Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За човешко присъствие без следа в природата

Снимка: Facebook/Живот без следа

Какво е за теб природата?
А знаеш ли как да я пазиш?

С тези полупровокативни въпроси започва краткия документален филм „ЖИВОТ БЕЗ СЛЕДА в планината“, сниман в Природен парк „Витоша“.

В него се разказва за житейските цели и нагласа към дивата природа на Асен Величков и Лаура Славов, основатели на пътешественическия бранд „Balcanic:”.

Две години след този 14-минутен филм двамата герои от лентата продължават проекта с новорегистрираната си фондация "Зелено училище" – и все с цел да популяризират и възпитат в младите хора пет основни принципа за поведение в природата:

  • да бъдеш подготвен, 
  • да избереш подходяща активност според възможностите си, 
  • да прибираш боклука си в раницата, 
  • да сведеш до минимум въздействието на огъня и 
  • да уважаваш останалите хора, животните и околната среда.

„Чрез нашата лична история във филма искахме да вдъхновим хората за по-отговорно поведение в природата“, посочи пред БНР-Радио София Асен Величков.

Двамата с Лаура искат да организират неформално обучение за отговорен туризъм, хората да се замислят какво да е тяхното поведение, за да се съхрани природата чиста и дива.


„Принципите не са нещо ново за българите, защото имаме многогодишна туристическа и пътешественическа култура – убеден е Величков (). – Но е редно да се замислим с поведението си какво влияние оказваме върху местообитанията и животинския свят. Да обърнем внимание къде отиваме, къде ще отседнем - дали в хотел на милионер или в къща за гости, къде се храним, какво преживяваме, дали сме в защитена територия, имаме ли нужда от гид. Да поддържаме човешки взаимоотношения, да подкрепяме местното производство, малкия бизнес.“

В това се състои и смисълът на сравнително новото за България понятие отговорен туризъм.

За трета поредна година на 1 май ще бъде организирано почистване на река Бакьовска (или Батулийска) до село Бакьово – на около 40 км от София, близо до Своге, съобщи още Величков.

От „Грийнпийс“ са осигурили чували и ръкавици. Достатъчно е да се запишем и да отидем и участваме.

Сборния пункт е в 10 ч. в центъра на село Бакьово.

Чуйте повече по темата в разговора на Елена Пъневска.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Васил Терзиев: Смяната по такъв начин на шефа на "Метрополитен" е атентат срещу София

Кметът на София го нарече "атентат срещу града" смяната на шефа на столичното метро и посочи, че го е срам защото директорът на Столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не заслужава да бъде отстранен от поста по този начин, тай като е работил за развитието на града. Ще бъдат сменени шест ръководители на общински дружества. Те ще бъдат..

публикувано на 10.07.24 в 18:45

Google Maps с нововъведения

Google Maps с иновации, които ще променят изцяло потребителското преживяване на милиони по света - интервю с Георги Караманев от платформата "Дигитални истории". По думите му постепенно идва време да се интегрират възможностите на изкуствения интелект. "Много нови възможности  дава Google Maps, те го правят тихичко и не толкова шумно..

публикувано на 10.07.24 в 18:09

Да не омаловажаваме рисковете от топлинен стрес! Как да се пазим в жегите?

Текущата 2024 година може да се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните записи. От юни 2023 година насам всеки месец е бил най-горещият на планетата в сравнение със съответния месец през предходните години. Това се посочва в месечния бюлетин на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята „Коперник “...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Защо изборите във Франция са важни за Европа

Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество направи коментар на изминалите избори във Франция. Защо те са важни за цяла Европа? "Макрон насочи тези избори с един аргумент, който почива донякъде във френската избирателна система. Той действително загуби изборите за европейски парламент, фронтът на Льо Пен беше на първо място, само че..

публикувано на 10.07.24 в 15:45
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07
Протестите започнаха още през май т.г.

Протести пред Столичната община ще предшестват заседанието на СОС

Въпреки, че изминаха повече от две седмици след решението на съда и писмо на СДВР до Столичната община, относно въведената реорганизация на движение и паркиране по бул. "Патриарх Евтимий" , "Фритьоф Нансен" и "Витоша" и "Скобелев", хората, които протестираха многократно, са леко обнадеждени. "Има някаква чуваемост от Столичната община и ще..

публикувано на 10.07.24 в 11:59
Ангел Попов

Ангел Попов: Увеличаването скоростта на автобусите в София е ненужно и опасно

Платформата на спирката на бул. "Патриарх Евтимий" до "Витошка" създава опасност, защото тя е част от велоалеята, но хората, които чакат тролей я смятат за своя. Колоездачите слизат от платформата и я за обикалят, а това създава се рискова ситуация, коментира пред БНР-Радио София Ангел Попов , експерт от Европейския център за транспортни..

публикувано на 10.07.24 в 10:54