Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мечтите могат да се сбъдват

6
Снимка: Виолета Цолова

БНР бе медиен партньор на Пролетните награди за бизнес и туризъмКои са най-успешните, най-иновативните и най-вдъхновяващите компании и марки в страната и кои са отличените със статуетките.

Пръв гост е д-р Орлин Колев, преподавател по конституционно право в ЮФ на СУ, награден в категорията Право, подкатегория Правно образование:

"Висшето образование не е отделен организъм от цялостното състояние на държавата. Благодарение на всеотдайността на колегите, успяваме да се справим със статуквото, с липсите и недостатъците не само от материални ресурси. Иначе образованието е на прилично ниво, поне по право не отстъпваме по нищо на останалите държави. 

Смята се, че студентите не са подготвени за пазара на труда. Мога да кажа, че студентите излизат със сериозен теоретичен и фундаментален набор от знания, но трябва да направим разграничения в коя сфера ще упражняват професията си. В държавната администрация знанията им се сблъскват със статуквото и не могат да ги реализират.

Всяка промяна в нормативната уредба трябва да бъде добре преценена и да има последователност. Всяка теория следва да обслужва обществения интерес."

Д-р Йорданка Господинова е наградена в категорията Медицина, подкатегория Здравословно хранене:

"Основната грешка в начина на мислене на хората, е свързването на празниците с храна и преяждане. Много други неща могат да направят празника ни смислен. Всяка рязка промяна е стрес за организма. Грешка е след прехранване, да се влезе в драстично гладуване. Правилният подход е балансираното хранене.

Получава се разминаване между нашето желание и това, което се случва. Здравословното хранене е много експлоатирано понятие, няма универсално определение. Храненето, което е съобразено с наличните продукти, без да ни затруднява и да стане начин на живот, вкл. спорт, почивка, работа.

Всеки прави собствена компилация, която не дава резултат, ако искаме да се променим. Няма фатални неща. Мечтите могат да се сбъдват."

Наградата в категорията Архитектура и дизайн е за арх. Теодора Джерманова и мецената Христо Киров, собственици на Сити марк арт център – място за култура, театър, изкуство и кино:

"Работим много активно от 1989 и успяхме да оцелеем и да направим бекграунд, който ни позволи да инвестираме в култура. Тези инвестиции се връщат след много години, но резултатите им са видими. Духовното не само оцелява, но ни дава нови пътища. Изкуството събира хората. Приоритет ни е създаването на среда за най-малките. Децата до 3 г. усещат музиката с всичките си сетива. Концертите за бебоци са харесвани и от родители, и от баби и дядовци. Възпитаваме публика, която после отива в големите зали." (Хр.Киров)

"Няма друг начин за справяне с духовната криза, освен развиването на духа. Човек трябва ежедневно да се опитва с малки стъпки да подобрява средата и отношенията си с хората. Това дава увереност у човека. Театърът, киното, книгите - човек рано или късно се обръща към това. Когато едно дете от рано има тази потребност, като възрастен това му помага, това храни душата." (арх.Джерманова)

Организатор на събитието е журналистът и юрист Нина Никол Хамилтън – председател на Балканска медийна асоциация:

"Стана съвсем случайно, говорихме с колеги журналисти, стана дума за награди, където искали "такса награда" - някои били с хиляди. Казах, добре, не може ли да направим събитие с кауза, където да не се плаща!
Категориите тази година бяха 12. Каузата ни е за семейства с репродуктивни проблеми. Ние сме екип, който често работи безвъзмездно. Събират се повече средства, когато идват хора, за да бъдат видяни, това е истината, жалко звучи." 

Д-р Гергана Коларова е изпълнителен директор на Първа АГ болница Света София, наградена в категорията Медицина, победител в подкатегория Болница:

"Болницата ни е на 72 години, предлагаме силно развито отделение по хирургия на млечната жлеза, имаме и ин витро фертилизация като общинска структура, всички подобни са частни.
Българката е много по-образована и информирана, тя винаги има мнение, наша работа е да го вкараме в правилата на добрата медицинска практика. 
Когато започвах работа, първо раждане бе до 28 г., другите ги смятахме за възрастни първескини. Днес икономическата стабилност и самостоятелност на жената след 30-те, я карат да ражда след тази възраст, така е в Европа. В момента във фертилна възраст са по-малко на брой жени. Проблемите във фертилно отношение са 50% на мъжете и 50% на жените. Но с нарастването на възрастта, нарастват и възможните генетични усложнения." 
По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57

Приключения, екоактивности и много музика

Узана поляна фест наближава! Какво ни очаква? Мария Радойчева, организатор: "По нещичко за всеки. 14 зони за различни активности. За пръв път имаме пространство "Себепознание". Има и такова за знание за природата. Ще има и тест драйв на електрически велосипеди и мотопеди. Пълнолунието ще допълни усещането за музика и природа. Фестивалът е безплатен,..

публикувано на 13.07.24 в 10:57

Ретровизия в Банкя

Ретро авто парад в Банкя - разказва ни Владимир Димитров, Български автомобилен клуб "Ретро": "Това е 15 ежегоден ретропарад за автомобили, съвпада с 55-годишнината на обявяването на Банкя за град. Има какво да се види в парк "Кестените". В нашите закони трябва да е над 30 г., но наблягаме на исторически, с международен сертификат. Най-старият, ако..

публикувано на 13.07.24 в 10:22
Искра Урумова

Винаги имам в ума си един сюжет

Искра Урумова, изненадва с последния си роман - какво ни казва тя: "Морето е моя стара любов от раждането ми, а в планината съм влюбена от дете. Романът и сега е приключение. Човек трябва да експериментира. Измислям и пиша истории, не смея да се наричам писател. Желанието ми е хората да могат да пътуват. Героинята не живее обикновен живот по..

публикувано на 13.07.24 в 09:57