Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 21 до 23 април

Организират състезания по рафтинг и екстремен каяк за Европейската и Балканската купа

Снимка: Личен архив

Сезонът на рафтинг по река Струма вече е открит, въпреки студеното време. За това съобщи в предаването „Спортна среща“, Емилия Бегунова от спортен
клуб „Приключенска мрежа“, който е част от българската федерация по рафтинг, а тя пък е част от Международната федерация.

Емилия Бегунова е един от основоположниците на рафтинга в България.

Заедно със съмишленици, преди няколко години разработват Кресненското дефиле. Неотдавна те организираха протест пред Община Кресна с призив да се спре унищожаването му. Нуждата от протестни действия е наложена от факта, че строежът на магистрала „Струма“ засяга именно деликатния участък Кресненското дефиле - този вариант, който правителството избира, оставя еднопосочно движение към Гърция, което да преминава през Кресненското дефиле, т.нар. „скоростен път“, а в посока София да бъде построено нов трасе, преминаващо през дефилето.

„Със сигурност, строителството ще се отрази на бреговете на реката и това, че движението ще бъде еднопосочно, ще причини трудности в придвижването“, изтъкна Бегунова.

Около Кресненското дефиле днес е най-добре развитият район за рафтинг в България.

„Ние сме едни от първите, но не сме единствени. Има много клубове и отбори, които се занимават с рафтинг и каяк, за които това е любимо място“, уточни тя.

Дефилето е много красиво и уникално, такива са и условията, от гледна точка на бърза вода, сложност на реката и достъп. Освен, че Струма е най-добра и подходяща за рафтинг и каяк в България и на Балканите, тя е и изключително атрактивна река за практикуване на този вид спортове- Ако я загубим, ще бъде жалко, посочи още Емилия Бегунова.

Адреналинът  и усещанията при рафтинга и каяците нямат аналог, категорична е тя.

Съществена част от разговора е за  състезанието  по рафтинг и eкстремен каяк в бърза вода, което е кръг от Балканската е Европейска купа.

Двете дисциплини   ще се проведат от 21 до 23 април. Организаторите от спортен клуб "Приключенска мрежа" и Българската рафтинг  федерация са избрали тези дати с оглед на по- устойчивото време и подходящи условия.

Състезанието по рафтинг е от сериите Европейска купа към Международната рафтинг федерация.

Паралелно с него ще се проведе състезание по каяк – Европейска купа по екстремен каяк в бърза вода.

След ковид пандемията, това е първото мащабно събитие с международно участие, което се организира - досега всичко е било на местно ниво, изтъкна още Бегунова.

Заявки за участие са изпратили отбори от Великобритания, Босна,  Румъния, Сърбия, Гърция и няколко български отбори.

Чуйте още подробности от разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмовият конкурс "35 секунди демокрация" представя гледните точки на млади творци

През 2024 г. отбелязваме 35 години от падането на берлинската стена. По този повод филмово студио „Ню Бояна“, Крис Захариев и с подкрепата на Фондация „Америка за България“, организират филмов конкурс „35 секунди демокрация”. Той е насочен към български творци на възраст между 18 и 30 години. Целта е да бъдат представи гледните точки на..

публикувано на 18.07.24 в 18:05

Столичната община отбелязва професионалния празник на българските спасители

Днес Столичната община отбелязва професионалния празник на българските спасители в Деня на Гражданската защита.  До 18 часа екипи на Гражданска защита и на Дирекция "Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община ,  БЧК и ГД "Пожарна безопасност и защита на населението“ разясняват на гражданите как да реагират при бедствия и аварии...

обновено на 18.07.24 в 16:55
Проф. Ивайло Даскалов, началник на Клиниката по кардиология във Военномедицинската академия

Проф. Ивайло Даскалов: Българите неглижират рисковите фактори, свързани със сърдечно-съдовите заболявания

България е на едно от челните места по сърдечно-съдови заболявания. Освен ниската здравна култура и липсата на профилактика, друг важен фактор за развитието им е затлъстяването на нацията. Много често артериалната хипертония протича безсимптомно, а нелекуването на високото кръвно налягане уврежда сърцето. Съветът на специалистите е да..

публикувано на 18.07.24 в 15:19
Велека Цанкова от

Мишо Йосифов и "Новините в джаза" представят своята Лятна емисия в последния ден на юли

Велека Цанкова за Лятната емисия на "Новините в джаза", която ще можем да видим на терасата на "Топлоцентрала" на 31 юли 2024 г.  и съвсем не е за изпускане, защото… "Подбрали сме музика със съвсем лятно настроение, ще има интересни кавъри на популярни пиеси, а в същото време разбира се, ще си посвирим и от авторската ни музика, която се..

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Започна реконструкцията на ул. "Опълченска"

Днес започва реконструкцията на ул. "Опълченска", което се случва 12 години след изготвянето на проекта. Дейностите стартираха от мостовото съоръжение при река Владайска на кръстовището с бул. Сливница, където вече са въведени и ограничения в движението. Участъкът, който предстои да бъде ремонтиран е до кръстовището на ул. Опълченска с бул...

публикувано на 18.07.24 в 12:22