Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са проблемите на здравеопазването

Снимка: Радио София

Трето поколение лекар, д-р Нейко Нейков е завършил МУ - София през 2011 г. След дипломирането си е доброволец в клиниката по Неврология и медицина на съня на Токуда Болница. От май 2012 г. е специализант към същата клиника, след спечелване на място с конкурсен изпит. За лекарската професия, здравната система и предизвикателствата, които среща ежедневно той разказа подробности пред Радио София.  

По думите му водещото в ежедневните предизвикателства е нестабилността на Закона за лечебните заведения и Закона за здравето:

"Направете си една справка и вижте колко често е пишело по вестниците, какви са законите и колко често се променят. Ние не можем да свикнем. Тъкмо свикнем с един стил на работа и изведнъж се появява нещо ново, някое ново допълнително изискване. И бюрокрацията, която се намесва вече във всяка една професия започва да става още по-сериозна и в лекарската професия. Всяка една малка структура, която преди можеше да се води от персонала и от отговорниците вече трябва задължително да има секретар".

Специалистът посочи, че здравният бюджет гълта много пари, тъй като здравеопазването се оскъпява и съвременните медицински технологии изискват все повече ресурси и консумативи. Отделно заплащането не е на нужното ниво:

"Колко е един преглед по здравна каса спрямо това колко е стандартно един преглед, това също не искам да го коментирам. Това са условията, това е рамката и трябва да се тръгне от някъде. На фона на това все пак продължаваме да работим и да се грижим за хората".

Д-р Нейков отбеляза, че осигуровките са сравнително малък процент от общия доход и се получава едно сравнително високо ниво на здраве. Тъй като сме европейска държава макар и в края на класацията, имаме едно доста добро здравеопазване и доста от кадрите се обучават в чужбина.

"Медицината на съня е едно от най-бързо развиващите се течения особено в неврологията, много бързо трупаме уникални заглавия. Все пак вече този залп, който беше в началото се поуталожи, защото допреди няколко години имаше около 10 хиляди уникални регистрирани заглавия годишно, при положение, че заглавията, които доказват вредата от тютюнопушенето са около 40 хиляди общо до 2015 г.", сподели той.  

По отношение на това грижат ли се сънародниците ни за здравето си д-р Нейков посочи, че големият проблем на българина е страхът и незнанието. Според думите му има много заболявания, които са за ареала България - ендемичен район сме за проблеми с щитовидната жлеза, дефицити на витамини и минерали и др.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елица Петкова - режисьор и актриса

Режисьорът Елица Петкова за призванието в професията, "Икарите" и още нещо

Чудесна среща в ефира с една очарователна дама, която е сред най-добрите в това с което се занимава – режисьорът в куклен театър Елица Петкова. Тя завършва и актьорско майсторство и режисура, но смята, че режисурата е призвание определено от съдбата. "Определено за мен това е по-добрият избор, няколко години след като завърших, играех като..

публикувано на 30.08.24 в 11:34

Диджей BoYan с нов сингъл

Диджей BoYan представи новия си сингъл Something. Музикантът бе гост в предаването "Радиокафе" и разказа подробности. "Аз от почти една година съм леко липсващ от диджейската сцена. Това със сигурност помага, защото знаем, че диджейската професия е една прекрасна професия, но и много изискваща. Но когато си с малко дете вкъщи започва да става..

публикувано на 30.08.24 в 11:26

За музиката като благодат и нишките, които свързват София, Виена и Шабла

Да се разговаря с Бистра Диляноф е истинско удоволствие, защото говори интересно, съдържателно, колоритно и искрено. Родена е в София, завършва Музикалната академия в Пловдив, след което заминава за Виена. Пианист, композитор и диригент, тя гостува в Радио София в края на един наситен музикален сезон в три премиери на нейни опери...

публикувано на 30.08.24 в 09:50

Очакват се валежи

Атмосферното налягане ще остане близко до средното за август. Времето през деня ще се задържи почти без промяна През следващото денонощие атмосферата над страната ще бъде неустойчива. Развитието на купеста и купесто-дъждовна облачност ще продължи, като на много места ще има краткотрайни валежи, в отделни райони те ще са временно интензивни, с..

публикувано на 30.08.24 в 07:10

Ще има ли протести на медицинските служители

Медицинска федерация "Подкрепа" започва подготовка за провеждане на национални протести и организиране на поетапно ефективно преустановяване на работа във всички структури в отрасъл "Здравеопазване". Причините: липсата на нов колективен трудов договор, както и отказът на работодателите да увеличат основните възнаграждения на медицинските..

публикувано на 29.08.24 в 17:33
Кметът на община Елин Пелин Ивайло Симеонов.

Започва изплащането на помощ от пострадалите от взривовете в Елин Пелин

Започна изплащането на еднократна безвъзмездна помощ на хората с повредено имущество в следствие на взривовете на складовете за фойерверки край Елин Пелин. Какви са критериите и кой ще получи помощ можем да разберем от кмета на общината инж. Ивайло Симеонов. Каква е общата сума и какъв е принципът на изплащане? "Критерият е всички, които имат..

публикувано на 29.08.24 в 17:25
Павлина Илиева

Ще има ли туристически гаранционен фонд

В столицата се проведе работна среща по предложената от Министерство на туризма схема за създаване на Туристически гаранционен фонд. Тя беше организирана от Сдружение на туроператорите и туристическите агенти Обединение "Бъдеще за туризма". До 2 септември 2024 г. включително трябва да са ясни становищата от общественото обсъждане на проекта за..

публикувано на 29.08.24 в 15:55