Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

От 21 до 23 април

Организират състезания по рафтинг и екстремен каяк за Европейската и Балканската купа

Снимка: Личен архив

Сезонът на рафтинг по река Струма вече е открит, въпреки студеното време. За това съобщи в предаването „Спортна среща“, Емилия Бегунова от спортен
клуб „Приключенска мрежа“, който е част от българската федерация по рафтинг, а тя пък е част от Международната федерация.

Емилия Бегунова е един от основоположниците на рафтинга в България.

Заедно със съмишленици, преди няколко години разработват Кресненското дефиле. Неотдавна те организираха протест пред Община Кресна с призив да се спре унищожаването му. Нуждата от протестни действия е наложена от факта, че строежът на магистрала „Струма“ засяга именно деликатния участък Кресненското дефиле - този вариант, който правителството избира, оставя еднопосочно движение към Гърция, което да преминава през Кресненското дефиле, т.нар. „скоростен път“, а в посока София да бъде построено нов трасе, преминаващо през дефилето.

„Със сигурност, строителството ще се отрази на бреговете на реката и това, че движението ще бъде еднопосочно, ще причини трудности в придвижването“, изтъкна Бегунова.

Около Кресненското дефиле днес е най-добре развитият район за рафтинг в България.

„Ние сме едни от първите, но не сме единствени. Има много клубове и отбори, които се занимават с рафтинг и каяк, за които това е любимо място“, уточни тя.

Дефилето е много красиво и уникално, такива са и условията, от гледна точка на бърза вода, сложност на реката и достъп. Освен, че Струма е най-добра и подходяща за рафтинг и каяк в България и на Балканите, тя е и изключително атрактивна река за практикуване на този вид спортове- Ако я загубим, ще бъде жалко, посочи още Емилия Бегунова.

Адреналинът  и усещанията при рафтинга и каяците нямат аналог, категорична е тя.

Съществена част от разговора е за  състезанието  по рафтинг и eкстремен каяк в бърза вода, което е кръг от Балканската е Европейска купа.

Двете дисциплини   ще се проведат от 21 до 23 април. Организаторите от спортен клуб "Приключенска мрежа" и Българската рафтинг  федерация са избрали тези дати с оглед на по- устойчивото време и подходящи условия.

Състезанието по рафтинг е от сериите Европейска купа към Международната рафтинг федерация.

Паралелно с него ще се проведе състезание по каяк – Европейска купа по екстремен каяк в бърза вода.

След ковид пандемията, това е първото мащабно събитие с международно участие, което се организира - досега всичко е било на местно ниво, изтъкна още Бегунова.

Заявки за участие са изпратили отбори от Великобритания, Босна,  Румъния, Сърбия, Гърция и няколко български отбори.

Чуйте още подробности от разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младите българи виждат бъдещето си в в България

Движение за национална кауза и платформата Bulgaria Wants you организират Национална дискусия за обсъждане и решаване на негативните демографски тенденции в България. Събитието ще се състои на на 12 юни 2023 година и се организира за втора поредна година. Подробности по темата разказа Даньо Димитров, ръководител на проучването. "Анализирахме..

публикувано на 08.06.23 в 18:32

Постановката "Дон Жуан" на МДТ "Константин Кисимов" с премиера на софийска сцена

Най-новото заглавие от афиша на МДТ "Константин Кисимов" - Велико Търново е постановката на "Дон Жуан" от Моцарт. Тя гостува в зала 1 на НДК в София в рамките на фестивала "Софийски музикални седмици".  Пленяващият шедьовър проследява историята на Дон Жуан, жените, които съблазнява, и отмъщението, което накрая го застига. В предаването..

публикувано на 08.06.23 в 16:46
Любомир Стефанов

"Политиката иска лични жертви"

Каква е политическата обстановка в България? Коментар по темата направи политологът Любомир Стефанов, който е и преподавател в НБУ. "Очаквам закономерен край. Минахме през пет поредни упражнения с предизвестен край. Правителството беше логичен завършек на края на една твърде дълго проточила се предизборна кампания. Много камъни се обърнаха,..

публикувано на 08.06.23 в 16:43

Книгата "Змей побратим" - фентъзи роман за Видин, Белоградчик и приказния фолклор

К нигата "Змей побратим" е последващо продължение на романа "Змей закрилник". В него писателката от Видин Симона Панова събира народни приказки от Северозапада. Действието във втория роман се развива още по-стихийно, а персонажите се изправят пред сериозни изпитания и неочаквани обрати из видинските улици и по тайнствените пътеки край..

публикувано на 08.06.23 в 14:54
Дизайн: Ивана Боянова

Джазът властва на Деветашкото плато за девети път

Фестивалът „Джаз на Деветашкото плато“  достигна своето девето издание , подходящо да се проведе като юбилейно. Тази година той ще се проведе от 30 юни до 2 юли край село Кърпачево. За първата вечер е предвиден джем сешън с акустичната формация „The Social Callers“ и гост Кристиян Желев, а преди това с изпълнения, обединени..

публикувано на 08.06.23 в 14:27

Експозицията "Ауфтакт" разкрива естественото и неуловимото

  Фотографът Яна Лозева разказа в предаването "Радиокафе" за експозицията си "Ауфтакт" в къща- музей "Вера Недкова" в София в рамките на проект, представящ съвременни автори успоредно с картините на Вера Недкова. Откъде идва името? "Ауфтакт" е музикален термин, който означава полу такт, в случая служи като метафора на нещо изплъзващо..

публикувано на 08.06.23 в 13:40