Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Не е задължително да си музикант, за да участваш и изживееш джем сешън

Ако обичате любимите инструменти на Стунджи и Калин Вельов, поканата за поредния „Fusion Ethno Percussion Jam Session“ на 23 март вечерта е само като за вас.

На почит, на фокус и в най-масова употреба ще са перкусиите - Джембета, Кахони, Тарамбуки, Тъпани. Видовете са написани неслучайно с главна буква – предаваме респекта към тях, вложен от организаторите. Сред тях, а и водещ, е Пламен Мандаджиев.

В студиото на Радио София той разказа, че този вид преживявания не са без прецедент. Драган Милев-Дари участва в подобни колаборации още от края на 80-те години. В основната група има двама художници, татуист, IT специалист – хора, които нямат етикети на музиканти, но това не ги ощетява от музикалното изживяване.

По думите на госта, музиката е изкуство, в което се опитваме да вкараме в себе си, дори да станем участници. От друга страна, има някаква граница, някаква бариера, която не всеки може да преодолее.


„Нашият джем сешън се стреми да привлече точно такъв тип хора, които нямат или имат малко познание в музиката, стремим са да им донесем това прекрасно изживяване, което донася на нас – обясни Пламен Мандаджиев (). И подчерта – Ние не измисляме джем сешъна. Това е световна традиция. Опитваме се да създадем такава среда, която да е благоприятна за хората да се включат в него. Усещането да си пред публика, да си говориш с други хора на музикален език, усещането да се слушаш с тях, да им въздействаш - това е изключително обогатяващо изживяване, което смятаме, че несправедливо е запазено само за музикантите. То трябва да бъде по-популярно и в някаква степен по-достъпно.“

На джем сешъна всеки посетител не само може, а и е желателно да дойде със своя собствена перкусия (ако нямате - донесете туба от минерална вода, две парчета дърво) а може и да пляскате в такт или да кимате с глава - все е (съ)участие.

Основно на сцената ще присъства „The Full Moon Fig Jam Band“ в състав: Драган Милев-Дари (перкусии и хармоника), Николай Димчевски (кахон и хандпан), Алекс Волокин (бас), Панайот Мустакерски (ирландско бузуки) и Пламен Мандаджиев (китарен синтезатор).

Темата за импровизации ще бъде определена „дори не в последния момент, а на самия момент“.

Ще я подаде Мандаджиев.

Чуйте още подробности от самия него. 

По публикацията работи: Георги Нейков
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иновации в е-търговията - във фокуса на трета специализирана конференция

Digital4Sofia: Иновации в онлайн търговията и разплащания  се организира за трети пореден път в София и на 13 юни 2023 в Interpred World Trade Center ще събере едни от най-успешните специалисти в сферата на онлайн търговията и финтех индустрията. Те ще споделят практични съвети и ще представят нови тенденции и актуални дискусионни..

публикувано на 06.06.23 в 15:55

Премиера на филма "Червен Адмирал"

Филмът "Червен Адмирал" е включен в официалната селекция и ще бъде показан за първи път на 20-тия Международен фестивал на късoметражното кино In The Place, откъдето ще стартира националната му премиера. Подробности пред Радио София разказа режисьорът Марин Рангелов. "Червен адмирал е една пеперуда, която е ключовият символ на целия филм и..

публикувано на 06.06.23 в 14:36

Изложба представя интересни факти и предмети за "Детството през социализма"

На 1-и юни Музеят за история на София откри временната експозиция "Детството през социализма" .  В нея са представени експонати от началото на 40-те до почти 90-те години на 20-и век. Кураторът на изложбата Теодора Мешекова разказа повече. "Говорим не само за един период отдалечен няколко десетилетия от днес, но и един различен..

публикувано на 06.06.23 в 14:23

Стенд-ъп комикът Страцимир Ботев прави двоен рожден ден - свой и на своето шоу

"Леки жени и тежки наркотици" - шоуто на "лошото момче" Страцимир Ботев става на две години , а самият той - на 33. По този повод стенд ъп комикът кани публиката на безплатно събитие под моста на влюбените при НДК на 6 юни . "Общо взето всеки, който иска да каже нещо ще има възможност да каже нещо , така че всички са поканени",..

публикувано на 06.06.23 в 13:56

Иде ли краят на мита, че не знаем къде е погребан Ботев?

На състоял се наскоро брифинг бяха изнесени нови данни за мястото на което е погребан поета. В него взе участие и проф. Пламен Павлов – историк, публицист и председател на фондация "Васил Левски". В предаването "Радиокафе" той разказа повече. Историкът потвърди, че най-малкото вече има доста вярна следа за гроба на поета-революционер,..

публикувано на 06.06.23 в 13:12

"Оборище дарява" - дарителска кампания в полза на деца в риск

В предаването "Радиокафе" гостува Ана-Михаела Търнева, представител на фондация "За нашите деца". Организацията, която вече повече от 30 години поставя в центъра на своята дейност децата в риск от бедност и социално изключване, на възраст от 0 до 7 години, които имат нужда от подкрепа, за да могат да се развиват в сигурна семейна среда...

публикувано на 06.06.23 в 12:38

Амбициозен проект за свързването на два парка в столицата

Ще има ли Зелен коридор на здравето в Надежда? Проектът "Урбинат" е съставен съвместно със Столична община. Какво е развитието и ще остане ли той в историята като нереализиран проект? Подробности разказа неговият координатор Велин Киров. По думите му това лято трябва да започне изграждането на Зеления коридор на здравето в район "Надежда", като..

публикувано на 06.06.23 в 12:19