Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се научим да живеем със стреса?

Снимка: Радио ВИДИН

На 23 март в София Тех Парк от 9:30 сутринта в Зала "Джон Атанасов" ще бъдат представени ранната превенция на стреса и направените обобщения по проект Test my stress, финансиран по Финансов механизъм: Norway Grants. Целта на проекта е да бъде разработен алгоритъм, който дава информация за това как тялото ни реагира на стреса. Test My Stress има своите както приложни, така и фундаментални приноси и е сериозна заявка за промяна на начина, по който се гледа на здравеопазването и се осъществява здравната превенция. С приключването на проектния срок и защитата на интелектуална собственост се планира готовност за предлагане на услугата на българския и международния пазар. Икономическото влияние от стреса на работното място е огромно, защото както компаниите, така и държавите губят много средства за това, че техните служители боледуват. Подробности пред Радио София разказа психологът Силвия Куманова, ръководител на проекта.

"Понякога ние не разбираме какво точно представлява стреса и как той въздейства на нашето тяло. Точно в момента, в който сме в най-големия стрес, ние като че ли се дистанцираме от тялото си, стоим някъде встрани и го наблюдаваме, или тотално не се сещаме за него. Ние се сещаме за неговите сигнали в момента, в който то вече толкова е увредено, че на нас ни трябва доста сериозна интервенция за да можем да продължим да живеем пълноценно", отбеляза Куманова.

По думите й работата под стрес е хубаво нещо, защото изважда най-доброто от нас, но много е важен балансът. "Когато ние нямаме отговор на въпроса какво точно става с нас, то ние изпадаме в дебрите на безпомощността, която пък от друга страна увеличава и количеството кортизол в нашето тяло", посочи специалистът.

"Дори нивото на субективен стрес да е намаляло, тоест усещанията ни от събития, които са минали през нас две години назад, те ни се отразяват в сегашния етап от живота. Ние не можем да кажем, че сме се справили със стреса защото той остава в нас, остава в нашия мозък и за съжаление се отразява върху физиологичните функции на нашето тяло", каза Куманова. Тя добави, че колко бързо остаряваме зависи от това, доколко ние можем да се справим със стреса.

Когато стресът се натрупа, той носи голямо натоварване – от една страна върху финансите на компанията, защото има много болнични дни, а от друга страна - върху самата икономика на държавата и върху здравната ѝ система. Със стрес е свързано развитието на автоимунни, онкологични, диабетни и други заболявания.

"Най-стресовите професии са тези, които са свързани с отговорност за много хора и с работа за хора. Но иначе погледнато няма професия, която да не е стресираща", отбеляза психологът. Относно твърдението, че е добре човек да сменя попрището си на няколко години тя каза:

"Това е нов рестарт за мозъка като цяло. Дори се счита, че на 45 години ако човек реши да завърши някакъв тип образование, то той ще удължи живота си поне с още 10-15 години. Мозъкът по принцип е орган, който трябва да бъде натоварван, а натоварването идва точно от това - от новото предизвикателство, от смяната на попрището. Естествено това нещо трябва да стане плавно, а не супер стресиращо, както се получава в нашето ежедневие заради икономическата обстановка".

Тя отбеляза, че темата за менталното здраве е табу в нашето общество и отношението към хората, които са стресирани и депресирани бива осъдително. Специалистът посъветва да обръщаме внимание на малките неща в живота и да се радваме на всичко, които природата ни дава и да се научим да живеем в хармония с нея.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево в сряда, с температура в София около 21°

Днес ще е предимно слънчево. Вятърът постепенно ще се ориентира от изток-югоизток и ще е слаб до умерен, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са между 19° и 24°, за София – около 21°. В планините ще преобладава слънчево време. Сутринта по високите части на Стара планина временно ще е мъгливо. Ще духа умерен вятър от запад-югозапад. Максималната..

публикувано на 02.10.24 в 07:35

Конкурсът "Добрите практики на фокус" отново търси успешни примери от българските класни стаи

Kонкурсът "Добрите практики на фокус" отново търси успешни примери и иновации от българските класни стаи. Инициативата се провежда за четвърта поредна година от фондация "Заедно в час" и образователния сайт prepodavame.bg. Целта е да се съберат и популяризират добрите педагогически практики, свързани с развитието на социално-емоционалните умения..

публикувано на 01.10.24 в 18:09

ОКИ "Красно село" организира поредица лекции с учени

Освен силната програма, с която започват музикантите от "Софийски солисти", големи са амбициите и на другите творчески състави, чийто дом е ОКИ „Красно село“, съобщи пред БНР-Радио София Ивелина Кючукова, директор на културния институт. Тя отбеляза, че премиерата тази година на театър "Сириус"  е постановката „Шестте пингвинчета“...

публикувано на 01.10.24 в 17:05

Ученици и специалисти дискутират заедно в кампанията "Пейка на здравето"

На 24 октомври, в София ще се проведе първото събитие от проекта „Пейка на здравето“. Целта е да бъдат създадени здравни дискусии между ученици и специалисти. Идеята се ражда от факта, че нито семейството, нито в училището се отделя достатъчно време, за да образоват децата в здравен аспект. Пред Радио София Росина Тодорова - председател..

публикувано на 01.10.24 в 16:48
Маестро Константин Добройков

"Софийски солисти" открива своя нов сезон с интересна програма

В Международния ден на музиката 1 октомври, сред плеяда музиканти в предаването “Радиокафе“ бе гост и диригентът на Камерен ансамбъл "Софийски солисти" Константин Добройков.  С него разговаряхме за предстоящия нов сезон, който музикантите ще открият на ново място и в нова зала.       "Даваме старт на сезона в РЦСИ "Топлоцентрала" , което е..

публикувано на 01.10.24 в 15:56

Инвестиция в злато - на какво се дължи нарастващият интерес?

В средата на годината в. "Уолстрийт джърнъл" съобщи за увеличаване на покупките на инвестиционно злато. С 36% е нараснало световното търсене на физическо злато през последните години, като от октомври 2022 г. цената на златото се е увеличила с над 45%, достигайки над 2350 долара за тройунция. Големият фактор за нарастването през последния..

публикувано на 01.10.24 в 15:06

Костинброд празнува през цялата (юбилейна) година

Знаете ли, че в Сливница има междуучилищна телевизия?! При това в нея са събрани не просто ентусиасти, а истински млади професионалисти. С тях тепърва ще ви срещнем в нашето „Радиокафе“ тази седмица, но преди това те направиха първия си репортаж за нас  - нещо, което хич не им се видя трудно. Първо, защото са го правили често, при това със звук и..

публикувано на 01.10.24 в 14:52