Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На 26 март и 9 април

Стартира поредното онлайн издание на "Ден на професиите - Кариерен път"

„Ден на професиите – Кариерен път“ е събитие, което се организира от 2016 година насам от „Rotaract" club България. Първоначално то е организирано само в Пловдив, но с днешна дата то е национално онлайн събитие. Неговото поредно издание ще се проведе в 2 поредни уикенда.

Ралица Белчева и Радослав Тонев са част от организационния екип. Пред Радио София те споделиха опита, който са усвоили през годините в организирането на събитието.

„Педи 3 години нашето издание премина в онлайн режим, което ни предостави по-големи възможности за реализиране. Тази година ще имаме над 20 професионални сфери, сред които, освен традиционните като „Икономика и финанси“, „Право“ , „Журналистика“, ще имаме повече професии, насочени към хора, които имат интереси към артистичните сфери, като „Актьорско майсторство“ и „Режисура“, за първи път „Хореография“. Също ще има професии, свързани с модната индустрия, както и традиционните компютърни науки и роботика.


Тонев уточни, че за някои от тях са в партньорство с различни университети, за „Икономика и финанси“ - с УНСС. За професията „Агроном“, която също за пръв път ще се обсъжда в изданието, в партньорство с Пловдивския университет. Темата „Социални медии“ също има своето място и своите лектори.

Първото събитие ще бъде на 26 март (неделя) от 9.30 часа, с различни гост-лектори и информация за различни платформи за кариерно развитие. В 10.00 часа започват самите панели, всеки от които е дълъг един час.

Второто събитие е на 9 април, под надслов „Моята първа работа“.

„Това всъщност е проект, който осъществихме за първи път миналата година“, уточни Ралица Белчева и допълни, че тази година си партнират с „Ден на професиите“, защото до голяма степен покриват една и съща аудитория.

„В него отново ще има лектори, които ще споделят своя кариерен опит и ще помагат на децата да се ориентират в това – как да кандидатстват за работа, да подготвят CV, как да се държат по време на интервю и други практични неща, които младите хора все още не знаят“, каза още тя.

Събитиeто „Ден на професиите – Кариерен път“ ще се проведе в платформата Google Meet безплатно. То е насочено както към ученици, така и към студенти. 

Чуйте още подробности от разговора на Христина Иванова в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
И сега в кабинетите на 63. ОУ има интерактивни дъски, но модернизацията продължава

Изграждат STEM центрове в 63. ОУ „Христо Ботев“, обновяват старата сграда

Съвсем скоро сградата на 63. ОУ „Христо Ботев“ в столичния район „Надежда“ ще бъде санирана. Педагогическият състав кандидатства по различни проекти, планира се да бъдат интегрирани нови иновативни практики в началото на учебната 2023-2024 година. „Щастливи сме, че училището ще придобие нова визия за следващата учебна година, санира се..

публикувано на 08.06.23 в 10:10

Филиал на 24. детска градина с близо 140 места ще отвори врати в "Надежда"

39 от 40-те места в 24. детска градина в район „Надежда“ вече са заети от записани деца. До утре вероятно и последното дете в класирането ще бъде записано. Ако това не се случи, мястото ще остане за третото класиране.  Предвидени са 4 места за деца с хронични заболявания. Ако те не бъдат заети, през септември ще бъдат прехвърлени за прием по..

публикувано на 08.06.23 в 08:53

Предимно слънчево, в София - до 25°

Времето днес ще е предимно слънчево, с разкъсана висока облачност, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста, над Югозападна България - купесто-дъждовна облачност и на места там ще има краткотрайни валежи. На отделни места в планинските райони валежите ще..

публикувано на 08.06.23 в 07:20

Интересът към четенето се възпитава в ранна възраст

Какво е състоянието на грамотността и четенето в България и Европа в рамките на EURead в България? Подробности пред Радио София разказа Валентина Стоева от фондация "Детски книги", домакин на европейската среща в София. "На тази среща, както и на всички останали срещи с колегите беше много вдъхновяващо. Различното че, че те имаха възможност..

публикувано на 07.06.23 в 20:35

Къде да изхвърляме лекарствата с изтекъл срок на годност

Какво правим с лекарствата с изтекъл срок и опасни ли са те? Подробности по темата разказаха Дарина Георгиева – изпълнителен директор на БМГД на ООН и Димитър Маринов – председател на Българския фармацевтичен съюз. Инициатива е на БМГД на ООН. По думите на Георгиева темата обръща внимание на правилното изхвърляне на лекарства, които са с изтекъл..

публикувано на 07.06.23 в 18:55

Египетският фотограф Хешим Морси представя изложбата "Опазване на дивата природа"

Египетският фотограф, орнитолог и застъпник за опазването на дивата природа.  Хешим Морси  е автор на голяма част от фотографиите от Египет и Кения на застрашени животински видове в изложбата наречена " Опазване на дивата природа". Тя може да бъде видяна в откритото пространство пред НДК, до кино "Кабана". до 19 юни. В нея ще бъдат показани 24..

публикувано на 07.06.23 в 17:30

Дигитализацията и пазарът на труда

"При нас не можете да видите IT специалисти, които работят на компютър, по-скоро можем да видим колеги, работници и служители, които са заети с едни големи производствени машини. Хубавото на нашия сектор е, че той до голяма степен е автоматизиран, но това не означава, че дигитализацията няма своето място. Най-голямото предизвикателство е да..

публикувано на 07.06.23 в 17:05