Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За втора година ще се проведе “Банско Джаз Академия“

Снимка: fb/Bansko Jazz Festival

За втора година ще се проведе „Банско Джаз Академия“, която се организира от Асоциация „Фестивалите в България“, в рамките на Банско джаз фестивал. Целта е да се даде възможност на млади музиканти да обогатят познанията и уменията си, да се изявят пред публиката и да създадат нови контакти и партньорства.

Пред Радио София Илияна Щерева-Иванова – председател на УС на Асоциация „Фестивалите в България“ и ръководител на фестивала в Банско разказа, че „Банско Джаз Академия“ дава възможност на младите музиканти и изпълнители да участват и в майсторски класове и уъркшопове, водени от известни български и чуждестранни музиканти.

„Джазът дава свобода и подтиква към импровизация. С участниците в академията през цялото време ще работят Любо Денев, Мишо Йосифов и Вили Стоянов, естествено и всички други български музиканти, които да включени в програмата на голямата сцена, както и имената, които са наши гости от световната сцена“, каза Илияна Щерева-Иванова и припомни как по време на първата Джаз академия през 2022 г. участниците са имали срещи и възможността да се участ от джазмени от ранга на Били Кобъм, а Салвадор Собрал дори е поканил три певици да излязат на голямата сцена с него и да изпеят заедно песента, с която той печели Евровизия.

Илияна Щерева - Иванова подчерта, че тази година Джаз Академията ще бъде надградена.

„Идеята ни е тези майсторски класове да извадят един нов продукт, един нов концерт, който музикантите ще покажат в последния ден на младежката сцена. До 31 март желаещите могат да кандидатстват за участие в Академията, като условието е да имат свой проект, а отделно от това ще се създават и нови музикални взаимодействия“, допълни председателят на УС на Асоциация „Фестивалите в България“.

На 19 април, на специална пресконференция в Банско ще бъде презентирана програмата на тазгодишния джаз фестивал в Банско, добави Илияна Щерева-Иванова.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламена Николова с доклада

В парламентарната криза държавата получи най-висока оценка за политиките към децата - 3,33

Експерти от Националната мрежа за децата (НМД) са изготвили 12-ото издание на мониторинговия доклад „Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?”. Документът показва до каква степен държавата и нейните политици се грижат за благосъстоянието на децата – обясни пред БНР-Радио София Пламена Николова , директор..

публикувано на 05.06.23 в 18:11

Пуерториканецът Pinto Picasso ще пее на 10 юни в София за първи път

Дейвид Алберто Пинто Арзон, по-известен като Пинто "Пикасо" е роден във Фахардо, Пуерто Рико. Развива кариерата си като композитор, продуцент, вокален треньор и изпълнител на поп-урбан-латино музика. В София той ще пее на 10 юни . В момента Пинто Пикасо успява да проведе 4-ри турнета като главен артист в Европа и две в Латинска Америка,..

публикувано на 05.06.23 в 17:09

Шопският празник в град Елин Пелин продължава до неделя

Емблематичният за град Елин Пелин Шопски празник започна днес с мотото „Корени и криле“ и ще продължи до края на седмицата (до 11 юни). Както се е случвало винаги от 1970 г. досега без прекъсване, и тази седмица сърцето на града се променя, облича пъстрата носия, живее и диша, пленен в магията на българския фолклор и неугасващите..

публикувано на 05.06.23 в 17:05
Деян Янков и Мия Василева

Доброволчеството е основна ценност в НЧ "Тротоара" 2020

Фондация "Тротоара" е независима организация, учредена в обществена полза, която е насочена изцяло към младите хора . Мисията на фондацията и създаденото по-късно читалище със същото име е да вдъхновява младите хора да вярват в себе си, да творят, да създават собствени ценности и цели в живота, да се израстват като личности и да бъдат активна..

публикувано на 05.06.23 в 16:44

"Сай Хай Фест" стимулира ученици да търсят решения на важни проблеми

Национален научен фестивал "Сай Хай Фест" се провежда за втора поредна година, организиран от фондация "Сай Хай". Той е финансиран от фонд "Активни граждани" в партньорство с още няколко сдружения и организации. В него ще вземат участие 9 училища от 5 български града. "В продължение на 1 година всеки ученически клуб работи върху..

публикувано на 05.06.23 в 15:59
Даниела Пенева

Антикорупционните институции - с "широко затворени очи"

Антикорупционният фонд (АКФ) представи за пети път своя годишен мониторингов доклад върху дейността на държавните институции срещу корупцията по високите етажи на властта. Озаглавен е „Антикорупционни институции 2022. Широко затворени очи“ . „От направен направения анализ сме установили, че дейността на антикорупционните органи не..

публикувано на 05.06.23 в 15:09

Какво е здравето на очите при децата

"Най-доброто лечение е превенцията", гласи древна поговорка. Станислава Александрова е технически директор на една от оптиките в столицата. Тя разказа подробности за здравето на очите при децата. От 15 септември се очаква над 50 хиляди деца да прекрачат прага на училището. Родителите трябва да знаят, че преди първия учебен ден е задължително да..

публикувано на 05.06.23 в 14:32