Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

29 и 30 април в зала "Триадица"

България е домакин на финала на Баскетболната лига за колички

Камен Алипиев със специалните гости Офелия Кънева и Владимир Искров

Специални гости в  предаването "Спортна среща" бяха Офелия Кънева - председател на БКХУ (Баскетболен клуб за хора с увреждания) "Левски" и Владимир Искров - президент на Балканската баскетболна лига.

Те ни въведоха в света на един по-различен баскетбол, този, в който духът е по-важен от постиженията. 

Повод за гостуването е предстоящият финал на Балканската  баскетболна лига за инвалидни колички, който ще се проведе на 29 и 30 април в зала "Триадица".
Ще участват 4 отбора  от Черна гора, Сърбия и Босна и Херцеговина.

"Освен емоцията и силния дух, става въпрос и за много фини умения, които трябва да се прилагат. Ние с Владо сме ентусиасти в това да създаваме условия за полупрофесионален и професионален спорт за хора с увреждания, което в България отскоро се случва, но за сметка на това сме се събрали съмишленици и много добре ни се получава", уточни Кънева и допълни: 

"Пред нас, около нас и зад нас са едни невероятни млади спортисти – "алфа" мъже ги наричам аз в моите среди."

По думите ѝ, те много трудно се овладяват, но тук идва решаващата подкрепа на треньора – той строява редиците, мотивира екипа, и за много кратко време успяват да постигнат присъствие на Европейски шампионат, на Балканско първенство, а на Балканите има много силни традиции в баскетбола, посочи още Офелия Кънева и увери, че най-добре би се убедил в думите ѝ всеки, който дойде да наблюдава играта на момчетата на живо. В разговора стана дума за спецификите в играта на баскетбол на инвалидни колички.


"Ние бяхме планирали то да се случи на шестата или седмата година от старта, а се случи на втората, първото постижение. Сега сме вече на третата година, вече мечтаем за специална спортна база, която да е мулти спорт за хора с увреждания и действително да развива полупрофесионален и професионален терен за  спорт – всякакви спортове не само в баскетбола, макар той да ни е много на сърце, затова сме и тук днес", поясни тя.

Тук е уместно да споменем, че през годините наставниците на баскетболния тим са се преборили за основни неща в полза на спортистите – подходящи за спорта инвалидни колички и микробус, с който да могат да пътуват. Друг важен момент от успехите им е подмладяването на отбора.

Владимир Искров отбеляза, че България вече се очертава като един център за развитие на баскетбола:

"Заради Балканската лига, която създадохме, защото в нея участват най-добрите играчи от Сърбия, Черна Гора, Босна и Херцеговина, а също и от България", твърди той.

"Ние сме хора, които сме си поставили много висока цел – да създадем база за хора с двигателни и интелектуални дефицити, защото такава база не съществува в България, а може би и на Балканите", каза още Владимир Искров.

"Това което ще се случи следващия уикенд, действително е уникално като събитие. Като емоция съревнованието е на много високо ниво, летвата е вдигната високо – имаме амбициите да станем Балкански шампион, но истината е, че вероятността за това е 25%, а не 100“, разкри още Офелия Кънева. Домакини сме, трябва да окажем обединен български дух с нашите момчета, допълни тя.

Такова първенство да се домакинства в България въобще не е лесна работа.

Ние не се борим кампанийно за хората с увреждания, а за възможността да се реализира личността на един човек, категорична е Офелия Кънева.

"Личен избор на всеки човек е дали ще се концентрира да развие своите лични качества или върху дефицитите си и ще търси да събуди съжаление. Нашата работа продължава с години, тя не се показва всеки ден, но резултатите от нея носят полза на хората", поясни още Владимир Искров.

Чуйте още от разговора на Камен Алипиев, за да разберете повече за тяхната настояща и бъдеща дейност и планове.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата на минната дирекция в Перник ще бъде домакин на изложбата

Реконструкция на Двореца на културата в Перник

В гр. Перник се провежда реконструкция на Двореца на културата. Повече подробности разказа Стефан Кръстев. "Самата реконстукция на място и по строително-монтажни дейности никога не е стартирала досега. Това, което беше свършено през 2021 година е, че беше осигурено финансиране, което е чрез комбинирани мерки", отбеляза Кръстев. По думите му..

публикувано на 08.06.23 в 22:09

Младите българи виждат бъдещето си в България

Движение за национална кауза и платформата Bulgaria Wants you организират Национална дискусия за обсъждане и решаване на негативните демографски тенденции в България. Събитието ще се състои на на 12 юни 2023 година и се организира за втора поредна година. Подробности по темата разказа Даньо Димитров, ръководител на проучването. "Анализирахме..

публикувано на 08.06.23 в 18:32

Постановката "Дон Жуан" на МДТ "Константин Кисимов" с премиера на софийска сцена

Най-новото заглавие от афиша на МДТ "Константин Кисимов" - Велико Търново е постановката на "Дон Жуан" от Моцарт. Тя гостува в зала 1 на НДК в София в рамките на фестивала "Софийски музикални седмици".  Пленяващият шедьовър проследява историята на Дон Жуан, жените, които съблазнява, и отмъщението, което накрая го застига. В предаването..

публикувано на 08.06.23 в 16:46
Любомир Стефанов

"Политиката иска лични жертви"

Каква е политическата обстановка в България? Коментар по темата направи политологът Любомир Стефанов, който е и преподавател в НБУ. "Очаквам закономерен край. Минахме през пет поредни упражнения с предизвестен край. Правителството беше логичен завършек на края на една твърде дълго проточила се предизборна кампания. Много камъни се обърнаха,..

публикувано на 08.06.23 в 16:43

Книгата "Змей побратим" - фентъзи роман за Видин, Белоградчик и приказния фолклор

К нигата "Змей побратим" е последващо продължение на романа "Змей закрилник". В него писателката от Видин Симона Панова събира народни приказки от Северозапада. Действието във втория роман се развива още по-стихийно, а персонажите се изправят пред сериозни изпитания и неочаквани обрати из видинските улици и по тайнствените пътеки край..

публикувано на 08.06.23 в 14:54
Дизайн: Ивана Боянова

Джазът властва на Деветашкото плато за девети път

Фестивалът „Джаз на Деветашкото плато“  достигна своето девето издание , подходящо да се проведе като юбилейно. Тази година той ще се проведе от 30 юни до 2 юли край село Кърпачево. За първата вечер е предвиден джем сешън с акустичната формация „The Social Callers“ и гост Кристиян Желев, а преди това с изпълнения, обединени..

публикувано на 08.06.23 в 14:27