Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Половината от българите смятат, че жените и мъжете не са равнопоставени в професионално отношение

Снимка: БГНЕС

Половината от българите смятат, че двата пола не са равнопоставени в професионално отношение, сочи проучване на Съвета на жените в бизнеса в България, което е направено по повод 10-ата годишнина на организацията. Допитването е проведено от агенция „Тренд“.

Данните показват, че под равнопоставеност 27% от анкетираните разбират равни права, 19% - равни възможности за развитие и реализация на пазара на труда и също толкова да няма дискриминация, 16% поставят като критерий равното заплащане, а 14% равните задължения и отговорности.

Резултатите от проучването коментираха пред Радио София Гергана Иванова и Милена Драгийска-Денчева - членове на УС на Съвета на жените в бизнеса в България.

„Виждаме и положителни тенденции – вече много от мъжете и жените разбират, че домакинската работа трябва да бъде споделена - над 63% от анкетираните. За мен е проблем, че има едни 33% от хората в България, които още смятат, че това е предимно нещо, което трябва жените да вършат – отглеждането на децата и домакинската работа. Именно тези задължения са една от основните пречки за реализиране на дамите в кариерен план и смятаме, че там има много какво да се работи“, каза Гергана Иванова.

Задачата на Съвета на жените е да осветли проблемите и да работи с целенасочени мерки, добави Милена Драгийска-Денчева.

„Проучването показва много ясно, че разбирането за равнопоставеност е и като равни права, и като равно заплащане, и като равни възможности за развитие. За мен е много ценен изводът – равни задължения и отговорности“, коментира Милена Драгийска-Денчева.

В Съвета на жените в бизнеса в България са обединени над 220 корпоративни, индивидуални и асоциирани членове, сред които попадат голяма част от водещите компании в страната, ръководени от жени.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

100 деца показват знания по първа помощ в състезание на БМЧК

Национално състезание на ученически екипи по първа помощ , организира Българският младежки Червен кръст (БМЧК) на 10 юни в базата в село Лозен . В състезанието ще участват 100 деца от цялата страна на възраст от 12 до 14 години , разпределени в 25 отбора. Чрез различни симулативни задания в отделните пунктове ще бъде..

публикувано на 09.06.23 в 20:17

Какво показа националният конкурс за най-добър младежки стартъп?

Приключивторото издание на националния конкурс „Най-добър младежки стартъп в България” . Той се организира от Фондът на фондовете и СУ „Св. Климент Охридски”. Състезанието включваше 6-седмична обучителна програма , в рамките на която участниците придобиха ценен опит преди финалното представяне на идеите си пред инвеститорите...

публикувано на 09.06.23 в 19:33

Фестивалът "КООП Банкя 2023" продължава до 11 юни с богата програма

Четиридневният фестивал „КООП Банкя 2023” продължава до неделя, 11 юни, съобщи пред БНР-Радио София Александра Александрова, зам.-кмет на едноименния район. Основната цел на станалия вече традиционен за Банкя фестивал е създаване на благоприятна среда за изява на хората с увреждания и активното им включване в обществени прояви...

публикувано на 09.06.23 в 17:51

Проектът "Бебе.бг" с призив за информираност и превенция на репродуктивното здраве

Таня Генова е инициатор и организатор на проекта "Бебе бг" и инициатор на панелна дискусия "Фертилитет, репродуктивно здраве и превенция при младите хора“ В разговор с нея в предаването "Радиокафе", говорим за популяризирането на темата за репродуктивното здраве, както и за превенцията при младите хора "Най-сложната задача в..

публикувано на 09.06.23 в 17:18

Яница Петкова: Започна избистряне и преформатиране на политическите сили

Тези, които съставляваха двата основни опозиционни лагера през последните 2 години в българската политическа система, се принудиха от обстоятелства да съставят тази странна за нашите ширини коалиция. Но все още не може да се каже със сигурност, че политическата криза е приключила. Това смята и изрази в коментар пред БНР-Радио София..

публикувано на 09.06.23 в 17:05
Румяна Коларова

Румяна Коларова: Още не виждаме как ще се раздели властта и дали ще се споделя отговорността

Още не сме видели пълната конструкция на правителството , за край на политическата криза е рано да се говори, но със сигурност са направени първи стъпки към постигане на някакво разрешение. „Желанието на ГЕРБ беше да има споделена отговорност за действията на това правителство , но до този момент фактически основната се носи от..

публикувано на 09.06.23 в 15:57

Уъркшоп по уличен театър за деца ще обучава и забавлява малките палавници

Безплатен уъкшоп по уличен театър за деца, едно събитие, което ще се случи в утрешния ден, 10 юни 2023 г. и включва в себе си различни инициативи. Дамяна Коева, един от организаторите на инициативата, разказа повече в предаването "Радиокафе". "Това е една нова инициатива на нас, артистите от Пътуващ театър "Скрин", които в последните години..

публикувано на 09.06.23 в 15:14