Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

“Избори“ е темата на Пролетни литературни срещи на фондация "Прочети София"

На 30, 31 март и 01 април, в Гьоте институт ще се проведат за първи път Пролетни литературни срещи на фондация "Прочети София". Темата на срещите е „Избори“. Тя не е единствено свързана с политическите избори, каза пред Радио София Тодора Радева – програмен директор на „Прочети София“.

„Темата избори не е случайна. Знаем, че изборите предстоят на 2 април, но тя е свързана и със самия формат на събитието. Решихме да поканим хора от различни сфери и да им дадем 20 минути, в които те сами да изберат какво да представят на сцената. Искахме да провокираме и самия артист да говори за нещата, които наистина го вълнуват и с които иска да зарази аудиторията. Ние правим избори ежедневно и това определя това, което за нас е важно“, обясни Тодора Радева.

Тя добави, че на 30 и 31 март, на сцената ще се качат 14 участници.

„Сред писателите са - Захари Карабашлиев, Алек Попов, Кристин Димитрова, Жюстин Томс, Йордан Славейков, поетът Васил Видински (ВБВ), Николай Терзийски, Радослав Бимбалов. Това са хора, които през последните години имат своите нови книги. Хора, които ще разкажат за своите лични и творчески избори“, каза Тодора Радева.

Първата вечер – на 30 март, ще приключи с музиката на група "КАКЕ?".

Партньор на събитието е Програма “Творческа Европа“, добави Десислава Панчева.

„В контекста на това, което организират домакините, ние сме вместваме доста актуално, тъй като ще представим еднодневно събитие – презентация, обучение и работилница по най-голямата и за жалост, може би в момента единствена в България, програма за мобилност на артисти и културни професионалисти - Culture Moves Europeили „Културата движи Европа“, каза Десислава Панчева.

„Литературните срещи“ ще имат и подкаст на живо. Събитията и през трите дни са с вход свободен.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Интересът към четенето се възпитава в ранна възраст

Какво е състоянието на грамотността и четенето в България и Европа в рамките на EURead в България? Подробности пред Радио София разказа Валентина Стоева от фондация "Детски книги", домакин на европейската среща в София. "На тази среща, както и на всички останали срещи с колегите беше много вдъхновяващо. Различното че, че те имаха възможност..

публикувано на 07.06.23 в 20:35

Къде да изхвърляме лекарствата с изтекъл срок на годност

Какво правим с лекарствата с изтекъл срок и опасни ли са те? Подробности по темата разказаха Дарина Георгиева – изпълнителен директор на БМГД на ООН и Димитър Маринов – председател на Българския фармацевтичен съюз. Инициатива е на БМГД на ООН. По думите на Георгиева темата обръща внимание на правилното изхвърляне на лекарства, които са с изтекъл..

публикувано на 07.06.23 в 18:55

Египетският фотограф Хешим Морси представя изложбата "Опазване на дивата природа"

Египетският фотограф, орнитолог и застъпник за опазването на околната среда Хешим Морси  е автор на голяма част от фотографиите от Египет и Кения на застрашени животински видове в изложбата наречена " Опазване на дивата природа". Тя може да бъде видяна в откритото пространство пред НДК, до кино "Кабана". до 19 юни. В нея ще бъдат оказани 24..

публикувано на 07.06.23 в 17:30

Дигитализацията и пазарът на труда

"При нас не можете да видите IT специалисти, които работят на компютър, по-скоро можем да видим колеги, работници и служители, които са заети с едни големи производствени машини. Хубавото на нашия сектор е, че той до голяма степен е автоматизиран, но това не означава, че дигитализацията няма своето място. Най-голямото предизвикателство е да..

публикувано на 07.06.23 в 17:05

Фестивалът Culturama тази година е посветен на птиците

Culturama е един много различен градски фестивал. Тази година той е посветен на птиците. За Culturama и птиците в него разказа Ина Кънчева, пореден гост в предаването "Радиокафе". "Птиците са основния ни посланик и тема тази година. Избрахме ги по много причини, но най-много заради алегорията и връзката с певците и артистите, с това,..

публикувано на 07.06.23 в 15:02

Книгата "Кулинарният свят на Линда" приканва да се вдъхновим да намерим своя кулинарен свят

Линда Маккензи-Петкова е създател и двигател на столичната сладкарница "Амели". Своето кулинарно пътешествие тя започва от остров Ванкувър с рецептите на семейството си, чиито корени са от Нова Скотия, Онтарио и Германия, преминава през Брюксел, Торонто, Бостън и завършва в България. За радост на трите си дъщери – Ванеса, Ема и Ани, както и..

публикувано на 07.06.23 в 13:33