Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отношенията между властта и интелектуалеца днес в романа "Не ви познавам"

Теодора Димова – за думите, с които превързваме раните от омразата

"Комунистическата идеология се превърна в манталитет и избликна навън по зловещ начин"

Фотография на Теодора Димова от Цочо Бояджиев

"Моята мечта е литературата да бъде писана така, че никога да не позволява повече да има война или дори един-единствен човек да бъде убит. Но литературата няма тази сила. Има силата обаче да променя отделния човек". Тези думи на писателката Теодора Димова, специален гост в "Късното шоу" на Световния ден на театъра, 27 март, сякаш най-добре описват духа, изпълнил студиото. 

В разговора, почерпил вдъхновение от новия роман на авторката "Не ви познавам", своеобразно продължение на романа "Поразените", по който Варненският драматичен театър създаде постановка, изкуството начертава път, по който да се осмислят актуалните събития от живота ни и да се открият решения за проблемите. 

"Омразата много лесно се посява и трябва да минат години, за да отшуми и да се забрави, за да се превърже тази кървяща рана, която тя нанася на обществения организъм. Вероятно литературата и изкуството е един от начините на подаване на ръка помежду ни. Другият начин е да говорим и много прецизно да артикулираме тази рана, да я превързваме, да я почистваме с думи", каза Теодора Димова.

Романът "Не ви познавам" стъпва върху злободневни теми като пандемията, войната и изборите, които ни се налага да правим, но на тяхна база се разгръща произведение извън времето – по въпросите, засягащи всички хора във всички епохи.

"Ако попаднем по пътя на изкушението, което се появява във всеки човек, може да зачеркнем Божия образ в себе си, към който сме предназначени да вървим и да се стремим. Но на всеки може да се случи. Тук е чувството на състрадание – да не презираме тези, на които се е случило. Защото това бихме могли да бъдем самите ние", напомни писателката.

Какво каза още тя за предисторията на новия си роман, за главната героиня в него, за паметниците и паметта, за политиката, изборите, властта и дълга на цялото общество да брани териториите на изкуствата от властолюбци и хора с нечисти помисли – чуйте:


Във втората част на предаването темата е Джон Клийз и неговата биографична книга "Както и да е…", в която комикът разказва по забавен начин за своя път към комедийни върхове като "Монти Пайтън", "Фолти Тауърс" и "Риба, наречена Уанда". Преводачът Або споделя кои насоки за комедията на Клийз са го впечатлили и коментира любими моменти от кариерата на британеца. Освен това Або повдига завесата над автобиографията на принц Хари, която предстои да излезе на български. 

Третата част на "Късното шоу" също е посветена на изкуството, което ни изправя пред въпроса как живеем живота си и ни помага да открием смисъла в него – изложбата "Memento mori" на Калоян Илиев-Кокимото. Едно вдъхновено напомняне за преходността на материята и вечността на душата.
По публикацията работи: Виктор Чулев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

100 деца показват знания по първа помощ в състезание на БМЧК

Национално състезание на ученически екипи по първа помощ , организира Българският младежки Червен кръст (БМЧК) на 10 юни в базата в село Лозен . В състезанието ще участват 100 деца от цялата страна на възраст от 12 до 14 години , разпределени в 25 отбора. Чрез различни симулативни задания в отделните пунктове ще бъде..

публикувано на 09.06.23 в 20:17

Какво показа националният конкурс за най-добър младежки стартъп?

Приключивторото издание на националния конкурс „Най-добър младежки стартъп в България” . Той се организира от Фондът на фондовете и СУ „Св. Климент Охридски”. Състезанието включваше 6-седмична обучителна програма , в рамките на която участниците придобиха ценен опит преди финалното представяне на идеите си пред инвеститорите...

публикувано на 09.06.23 в 19:33

Фестивалът "КООП Банкя 2023" продължава до 11 юни с богата програма

Четиридневният фестивал „КООП Банкя 2023” продължава до неделя, 11 юни, съобщи пред БНР-Радио София Александра Александрова, зам.-кмет на едноименния район. Основната цел на станалия вече традиционен за Банкя фестивал е създаване на благоприятна среда за изява на хората с увреждания и активното им включване в обществени прояви...

публикувано на 09.06.23 в 17:51

Проектът "Бебе.бг" с призив за информираност и превенция на репродуктивното здраве

Таня Генова е инициатор и организатор на проекта "Бебе бг" и инициатор на панелна дискусия "Фертилитет, репродуктивно здраве и превенция при младите хора“ В разговор с нея в предаването "Радиокафе", говорим за популяризирането на темата за репродуктивното здраве, както и за превенцията при младите хора "Най-сложната задача в..

публикувано на 09.06.23 в 17:18

Яница Петкова: Започна избистряне и преформатиране на политическите сили

Тези, които съставляваха двата основни опозиционни лагера през последните 2 години в българската политическа система, се принудиха от обстоятелства да съставят тази странна за нашите ширини коалиция. Но все още не може да се каже със сигурност, че политическата криза е приключила. Това смята и изрази в коментар пред БНР-Радио София..

публикувано на 09.06.23 в 17:05
Румяна Коларова

Румяна Коларова: Още не виждаме как ще се раздели властта и дали ще се споделя отговорността

Още не сме видели пълната конструкция на правителството , за край на политическата криза е рано да се говори, но със сигурност са направени първи стъпки към постигане на някакво разрешение. „Желанието на ГЕРБ беше да има споделена отговорност за действията на това правителство , но до този момент фактически основната се носи от..

публикувано на 09.06.23 в 15:57

Уъркшоп по уличен театър за деца ще обучава и забавлява малките палавници

Безплатен уъкшоп по уличен театър за деца, едно събитие, което ще се случи в утрешния ден, 10 юни 2023 г. и включва в себе си различни инициативи. Дамяна Коева, един от организаторите на инициативата, разказа повече в предаването "Радиокафе". "Това е една нова инициатива на нас, артистите от Пътуващ театър "Скрин", които в последните години..

публикувано на 09.06.23 в 15:14