Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова книга за знатни копривщенски фамилии, допринесли за подема на града

"Копривщенци в Египет - масърлиете"на Райна Тотева разкрива тяхната история

Фрагмент от корицата

Възрожденският град Копривщица отбеляза своя празник на духа, един празник на историята и на фамилиите в града. 

Многоуважаваната Райна Тотева е познат деятел, дългогодишен учител по литература и български език, автор на исторически изследвания за поета Димчо Дебелянов и за копривщенските кенета (тънки дантели, шити върху конски косъм, техника характерна за Копривщица). Самата тя е притежател на богата колекция от тези местни шедьоври, автор е и на книгата "Празници и делници в Копривщица през първата половина на 20. век“.

Преди дни, навръх Илинден, тя събра копривщенското общество и гостите на града в старото училище „Св. св. Кирил и Методий“, известно и като най-старото класно училище в България, за да представи своята нова книга, разказваща една малко позната тема, по която през годините се е премълчавала съдбата на така наречените "масърлие“. "Масър“ всъщност е арабското наименование на Египет, понятието е свързано с подема на икономиката в града и копривщенските занаяти след 1809 година.

Продукцията на копривщенските занаятчии – аби, чорапи, дрехи с прекрасна изработка и високо съдържание на вълна са много търсени в Египет, в Цариград идват египетски търговци, които на много добра цена изкупуват продукцията им. По-късно двама видни предприемчиви българи – Хаджи Дончо Семков Палавеев и Хаджи Иван Попмихайлов Маджаров, основават така наречената „Масърска“ компания, с копривщенски корени и седалище в Александрия, с клон в Кайро, и там на място те започват да продават продукцията на своя град.

Историята на гурбетчийската колония през която минават множество поколения, може да чуете в звуковия файл.
Важно е да отбележим, че традициите на Масърската компания основана през 1857-1858 година, продължават близа 90 години, до 50-те години на 20. век. 

Райна Тотева представи пред копривщенската общественост своята книга "Копривщенци в Египет - масърлиете",  която проследява пътя на откриването от копривщенските абаджии и търговци на египетските пазари в средата на 19. век, настаняването им там, борбата им с конкуренцията на европейските стоки и постепенната загуба на пазарите, в по-късен период и ориентирането на копривщенци към търговията с мляко и млечни продукти, както и създаването и развитието в продължение на повече от 80 години на копривщенска колония млекари и на присъединилите се към тях неколцина душанчани в Кайро и Александрия.

На хиляди километри далеч от родното място и от семействата си, гурбетчиите в Египет, чието арабско название е Мъср, наричани масърлиете, временно - по две, три и повече години, според обстоятелствата, отсъстват, за да печелят с поминъка си и осигуряват материално живота си и живота на своите семейства. Има масърлии по едно-две поколения, а някои и по три, прекарали в Александрия и Кайро по 40, 50 и повече години.

На някои места сградите, в които са се помещавали дюкяните все още съществуват, дори българи живеят на някои от адресите, макар да нямат нищо общо с тези родове. Но наследници на Шулевия и Сапунджиевия род от Копривщица посещават в последните години Александрия на частни начала, намирайки адресите вписани в търговските книги на техните прадядовци.

Книгата "Копривщенци в Египет - масърлиете" разказва с дълбочина по прекрасен начин тази история.

Текстът проследява основните моменти в еволюцията на традиционните гурбетчии; анализира социалния състав на първо и второ поколение масърлии, имущественото им състояние и съдружническите им взаимоотношения и проследява социалния им живот и проявите им.

Автор на предговора на книгата е доц. Петко Христов – уважаван историк, изследовател и автор от Института за история и фолклористика към Етнографския музей при БАН. Прочутите копривщенски фамилии: Мочкови, Братя Драгийски, Шулеви, Ослекови, Каравълкови, Хаджинейкови, Каравълкови, Салчеви, Старирадеви, Сапунджиеви - всички те са намерили място в подробности в новата книга на Райна Тотева, но и не само копривщенци влизат в съдружие в Кайро и Египет и Александрия, но и още една немалка колония от село Душанци, свързана с личността на Тодор Душанцалията. 

Чуйте вълнуващия разказ на Боян Бочев в звуковия файл, както и думите на авторката Райна Тотева.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жителите на общината разпространяват в социалните мрежи карта с местата на евентуалните сондажи

Ще има ли сондажи за добив в Община Своге?

Жители от Община Своге са създали и инициативен комитет с цел спирането на проекта за добив на злато в региона . Те са против този вид дейност, тъй като пряко се застрашава чистотата на въздуха, водата и почвата в района . Според тях са застрашени и множество извори, осигуряващи питейна вода в населените места. В своето възражение жителите..

публикувано на 22.07.24 в 15:13
Предвижда се да има повече

В СОС решават за по-стриктно разделно изхвърляне и събиране на отпадъците

Повече контейнери за разделно събиране на боклуци в Столичната община и засилен контрол върху сметоизвозващите фирми, предлагат общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София. Докладът с промените ще бъдат разгледан в Комисия по екология утре, 23 юли, както и на заседанието на Столичния общински съвет на 25-и, четвъртък. Контейнерите за разделно..

публикувано на 22.07.24 в 14:25

Районът на Терминал 1 на летище София е блокиран заради забравен сак

Блокиран е районът на Терминал 1 на летище София заради забравен сак. Екипи на полицията правят оглед. Не се допускат автомобили пред сградата на терминала, а хората, които са били вътре, са изведени. След като проверката приключи, полицията ще съобщи подробности. От летище София уточниха, че полетите не са засегнати.

публикувано на 22.07.24 в 13:46
Д-р Александрина Котова

СЗО отчете 51% ръст на влошеното психично здраве след появата на Covid-19

"След появата на Covid 19 Световната здравна организация отчете 51% ръст на влошеното психично здраве".  Това каза д-р Александрина Котова в епизод 21 на "Двете страни на монетата".  Впоследствие 3 от 7 държави изравниха значението на менталното с физическото здраве. Изолацията приключи, но хората останаха все така самотни. Данните на Евростат..

публикувано на 22.07.24 в 12:58

Атанас Чопов - от народните танци до сцената на МГТ "Зад канала"

Гост в предаването "Добър вечер, София" е актьорът и арт мениджър Атанас Чопов . Той разказва за изпълнения си с премеждия и интересни случки творчески път пред слушателите на Радио София. "Аз съм роден в Благоевград. Аз съм един потомък на Гоце Делчев и на един от неговите родственици - Тодор Чопов, който е основател на благоевградския драматичен..

публикувано на 22.07.24 в 12:38

Временно спират водата в кв. "Модерно предградие"

Във връзка с реконструкция на уличен водопровод по  ул. „Справедливост“, кв. „Модерно предградие“, на 22 юли 2024 г.,  се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на живеещите в района между  бул. „Сливница“, ул. „Стефан Дуньов“, ул. 3022, ул. „Маслиново клонче“, ул. 3020, ул. 3019 и ул. „Адам Мицкевич“. При продължителност на..

публикувано на 22.07.24 в 09:15

Седмицата започва със слънце и температура в София около 32°

Днес преди обяд в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, съобщиха от НИМХ. На много места ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. По-интензивни ще са явленията в Южна България, където ще има условия и за градушки. Почти без валежи ще се..

публикувано на 22.07.24 в 07:35