Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80% от гласоподавателите искат да се състави правителство

Емил Соколов
Снимка: Личен архив

Какви са политическите хоризонти пред страната ни, ще има ли редовно правителство и възможно ли е това да стане още с първия мандат? Политическият анализатор Емил Соколов направи коментар по темата пред Радио София. По думите му дори да се отиде на още и още избори най-вероятно резултатите ще бъдат същите. Това е така, защото в момента структурата на българската политика е такава, че няма нито една партия, която да събере подкрепа от 80-90 депутата и за да има стабилно мнозинство трябва или две големи партии да се разберат, или една средно голяма с 3-4 по-малки, което прави конструкцията още по-нестабилна.

"Около 80% от гласоподавателите искат да се състави правителство и двете партии са изправени пред варианта или една от тях да понесе наказание, че няма да състави правителство, или поне до последно да опитат ако не съставят, поне да създадат впечатлението, че правят всичко възможно да се състави кабинет и да не отиваме на нови избори. Доколко това ще е успешно предстои да видим през следващите седмици, тъй като мисля, че нито ГЕРБ-СДС, нито ПП-ДБ са особено очаровани от този процес. Просто е нужен компромис, който да направят, за да не изглеждат безотговорни в очите на хората", отбеляза Соколов.

Той посочи, че гласоподавателите на двете големи партии макар да споделят общо мнение по доста политики, недоверието и негативните емоции, които са се натрупали през годините правят много трудно точно тези две формации да успеят по някакъв начин да намерят общ език и да могат да се сработят.

"Поне за момента, макар и ГЕРБ-СДС, аз не изключвам изобщо варианта те да могат да съставят правителство и с БСП и ДПС една тройна коалиция, това няма да се случи преди местните избори. ГЕРБ не биха рискували, колкото и твърд да е електоратът им да си нанесат такава електорална и имиджова щета, обвързвайки се с ДПС и БСП точно преди местния вот", отбеляза Соколов. Той посочи, че отговорността за започване на преговорите и предлагане на правителство е на първата политическа сила.

"Проектокабинетът смятам, че е отличен, защото е много добра комбинация между експертиза, но също така и някои политически лица, които носят ясна отговорност. Защото е много важно да не се крием зад експертността и тя в един момент да стане синоним на безотговорност", каза Соколов и добави, че:

"Проблемът е, че г-н Борисов иска да вкара свои министри или поне зам.-министри в този кабинет и то не защото са му толкова важни кадровите назначения, а защото иска да покаже, че ПП-ДБ ще се съобразят с него".

По думите му ако не се състави правителство е твърде вероятно ГЕРБ да направи коалиция с ДПС и ИТН.

"Електоратът на ГЕРБ няма проблем да направи коалиция с ДПС, а ИТН са така или иначе някаква безгласна буква, която по никакъв начин не би влияла сериозно на политическите решения. Но за да можем да говорим за това трябва да видим как ще се развият преговорите между ПП и ДБ, защото там са фокусирани основните усилия на г-н Борисов", каза Соколов.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - булевард “Княгиня Мария Луиза”

Разговорът за бул. Мария-Луиза е със Здравко Петров - урбанист, изследовател, автор и основател на “Исторически маршрути”: "Мария-Луиза съвпада почти с направлението на римската Кардио Максима. Булевардът започва със сградата от времето преди 70-те - старата Централна гара. Построена е от арх.Колар в 1888. Имало е проект да се разшири в стил..

публикувано на 20.07.24 в 15:00
Крикор Асланян

Адресите на любовта - Яворов, Лора и... Дора

Съпругата на Михаил Кремен дала съгласие да заживее с поета в нощта, когато Лора се самоубива Крикор Асланян,  автор на книгата “Един софийски малчуган разказва”, взриви ефира с новината, че във фаталната нощ на 29 срещу 30 ноември 1913 година, когато Лора Каравелова се самоубива, тя посяга на живота си, защото е разбрала, че Яворов има нова..

публикувано на 20.07.24 в 14:00
Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева

Винаги има място за нещо ново, казват дивите момичета от Wild berries

Събира ги желанието да са активни, да са навън и да се радват на природата, да я откриват през погледа на пътешественици, да се докосват до нея, като спортисти. Това е Wild berries – активни момичета, търсещи свободата на духа и движението. Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева за общността  Wild berries и доколко е забранено за момчета:..

публикувано на 20.07.24 в 11:20
Даниел Михайлов

От Леонардо до неновините

Мариета Ангелова, организатор на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" с подробностите за шестото му издание: "Програмата е за малки и големи, отново акцентът е Карло Бозо. Спектакълът му отразява живота на Леонардо с по-забавен поглед в стил комедиа дел'арте. Достъпен е за всички, това е театър за народа - в..

публикувано на 20.07.24 в 10:50
С Ангелина Ангелова

Оценката ще дойде от читателите

Ангелина Ангелова представя новия си исторически роман "Благородството задължава": "Книгата разказва за любовта между двама души в 19 век, трънлива любов. Главните герои са прекалено горделиви, за да бъдат щастливи. Действието се развива в 3 държави. Главната ми героиня е с мексикански произход и тъй като невенът е сред националните цветя на Мексико,..

публикувано на 20.07.24 в 10:02

Чудесно време за забавления

Ема Паунова за семейния ден на Витоша: "Днес е второто поредно издание на "Витоша фемили дей" - в планината е прохладно, тихо и чудесно. Организираме семейни дни с отборни игри и предизвикателства. Идеята е да имаме минимум пет такива събития на сезон и накрая да определим годишните шампиони. Следващото събитие е следващата събота малко по-високо...

публикувано на 20.07.24 в 09:55
Проф. Лидия Върбанова

НАТФИЗ свързва изкуство, бизнес и екология в едно

Иновативната платформа SuCiE свързва изкуството и бизнеса, творците и производители, които могат да вдъхнат нов живот на вече ненужни материали. Платформата е част от проекта “ЕМПАКТ: Съпричастност и устойчивост: Изкуството да мислиш като планина“, съфинансиран от програма „Творческа Европа“ на ЕК, обясни пред  БНР-Радио София проф. д-р..

публикувано на 19.07.24 в 19:18