Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Петър Ганев: Достигнахме историческия си максимум в близостта до средноевропейския стандарт на живот

Петър Ганев

Колкото и да не ни се вярва и да нямаме това усещане, българите живеят все по-добре и догонват средноевропейските доходи и стандарт на живот.

Това твърдят икономистите, опирайки се на свои данни и показатели.

Пред Радио София коментар направи Петър Ганев, старши анализатор в Института за пазарна икономика, позовавайки се на извършен анализ.

Според него,  българите достигат 60% от доходите и стандарта на живот на средностатистическия европейски гражданин. Българската икономика догонва европейската с по 2% на година, въпреки кризите от последните три години.

Данни за 2022 г. показват, че покупателната способност на българите достигат 59% от средните нива за Европейския съюз (брутния вътрешен продукт на човек от населението по паритет на покупателна способност). В началото на новото хилядолетие сме били под 30%.

„Ако изключим негативните демографски процеси, това, че живеем по-добре, е видимо - говорим за големи периоди, не спрямо миналата година. Преди 2-3 десетилетия се коментираше къде да е първата линия на метрото, а днес обсъждаме дали да пускаме коли, които да замърсяват центъра на София - различно е. Но и днес негодуванието е нещо нормално - заради достъп до интернет и възможност за пътуване сега много лесно човек може да се сравни и с най-богатите градове в Европа“, изтъкна Ганев.

И подчерта: „Въпросът е как ще продължим напред. Защото сме достигнали историческия си максимум. След две десетилетия на растеж можем ли да направим трето десетилетие на растеж? Ако наистина достигнем около 70 или над 70% от средноевропейското равнище, тогава целият дебат за изостанала страна ще се промени“.

Все пак икономистът обясни, че ако просто догониш някой по БВП, не значи, че живееш като него – добре и богато. Защото години преди това той е имал по-добра производителност и по-висока заплата. През това време, докато сме настигали, европеецът е почивал по-качествено, купувал и карал е хубави коли, инвестирал е повече в образование. Затова е важно не просто да ги достигнем или да ги приближим, а да задържим нивото за дълъг период от време.

„Всъщност София е на 100% от средноевропейското ниво, но в сравнение не с Париж, а с някакъв град в Словакия или в Полша, по този показател, по който държавата е на 59 60%“, коментира още Ганев.

Той обаче подчерта, че в политическа криза – когато нямаме правителство, нямаме бюджет, догонването на средноевропейския стандарт на живот може да се забави. Освен това произвеждането на негативни новини – корупция, политическа криза, инфлация, за еврозоната и за Шенген, кара инвеститорите да губят доверие по отношение на нашата икономика.

Чуйте разговора на Антония Каменичка.

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Постановката "Дон Жуан" на МДТ "Константин Кисимов" с премиера на софийска сцена

Най-новото заглавие от афиша на МДТ "Константин Кисимов" - Велико Търново е постановката на "Дон Жуан" от Моцарт. Тя гостува в зала 1 на НДК в София в рамките на фестивала "Софийски музикални седмици".  Пленяващият шедьовър проследява историята на Дон Жуан, жените, които съблазнява, и отмъщението, което накрая го застига. В предаването..

публикувано на 08.06.23 в 16:46
Любомир Стефанов

"Политиката иска лични жертви"

Каква е политическата обстановка в България? Коментар по темата направи политологът Любомир Стефанов, който е и преподавател в НБУ. "Очаквам закономерен край. Минахме през пет поредни упражнения с предизвестен край. Правителството беше логичен завършек на края на една твърде дълго проточила се предизборна кампания. Много камъни се обърнаха,..

публикувано на 08.06.23 в 16:43

Книгата "Змей побратим" - фентъзи роман за Видин, Белоградчик и приказния фолклор

К нигата "Змей побратим" е последващо продължение на романа "Змей закрилник". В него писателката от Видин Симона Панова събира народни приказки от Северозапада. Действието във втория роман се развива още по-стихийно, а персонажите се изправят пред сериозни изпитания и неочаквани обрати из видинските улици и по тайнствените пътеки край..

публикувано на 08.06.23 в 14:54
Дизайн: Ивана Боянова

Джазът властва на Деветашкото плато за девети път

Фестивалът „Джаз на Деветашкото плато“  достигна своето девето издание , подходящо да се проведе като юбилейно. Тази година той ще се проведе от 30 юни до 2 юли край село Кърпачево. За първата вечер е предвиден джем сешън с акустичната формация „The Social Callers“ и гост Кристиян Желев, а преди това с изпълнения, обединени..

публикувано на 08.06.23 в 14:27

Експозицията "Ауфтакт" разкрива естественото и неуловимото

  Фотографът Яна Лозева разказа в предаването "Радиокафе" за експозицията си "Ауфтакт" в къща- музей "Вера Недкова" в София в рамките на проект, представящ съвременни автори успоредно с картините на Вера Недкова. Откъде идва името? "Ауфтакт" е музикален термин, който означава полу такт, в случая служи като метафора на нещо изплъзващо..

публикувано на 08.06.23 в 13:40

Завладяващ 360-градусов концерт с младата брас сензация BRASS SQUAD на финала на "Заслушай се"

Финалът на проекта "Заслушай се" ще бъде на 24 юни в залата на Националния студентски дом с групата BRASS SQAUD, стартирали своя път в академията при Мишо Йосифов и Вили Стоянов. Младата група BRASS SQAUD – Кристиян Кръстев и Иван Петков и Никул от Lampa Collective бяха гости в предаването "Радиокафе", за да разкажат за финала на проекта..

публикувано на 08.06.23 в 12:34