Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Грешката и значението ѝ за артиста

София и Мила
Снимка: радио София

Започва третото издание на Фестивала за илюстрация и графика – ФИГ. За него ни говорят Мила Михайлова – организатор и София Попйорданова - автор:

"Грешка в книгата на Аз-а" е темата, около която се събираме. Трима родни автори и трима чуждестранни са участниците. Работилниците ни са за ризо и ситопечат, тази вечер е перформативна вечеря с терор кухня. Идеята е, че плътта се стопля на 50 градуса и понеже има такива температури, трябва да си зададем въпроса какво правим и какво се случва?" (Мила)

София: "Книгата ми "Трептения" се зароди преди 4-5 години. Събирах трептящи ветрове и сенки върху стените. Събирах ги в главата си, снимах неща. Когато почнах дипломната си работа, реших, че им е дошло времето да ги изложа в книга.

Преди 3 години започнах да я правя, тогава ме интересуваха повече абстрактни издания. Харесваше ми да експериментирам с не толкова илюстративна визуалност, с формата на книгата.

В книгата ми участва и зрителят ѝ. Всичките движения, които улових, избрах да ги представя като кинеграма, нещо като анимация. Раздвижвайки четеца върху изображението, то почва да трепти и да се движи. Неподвижни, те изглеждат като сеизмограф на картина."

"Моли Роуз Дайсън от Берлин е специален гост. Тя работи с интересни клиенти и ще сподели процеса си на работа и грешките си, самото значение на грешката за развитието на един артист.

"Финалните дни са разпродажба на принтове и публикация на 20 млади автори. За пръв път го наричаме 'супермаркет". Утре ще представим филми "Girls in films" - късометражни анимационни филми на едноименния холандски колектив.

Имаме и две работилници за деца, ще се учат на ситопечат върху тениски и цианотопия." (Мила)По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиера на филма "Червен Адмирал"

Филмът "Червен Адмирал" е включен в официалната селекция и ще бъде показан за първи път на 20-тия Международен фестивал на късoметражното кино In The Place, откъдето ще стартира националната му премиера. Подробности пред Радио София разказа режисьорът Марин Рангелов. "Червен адмирал е една пеперуда, която е ключовият символ на целия филм и..

публикувано на 06.06.23 в 14:36

Изложба представя интересни факти и предмети за "Детството през социализма"

На 1-и юни Музеят за история на София откри временната експозиция "Детството през социализма" .  В нея са представени експонати от началото на 40-те до почти 90-те години на 20-и век. Кураторът на изложбата Теодора Мешекова разказа повече. "Говорим не само за един период отдалечен няколко десетилетия от днес, но и един различен..

публикувано на 06.06.23 в 14:23

Стенд-ъп комикът Страцимир Ботев прави двоен рожден ден - свой и на своето шоу

"Леки жени и тежки наркотици" - шоуто на "лошото момче" Страцимир Ботев става на две години , а самият той - на 33. По този повод стенд ъп комикът кани публиката на безплатно събитие под моста на влюбените при НДК на 6 юни . "Общо взето всеки, който иска да каже нещо ще има възможност да каже нещо , така че всички са поканени",..

публикувано на 06.06.23 в 13:56

Иде ли краят на мита, че не знаем къде е погребан Ботев?

На състоял се наскоро брифинг бяха изнесени нови данни за мястото на което е погребан поета. В него взе участие и проф. Пламен Павлов – историк, публицист и председател на фондация "Васил Левски". В предаването "Радиокафе" той разказа повече. Историкът потвърди, че най-малкото вече има доста вярна следа за гроба на поета-революционер,..

публикувано на 06.06.23 в 13:12

"Оборище дарява" - дарителска кампания в полза на деца в риск

В предаването "Радиокафе" гостува Ана-Михаела Търнева, представител на фондация "За нашите деца". Организацията, която вече повече от 30 години поставя в центъра на своята дейност децата в риск от бедност и социално изключване, на възраст от 0 до 7 години, които имат нужда от подкрепа, за да могат да се развиват в сигурна семейна среда...

публикувано на 06.06.23 в 12:38

Амбициозен проект за свързването на два парка в столицата

Ще има ли Зелен коридор на здравето в Надежда? Проектът "Урбинат" е съставен съвместно със Столична община. Какво е развитието и ще остане ли той в историята като нереализиран проект? Подробности разказа неговият координатор Велин Киров. По думите му това лято трябва да започне изграждането на Зеления коридор на здравето в район "Надежда", като..

публикувано на 06.06.23 в 12:19
Младата певица VALL в

Младата певица VALL представи новата си песен "Изтрит"

Младата певица Валерия Войкова-VALL представи своята дебютна песен „Изтрит“ в предаването „Добър вечер, София“. През своите крехки 16 години тя вече е разбрала как да превъзмогне любовта. Споделя, че е способна да обича на 100%, но не позволява да я използват. „Всичко се случва с причина, затова внимавам от всяко нещо, което ми се случва да..

публикувано на 06.06.23 в 11:30