Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигитален наръчник помага на учениците да откриват и осъществяват цели и умения

Снимка: prepodavame.bg

Вече е достъпен нов дигитален наръчник, озаглавен „Пътеводител на независимия тийнейджър“, в платформата за учители и педагогически специалисти – Prepodavame.bg, създадена от фондация „Заедно в час“.

Автор на наръчника е Нели Цветкова, която е психолог, фамилен терапевт и консултант. Тя е с професионален опит като училищен терапевт и с опит в разработването на наръчници и материали за развиване на умения у деца и ученици. 

В предаването „Радиокафе“ тя разкри повече за същността на новото издание.

„В сърцето на наръчника е показано едно умение и то е, умението за учене. Това е едно мета умение, което ни помага да си поставим цели, които наистина са важни за нас, да регулираме стратегиите си, мотивацията си, емоциите си в ученето. Така учениците ще могат да бъдат полезни във всяко едно начинание, което поемат“, каза тя и допълни, че има и друг много важен елемент в наръчника, свързан със саморегулирано учене  – тоест, учениците сами да се ориентират и да слагат фокус върху това, което е важно за тях.

„Това би им помогнало да могат да си поставят цели след 12 клас, които са искрено, истински важни за тях и да знаят как да ги постигнат“, посочи още Нели Цветкова.

Наръчникът обхваща период от 6 седмици, като има насоки и идеи за всеки ден. Първата седмица се фокусира върху личните цели на ученика, - това, което иска да постигне.

От разговора с психолога Нели Цветкова ще разберете: какво съдържа всяка една от посочените 6 седмици, как се използва и функционира наръчникът и кои аспекти обхваща понятието „саморегулирано учене.

"Пътеводител за независимия тийнейджър" е безплатен за ползване и е полезен както за ученици, така и за родители, и психолози, увери авторката.

В него са използвани ресурси от една от водещите организации за саморегулирано учене в България - Институтът за изследване в образованието, а съмишленик и основен вдъхновител за проекта е Мила Иванова.

Чуйте подробности в звуковия файл.



По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Коалиция за климата-България: Страната ни изостава значително в екологичните политики

Превенцията и адаптацията към климатичните промени са водещи за начините, по които се справяме с тези кризи. Това отбелязаха редица организации и сдружения, обединени в Коалиция за климата - България, на пресконференция през днешния ден. Те отбелязаха, че страната ни изостава значително в екологичните политики, като са нужни спешни и решителни..

публикувано на 30.07.24 в 18:07
Пламен Димов от

Пламен Димов с обич за оперното и оперетно изкуство, с признателност към маестро Карталов

Пламен Димов е артист, занимаващ се с оперно пеене. Любовта към оперетното изкуство се заражда в ранните му години и става реалност в МДТ Велико Търново. Там стъпва плахо, с голямо страхопочитание на сцената. „Когато започнах от малки, дори неговорими роли, изпитвах ужас от това, какво ще направя на сцената. След това записах “Оперно пеене“..

публикувано на 30.07.24 в 17:18

Увеличават се измамите на потребители, търсещи краткосрочно финансиране

За увеличен брой измамени потребители, търсещи предоставяне на краткосрочно финансиране, алармират от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. Най-често се правят опити за реклама на потребителско кредитиране в социалните мрежи, разлепване на материали по спирките и предоставяне на „хвърчащи листчета“, каза пред Радио София Николай..

публикувано на 30.07.24 в 16:38
„Съседите отгоре“ ще се играе на 5 септември

8 представления в Борисовата градина през Театралното лято

Лятото в София ще бъде театрално през август и септември. Жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на едни от хитовите представления под открито небе в Борисовата градина. Ще можем да се насладим на 8 представления от 19 август до 15 септември . “Отчаяни съпрузи“, “Неделя сутрин“, “Съседите отгоре“,..

публикувано на 30.07.24 в 15:55
Павел Вълчев

Павел Вълчев: Политическата криза води до вътрешни катаклизми в партиите

Парламентарната група на "Има такъв народ" получи последната възможност да формира кабинет. В понеделник президентът Румен Радев връчи на формацията третия проучвателен мандат. Днес се проведе и първата от поредицата срещи, организирани от ИТН в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат. Тя приключи неуспешно, тъй като..

публикувано на 30.07.24 в 15:26
Фронтменът Кубрат Аргилашки

"Спални места" издаде албум с поп музика, траш метъл, хардкор... - всичко

Пънк триото "Спални места" представи новия си трети студиен албум, който излезе преди дни и носи името на групата - "Спални места". В предаването “Радиокафе“ гост беше фронтменът Кубрат Аргилашки , който ни донесе свеж полъх от фестивала "Hills of rock", където групата взе участие. "Хората се радваха, младите знаеха текстовете, пяха с нас,..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Една от снимките в изложбата

"Сънувам на български" - казват хората във фотопроекта на Михаела Аройо

Първото цялостно представяне на дългосрочния фотографски проект на Михаела Аройо, посветен на бесарабските българи в Молдова и Украйна , ще може да се види галерия "Синтезис". Изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка със звукова среда от Светослав Тодоров и текст на журналиста Димитър Кенаров ще бъде открита тази..

публикувано на 30.07.24 в 11:50