Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Как да се научим да живеем със стреса?

Снимка: Радио ВИДИН

На 23 март в София Тех Парк от 9:30 сутринта в Зала "Джон Атанасов" ще бъдат представени ранната превенция на стреса и направените обобщения по проект Test my stress, финансиран по Финансов механизъм: Norway Grants. Целта на проекта е да бъде разработен алгоритъм, който дава информация за това как тялото ни реагира на стреса. Test My Stress има своите както приложни, така и фундаментални приноси и е сериозна заявка за промяна на начина, по който се гледа на здравеопазването и се осъществява здравната превенция. С приключването на проектния срок и защитата на интелектуална собственост се планира готовност за предлагане на услугата на българския и международния пазар. Икономическото влияние от стреса на работното място е огромно, защото както компаниите, така и държавите губят много средства за това, че техните служители боледуват. Подробности пред Радио София разказа психологът Силвия Куманова, ръководител на проекта.

"Понякога ние не разбираме какво точно представлява стреса и как той въздейства на нашето тяло. Точно в момента, в който сме в най-големия стрес, ние като че ли се дистанцираме от тялото си, стоим някъде встрани и го наблюдаваме, или тотално не се сещаме за него. Ние се сещаме за неговите сигнали в момента, в който то вече толкова е увредено, че на нас ни трябва доста сериозна интервенция за да можем да продължим да живеем пълноценно", отбеляза Куманова.

По думите й работата под стрес е хубаво нещо, защото изважда най-доброто от нас, но много е важен балансът. "Когато ние нямаме отговор на въпроса какво точно става с нас, то ние изпадаме в дебрите на безпомощността, която пък от друга страна увеличава и количеството кортизол в нашето тяло", посочи специалистът.

"Дори нивото на субективен стрес да е намаляло, тоест усещанията ни от събития, които са минали през нас две години назад, те ни се отразяват в сегашния етап от живота. Ние не можем да кажем, че сме се справили със стреса защото той остава в нас, остава в нашия мозък и за съжаление се отразява върху физиологичните функции на нашето тяло", каза Куманова. Тя добави, че колко бързо остаряваме зависи от това, доколко ние можем да се справим със стреса.

Когато стресът се натрупа, той носи голямо натоварване – от една страна върху финансите на компанията, защото има много болнични дни, а от друга страна - върху самата икономика на държавата и върху здравната ѝ система. Със стрес е свързано развитието на автоимунни, онкологични, диабетни и други заболявания.

"Най-стресовите професии са тези, които са свързани с отговорност за много хора и с работа за хора. Но иначе погледнато няма професия, която да не е стресираща", отбеляза психологът. Относно твърдението, че е добре човек да сменя попрището си на няколко години тя каза:

"Това е нов рестарт за мозъка като цяло. Дори се счита, че на 45 години ако човек реши да завърши някакъв тип образование, то той ще удължи живота си поне с още 10-15 години. Мозъкът по принцип е орган, който трябва да бъде натоварван, а натоварването идва точно от това - от новото предизвикателство, от смяната на попрището. Естествено това нещо трябва да стане плавно, а не супер стресиращо, както се получава в нашето ежедневие заради икономическата обстановка".

Тя отбеляза, че темата за менталното здраве е табу в нашето общество и отношението към хората, които са стресирани и депресирани бива осъдително. Специалистът посъветва да обръщаме внимание на малките неща в живота и да се радваме на всичко, които природата ни дава и да се научим да живеем в хармония с нея.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмът "49,172" продължава да вълнува и да разказва по света за спасяването на българските евреи

Това е една история. Историята за създаването на един филм. Филм, който разказва за един от моментите в българската история, с които безрезервно можем и трябва да се гордеем. Филм за спасяването на българските евреи. Нарича се просто "49,172"  - толкова за българските евреи след края на Втората световна война. Повече, отколкото са били преди..

публикувано на 06.06.23 в 21:05
Снимката е илюстративна

Скейт паркът в "Надежда" ще е единственият в София с пул, откриват го тази есен

Изграждането на скейт парка в район „Надежда“ върви по план. До завършването му остават може би още 3 месеца. Откриването със сигурност ще бъде преди зимния сезон, може би през есента, съобщи пред БНР-Радио София Александър Давчев, управител на единствената фирма у нас, лицензирана да изгражда подобни съоръжения. „Основното в един такъв..

публикувано на 06.06.23 в 20:16
Георги Еленков

Георги Еленков: Кабинетът "Денков-Габриел" е без всякакъв картбланш пред избирателите

Досега ГЕРБ си служеше с разнородни партийни патерици, за да управляват сравнително стабилно, а за първи път изглежда сякаш самата партия на Борисов е патерица , което неминуемо е травматично не само сред избирателния корпус, а и на вътрешнопартийно равнище. Кабинетът "Денков-Габриел"  е без всякакъв картбланш пред своите избиратели..

публикувано на 06.06.23 в 17:01

"Пътища между страниците" отбелязват 25 години от специалност "Книгоиздаване" в Софийския университет

В предаването "Радиокафе" гостуваха представители на Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет "Св. Климент Охридски" - д-р Георги Александров ръководител на "Майсторски клас" и Славена Балалова главен редактор на "Учебно издателство". Поводът е празничен – 25 години от създаване на специалността "Книгоиздаване" и..

публикувано на 06.06.23 в 16:08

Иновации в е-търговията - във фокуса на трета специализирана конференция

Digital4Sofia: Иновации в онлайн търговията и разплащания  се организира за трети пореден път в София и на 13 юни 2023 в Interpred World Trade Center ще събере едни от най-успешните специалисти в сферата на онлайн търговията и финтех индустрията. Те ще споделят практични съвети и ще представят нови тенденции и актуални дискусионни..

публикувано на 06.06.23 в 15:55

Премиера на филма "Червен Адмирал"

Филмът "Червен Адмирал" е включен в официалната селекция и ще бъде показан за първи път на 20-тия Международен фестивал на късoметражното кино In The Place, откъдето ще стартира националната му премиера. Подробности пред Радио София разказа режисьорът Марин Рангелов. "Червен адмирал е една пеперуда, която е ключовият символ на целия филм и..

публикувано на 06.06.23 в 14:36

Изложба представя интересни факти и предмети за "Детството през социализма"

На 1-и юни Музеят за история на София откри временната експозиция "Детството през социализма" .  В нея са представени експонати от началото на 40-те до почти 90-те години на 20-и век. Кураторът на изложбата Теодора Мешекова разказа повече. "Говорим не само за един период отдалечен няколко десетилетия от днес, но и един различен..

публикувано на 06.06.23 в 14:23