Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Защо България може, а още не е лидер в балнеологията

Снимка: БГНЕС

България има шанс да стане балнеолидер след направените инвестиции в курорти през последните 10 години, но ни трябва политическа воля и пари за инфраструктура, ребрандиране и реклама като място за целогодишен здравен туризъм.

Това изтъкна пред Катя Василева и Радио София председателят на Български съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПАТ) и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация д-р Сийка Кацарова.

По думите ѝ, държавата е длъжник на българина, който си плаща здравните осигуровки. По време и след ковид пандемията у нас не бяха направени инвестиции в профилактика и рехабилитация в здравните ни курорти.

„За това нямахме целеви инструменти и мерки, за разлика от Литва, Румъния, Словакия. Не са малко българите, желаещи да отидат на балнеопроцедури, например, но нямат възможности. РЗИ сигурно имат данни колко хора в страната страдат от постковид синдром. От програмите за профилактика на НОИ се възползват едва 45-50 хиляди души“, допълни д-р Кацарова.

Тя даде като добър пример практики в Чехия, Франция, Германия и уточни, че наши курорти вече работят с чужди здравни каси, а у нас хората трябва да имат връзки, за да се включат по програми на НОИ.

Как може да се ползват рехабилитационни програми – по клинична пътека или чрез НОИ, разясни д-р Татяна Ангелова, специалист по физикална и рехабилитационна медицини, експерт към БСБСПАТ.

По клинични пътеки мое да се отиде в специализираните болници за рехабилитация, които са на подчинение на Министерството на здравеопазването или са частни.

Голяма част от тези специализирани болници, разположени в различните наши балнеокурорти, приема и по НОИ програмите. Важно е да се знае, че от осигурителния институт може да се възползват предимно хора в работоспособна възраст и някои инвалиди.

Пенсионери могат да ползват подобни услуги чрез личните си лекари с талон №3 или талон №7 за хоспитализация в някоя от специализираните болници за рехабилитация във Велинград, Хисар, Павел баня или Кюстендил.

„Covid-19 показа пробойните на здравеопазването в България, които са и в рехабилитацията – посочи д-р Ангелова. – Имаме висока съдовата патология и смъртност, а не използваме всичките наши балнеоклиматични курорти за превенция на здравето. Цялата дейност на здравното министерство е насочена към болния човек, а не към профилактиката и превенцията, а тя е по-евтина и много ефективна при много от заболяванията. В това отношение сме длъжници на нашето население.“

Нямаме стратегия, която да определи според дебита на водата колко легла могат да бъдат обслужвани от съответната база в курортите.

Според специалиста, за да има благотворен ефект, престоят в балнеокурорта трябва да е поне 14 дни. У нас повече програми предлагат по-кратък период.

В Западна Европа престоят е между 18 и 21 дни.

Д-р Ангелова отбеляза още, че у нас здравните ни курорти са в екологично чисти райони - край морето, около или в планините. И е особено важно да използваме рационално тези богатства.

Японците, например са оценили и включили Родопите в световен каталог с места, които оказват благотворно влияние върху човека. Въздухът в тази планина е с високоотрицателна йонизация, фитонциди и билкови аромати.По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Интересът към четенето се възпитава в ранна възраст

Какво е състоянието на грамотността и четенето в България и Европа в рамките на EURead в България? Подробности пред Радио София разказа Валентина Стоева от фондация "Детски книги", домакин на европейската среща в София. "На тази среща, както и на всички останали срещи с колегите беше много вдъхновяващо. Различното че, че те имаха възможност..

публикувано на 07.06.23 в 20:35

Къде да изхвърляме лекарствата с изтекъл срок на годност

Какво правим с лекарствата с изтекъл срок и опасни ли са те? Подробности по темата разказаха Дарина Георгиева – изпълнителен директор на БМГД на ООН и Димитър Маринов – председател на Българския фармацевтичен съюз. Инициатива е на БМГД на ООН. По думите на Георгиева темата обръща внимание на правилното изхвърляне на лекарства, които са с изтекъл..

публикувано на 07.06.23 в 18:55

Египетският фотограф Хешим Морси представя изложбата "Опазване на дивата природа"

Египетският фотограф, орнитолог и застъпник за опазването на околната среда Хешим Морси  е автор на голяма част от фотографиите от Египет и Кения на застрашени животински видове в изложбата наречена " Опазване на дивата природа". Тя може да бъде видяна в откритото пространство пред НДК, до кино "Кабана". до 19 юни. В нея ще бъдат оказани 24..

публикувано на 07.06.23 в 17:30

Дигитализацията и пазарът на труда

"При нас не можете да видите IT специалисти, които работят на компютър, по-скоро можем да видим колеги, работници и служители, които са заети с едни големи производствени машини. Хубавото на нашия сектор е, че той до голяма степен е автоматизиран, но това не означава, че дигитализацията няма своето място. Най-голямото предизвикателство е да..

публикувано на 07.06.23 в 17:05

Фестивалът Culturama тази година е посветен на птиците

Culturama е един много различен градски фестивал. Тази година той е посветен на птиците. За Culturama и птиците в него разказа Ина Кънчева, пореден гост в предаването "Радиокафе". "Птиците са основния ни посланик и тема тази година. Избрахме ги по много причини, но най-много заради алегорията и връзката с певците и артистите, с това,..

публикувано на 07.06.23 в 15:02

Книгата "Кулинарният свят на Линда" приканва да се вдъхновим да намерим своя кулинарен свят

Линда Маккензи-Петкова е създател и двигател на столичната сладкарница "Амели". Своето кулинарно пътешествие тя започва от остров Ванкувър с рецептите на семейството си, чиито корени са от Нова Скотия, Онтарио и Германия, преминава през Брюксел, Торонто, Бостън и завършва в България. За радост на трите си дъщери – Ванеса, Ема и Ани, както и..

публикувано на 07.06.23 в 13:33