Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Безплатните прегледи от кампанията "Евромеланома 2023" са днес

| обновено на 10.05.23 в 08:14
Снимка: cancerfightersthrive.com

За поредна година през пролетта Българското дерматологично дружество (БДД) организира безплатни прегледи на кожата в рамките на националната профилактична кампания „Евромеланома“, която цели да се повиши обществената информираност по въпросите на злокачествените новообразувания на кожата.

Тази година прегледите се провеждат на 10 май.

Пред БНР-Радио София подробности и съвети даде дерматологът д-р Валерия Матеева, координатор на инициативата.

„През 2023 г. се набляга върху важността от информиране на тийнейджърите и подрастващите. Грижата за кожата трябва да започне точно в тяхната възраст“, подчерта специалистът.

Мотото на кампанията е: „Използвате ли предпазни средства“ - прави се аналог с предпазването от полово-предавани инфекции, което е доста по-актуално за тийнейджърите, отколкото защитата от слънцето.


Изследване, проведено в 33 европейски страни, показва, че само 1 на 10 души следи редовно кожата си с прегледи при дерматолог. Човек може и сам да следи за новообразувания или промени във формата и големината на бенките, например.

Всяко ултравиолетово облъчване е вредно. Слънчевите изгаряния в детска възраст са много по-рискови за развитие на меланом, дори след години.

Много хора смятат, че тенът е красив, но излагането на кожата в солариум е в пъти по-опасно, отколкото на естественото слънце, предупреди д-р Матеева.

Освен това така се ускорява стареенето на кожата.

Ако откриете кожно новообразувание, не отлагайте консултацията с дерматолог.

Ако решите да използвате възможността за безплатен кожен преглед на 10 май, проверете близките до вас специалисти, които участват в кампанията, на сайта на БДД.

Чуйте разговора на Златина Петкова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Деян Янков

Фестивал на добрите дела

Ремонт на TRAP – доброволческа акция и градинско прати организирани от Трап Тротоара. Деян Янков разказва за събитието и доброволчеството като основна ценност в Тротоара: "Събитието е двудневен фестивал на доброволчеството и добрите дела. Целта е да продължим с ремонта на новата ни сграда - читалище "Тротоара". Най-накрая се осмелих да..

публикувано на 30.09.23 в 11:40

Напредъкът на едно общество се измерва и с отношението към по-слабите и животните

Бягане за животните 2023 . За пета поредна година КАЖИ организира благотворителното Бягане за животните. Датата е 1 октомври 2023 (неделя) от 9:30 ч. до езерото Ариана в Борисовата градина в София. Събитието е по повод Световния ден на селскостопанските животни - 2 октомври и Световния ден за защита на животните, 4 октомври. Тази година то ще се..

публикувано на 30.09.23 в 11:00
Анита Кънчева

Усещането за простор променя мирогледа

Успешно завършване на двора на „Комплекс за образователни, медицински и социални услуги за деца с проблеми в развитието“. Комплексът е изграден с много доброволчески труд и дарения. Външното пространство ще даде много нови възможности за активности на открито за децата и техните семейства - ще садят зеленчуци, ще ухае на цветя, ще пият чай от..

публикувано на 30.09.23 в 10:40

Чистият въздух и социалният контакт са основните ни предимства

Тreasure hunt в Борисовата градина. Събитието е напълно безплатно и е подходящо за ентусиасти от всякакви възрасти. Изисква се само добро настроение, любознателност и поне минимална физическа подготовка тъй като маршрутът предполага около 4 км ходене пеш. Иво Маринов е треньор и един от организаторите: "Общността ни Рън плюс е за тези, които..

публикувано на 30.09.23 в 10:00
Сградата DOT.Sofia

Сграда на Женския пазар донесе на създателите си голямата награда в конкурса на Камарата на архитектите

Новата сграда DOT.Sofia по проект на I/O архитекти ( Вяра Желязкова и Георги Кътов ▼ ) получи голямата награда в петото издание на конкурса „Български архитектурни награди“ , организиран ежегодно от Камарата на архитектите в България (КАБ). Церемонията по награждаване се проведе на 28 септември под патронажа на министъра на..

публикувано на 29.09.23 в 18:28
Д-р Елена Божкова

Нека тревогата води до разрешаване на проблема, не да проваля важни цели

Кои са „модерните“ психични разстройства сред подрастващите, могат ли социалните мрежи да повлияят за поява на психично разстройства сред младите, нарастват ли разстройствата, свързани със стреса в ежедневието – по тези въпроси внесе яснота д-р Елка Божкова, клиничен психолог и психотерапевт към УБ „Александровска“. Тя участва в конференция на..

публикувано на 29.09.23 в 17:45
Преобразената къща на ул. „Веслец“ 23

КвАРТалът възражда стария си дух със заразни добри примери

След осем издания на КвАРТал фестивал , създателят му Мартина Стефанова тегли чертата, подтикната от БНР-Радио София и отчита, че много от сградите между булевардите „Дондуков“, „Мария Луиза“, „Сливница“ и „Васил Левски“ можеше и да бъдат унищожени. Сега обаче КвАРТал-ът, очертан от споменатите улици, разцъфва, собствениците реставрират къщите..

публикувано на 29.09.23 в 16:35