студентския съвет към УАСГ.

„В състезанието „Спагети бридж“ правим мостове от спагети, като е разделено на три категории – авторски за дизайн, за най-добро копие на вече съществуващ мост и инженерен мост за изпитване, където идеята е като се направи моста само от спагети и лепило, той да бъде тестван до неговото пръсване“, обясни Амина Рамез.

Тя добави, че предстоят и „Годишните академични награди Хаус“.

„Правим ги всяка пролет. Това е представление, което изнасяме в аулата, което е игра на сцена. Винаги има сюжет, като в него са вкарани проблемите на студентите в нашия университет. По този начин успяваме да дадем гласност на нашите проблеми и желания“, обясни Амина Рамез.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Интересът към четенето се възпитава в ранна възраст

Какво е състоянието на грамотността и четенето в България и Европа в рамките на EURead в България? Подробности пред Радио София разказа Валентина Стоева от фондация "Детски книги", домакин на европейската среща в София. "На тази среща, както и на всички останали срещи с колегите беше много вдъхновяващо. Различното че, че те имаха възможност..

публикувано на 07.06.23 в 20:35

Къде да изхвърляме лекарствата с изтекъл срок на годност

Какво правим с лекарствата с изтекъл срок и опасни ли са те? Подробности по темата разказаха Дарина Георгиева – изпълнителен директор на БМГД на ООН и Димитър Маринов – председател на Българския фармацевтичен съюз. Инициатива е на БМГД на ООН. По думите на Георгиева темата обръща внимание на правилното изхвърляне на лекарства, които са с изтекъл..

публикувано на 07.06.23 в 18:55

Египетският фотограф Хешим Морси представя изложбата "Опазване на дивата природа"

Египетският фотограф, орнитолог и застъпник за опазването на околната среда Хешим Морси  е автор на голяма част от фотографиите от Египет и Кения на застрашени животински видове в изложбата наречена " Опазване на дивата природа". Тя може да бъде видяна в откритото пространство пред НДК, до кино "Кабана". до 19 юни. В нея ще бъдат оказани 24..

публикувано на 07.06.23 в 17:30

Дигитализацията и пазарът на труда

"При нас не можете да видите IT специалисти, които работят на компютър, по-скоро можем да видим колеги, работници и служители, които са заети с едни големи производствени машини. Хубавото на нашия сектор е, че той до голяма степен е автоматизиран, но това не означава, че дигитализацията няма своето място. Най-голямото предизвикателство е да..

публикувано на 07.06.23 в 17:05

Фестивалът Culturama тази година е посветен на птиците

Culturama е един много различен градски фестивал. Тази година той е посветен на птиците. За Culturama и птиците в него разказа Ина Кънчева, пореден гост в предаването "Радиокафе". "Птиците са основния ни посланик и тема тази година. Избрахме ги по много причини, но най-много заради алегорията и връзката с певците и артистите, с това,..

публикувано на 07.06.23 в 15:02

Книгата "Кулинарният свят на Линда" приканва да се вдъхновим да намерим своя кулинарен свят

Линда Маккензи-Петкова е създател и двигател на столичната сладкарница "Амели". Своето кулинарно пътешествие тя започва от остров Ванкувър с рецептите на семейството си, чиито корени са от Нова Скотия, Онтарио и Германия, преминава през Брюксел, Торонто, Бостън и завършва в България. За радост на трите си дъщери – Ванеса, Ема и Ани, както и..

публикувано на 07.06.23 в 13:33