Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Грешката - във фокуса на третия Фестивал за илюстрация и графика

Снимка: fig.bg

На фона на много безгрешни хора и институции (поне такива са им претенциите), организаторите на Фестивала за илюстрация и графика подхождат с доста (само)ирония и формулират темата на третото си издание така: „Трябва да има някаква грешка“.
Но дали е предположение/съмнение, присъщо на творческите натури или императивно изискване към участниците?

„Това е и подкана да приемем грешките като нещо необходимо и ползотворно“, обясняват организаторите.

10-дневната разнообразна програма тече до 2 април и до момента надминава всички очаквания. Това издание се очертава най-силно, потвърди пред Радио София Васил Владимиров (▼), един от кураторите на фестивала:


„Какви са отношенията между хората, как работим, как се организираме икономически, политически… Догмите, които съществуват, са толкова вродени в начина ни на мислене, че понякога е нужна грешка, за да видим нещо ново и да преосмислим света около нас.“

По думите на Владимиров фестивалът не е в познат, класически формат. Много от посетителите биха се изненадали или шокирали. Понякога илюстрацията или графиката служи за начална точка на дадена проява, но отсъстват във финалния продукт.

Събитията ще се провеждат между стените на 11 пространства, разпръснати из цяла София и ще включват както утвърдени, така и изгряващи артисти.

Програмата включва свободен обмен на идеи и умения, експерименти и дискусии, изложби, засягащи чувствителни теми и актуални проблеми, работилници, представящи нови начини на мислене и творене.

Сред близките акценти кураторът препоръча изложбата „Дешифрирано двусмислие“ (28.3.23, 19:30 ч.) на Rawlab - сестрите Рослана и Радина Йотови, които представят инсталация и изследват как изкуственият интелект се справя с метафори. Близо до тази арт провокация същата вечер може да се разгледа и групова изложба с участието на 24 български и чуждестранни артисти, предложили в отворена покана миниатюрни творби.

Още за програмата може да прочетете тук и да чуете в разговора на Лили Големинова.

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лилия Донкова – кмет на район Кремиковци

Ботунец: уважение и приемственост

Днес гостуваме на район Кремиковци.  Разказваме повече за развитието на региона, работата по проекти, традициите и обичаите. И  още – ще разберете какво ще се случи днес на тазгодишния събор в кв. Ботунец.  В първия час на Радиокафе гостува Лилия Донкова – кмет на район Кремиковци: "Училището е добре направено, сега се прави спортна..

публикувано на 04.06.23 в 10:38

Вдъхновяващи млади хора

На 10 юни е най-мащабното младежко стартъп събитие в страната – форум „ Изгряващи звезди “ - с ъбеседници: Васил Димитров и Ирина Илиева, JA България: "Свързано е с предприемаческата ни програма за гимназиален етап. Младите представят идеите, продуктите и услугите, които предлагат. Даваме началото на 25-а ни годишнина с 25 екипа финалисти с..

публикувано на 03.06.23 в 16:00

Софийски разкази - Йордан Йовков

Виктор Топалов представя човека зад твореца Йордан Йовков в спомените на Спиридон Казанджиев: Приятелството им е от Първата световна война. "По-тясна стана дружбата след 1927, когато Йовков дойде да живее у мен. Не се огледа да види квартирата. Йовков пишеше в кухнята.. Той говореше тъй увлекателно, че у мен се зароди идеята да записвам тези..

публикувано на 03.06.23 в 15:00
Леда Тасева - Да обичаш на инат

Адресите на любовта - Леда Тасева

Леда Тасева развежда режисьор с три деца, съдбата ѝ го връща чрез Иван Андонов Актрисата Леда Тасева е останала в спомените на повечето българи като Мод от постановката на Хачо Бояджиев за телевизионния театър „Харолд и Мод“, в която си партнира със Стефан Данаилов. Други пък не могат да я забравят, заради филма „Да обичаш на инат“,..

публикувано на 03.06.23 в 14:00

Винаги да даваме най-красивото

Дичо представя новата си песен „ И след съня "“+покана за голям юбилеен концерт: „Идеята за парчето си е изцяло моя. В клипа играят републиканските ни шампиони по румба и самба. Държа на хубавите текстове. Готвя голям концерт в ивент-центъра на Пиротска, клипът съм го снимал там. Ще се съберем много музиканти (изброява ги). Датат е 30 ноември. На..

публикувано на 03.06.23 в 11:59

Една много обширна изтънчена метафора

Група „Coolden“ – ново видео  и песен, предстоящ албум и концерт на 3 юни от 8 вечерта. Слушаме Никола Симеонов и Ивайло Петров: "Още февруари си говорихме какъв трябва да е клипа. Да е буквално по текста. В главата си развих една много обширна изтънчена метафора. Опитваме се всеки албум да е всичко. Готвим разнообразни от предишните албуми песни -..

публикувано на 03.06.23 в 11:43

Да докараме дивата природа по-близо до хората

Регионалната инспекция по околната среда и водите – София ще открие изложба „Опазване на дивата природа“ на 5 юни /понеделник/ от 15 часа в Галерия на открито – НДК , кино „Кабана“ в София. Изложбата е посветена на Световния ден на околната среда и е осъществена в партньорство със Столична община, галерия „Сабаи“ и Хешим Морси – орнитолог и автор на..

публикувано на 03.06.23 в 10:58