Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ято от изкуства зад двора на Борис Христов

4
Дворът на музея "Борис Христов"
Снимка: Елена Драгостинова

20 години музей "Борис Христов" - на турне в Канада и юбилейно издание на фестивала. По този повод ни гостува Елена Драгостинова, директор на музея:

"Удоволствие и предизвикателство - след 20 години се усетих така развълнувана на Нощта на музеите, все едно я правя за пръв път. Експозицията на музея непрекъснато се обновява. Имаше и още една линия - музикалната, в галерията срещу нас, където беше изложбата "Рисунката". Центърът на премиерите в 30-те в квартала е бил дворът на Борис Христов. Откакто музеят е там, се увеличиха галериите, има още един музей и затова приехме поканата на галерията "Интро", оттам изпращаха посетителите си в концертната ни зала.

Има и атмосфера, и дух, но те са резултат от всекидневен труд. В началото беше Музикален център, от 2011 е Музей "Борис Христов". Дейността е една, в софийския му дом да се съхраняват реликви за оперното творчество и това да е жив център за изкуство, не само за музика. Борис Христов се е интересувал от литература и театър, изучавал е атмосферата на съответната епоха, преди да изгражда образите си. "Ято от изкуства" е негово убеждение - всички изкуства трябва да живеят заедно. Нелепо е да се изолират изкуствата. Обособихме арт-галерия, отскоро имаме и орган, той е стар, дарение е и трябва да се реконструира.

И в арт-галерията има изложби и концерти, и в концертната зала има и концерти и изложби. В този дом, изкуствата са равнопоставени, те си общуват помежду си. Три години след реконструкцията на дома не е имало идея какво да се случва там. Имаше двор, обрасъл с трева и празни пространства. Имаше три прекрасни костюма и няколко документа, свързани с творчеството на Борис Христов. Всеки експонат е една история и разказва принципите му в изкуството, свързан е с дарителството и с преподавателската дейност.

Идеите се раждаха една след друга с помощта на нашите гости и на публиката. Прекрасните неща са пресичането на проекти от различни жанрове. Всеки концерт и изложба е отваряне на нова врата и зараждане на нова идея. Филмът го снимахме преди няколко години, казва се "Сбъдване на мечти" и разказва за мечтата на Борис Христов софийският му дом да е жив музей. Работихме с конкретни личности, видях как екипът от млади хора, правещи филма замръзна. Не съм сигурна дали бяха ходили на концерти и на театрални постановки.

Преди 17 години реших, че тази къща трябва да пътува. Не всички могат да дойдат и реших, че ще е добре да правим турове. Първият бе с един от последните ученици на Борис Христов, Пламен Бейков. Сега бяхме в Канада със сина му, член на групата "Спектрум", които пяха там (където участват и двама бивши колеги от Радио София, б.а.). Бе много вълнуващо, струваше ни се непостижимо. Ниагара, Торонто, Кичънър, Отава, Монреал. Показахме и филма, разказващ за нашия дом, и изложбата "Борис Христов в Рим". Имаш чувството, че ще се появи Борис Христов. Снимано е присъствието на духа на Борис Христов. Познавам "Спектрум" отдавна - екип от личности, отговорни и по време на самия гастрол.

Групата предизвика почитта на аудиторията там, блестяха с оригиналност. Гастролът даде идея на много хора да дойдат в България и да ни посетят. Някои от концертите бяха в църкви. Там се съвместява мястото за просвета и тази за изкуства, хората оценяват тези пространства и ги използват. 

Домът си заслужава един продължителен празник. Годишно имаме между 75-90 събития, началото на фестивала е на 18 май - рожденият ден на Борис Христов. Тогава винаги каним млади таланти, входът на този ден е с живо цвете за градината на Борис Христов. Сега всяко храстче и дърво си има име, те са посадени от известни личности - и хора от публиката, и от музиканти. На 22 май е Цветелина Малджанска с много интересна програма "По следите на пътя". Пожеланието за тази година бе да има повече българска музика. Марияна Цветкова, последната ученичка на Борис Христов предложи "До Чикаго и назад". На 1 юни е гала-концертът на майсторския клас на Георги Чолаков с баритони и тенори. Програмата е на сайта ни."



По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Генералният директор на БНР Милен Митев

В основата на Радиото са хората

Генералният директор на БНР Милен Митев за поредното партньорство на БНР с Наградите за бизнес и туризъм и за мястото на БНР като обществена медия: "Подкрепяме наградите, защато имат кауза. Събитието свързва по естествен начин бизнеса с благотворителността. Продължаваме да се борим с разбирането от началото на 90-те, че който прави бизнес е..

публикувано на 04.08.24 в 11:38
Награди за бизнес и туризъм

Въображението те прави добър човек

Наградите за бизнес и туризъм, организирани от Балканска медийна асоциация с подкрепата на Министерство на туризма, за трета поредна година бяха връчени на яхта в Несебър.  Не само представители на юридическия и бизнес свят получиха статуетки, но отличени са и най-успешните компании за туризъм - хотели, ресторанти, туристически агенции и общини,..

публикувано на 04.08.24 в 11:02
Валентин Заяков

Валентин Заяков: туризмът - приоритетен отрасъл

Радиокафе гостува на община Несебър. Говорим за развитието на туризма по южното ни Черноморие и предизвикателсвата през летния сезон. Пръв гост е Валентин Заяков - бивш председател на Комитета за физическо възпитание и спорт, експерт по туризъм и експерт в Народното Събрание в Комисията по въпросите на младежта и спорта: "Несебър е един от..

публикувано на 04.08.24 в 10:24

Историята оживява - Копривщенци в Египет - Масърлиете

Днес разказваме за смели българи, готови да се борят с всевъзможни житейски трудности. В името на по-добрия живот на семействата си, те избират пътя на гурбета. При това в далечен и горещ Египет.  Тези предприемчиви българи от Копривщица наричат масърлиете.  Маср - на арабски език това е името на страната Египет.  Предимно в Кайро и Александрия,..

публикувано на 03.08.24 в 16:00
Проект за комплекс България на Георги и Димитър Фингови

Софийски разкази: Архитектите Георги и Димитър Фингови

Изкуствоведът Теодор Караколев, фондация "Български архитектурен модернизъм" за баща и син Фингови: "По-украсените стилове, като сецесиона са по-популярни от модернизма и затова Фингов-баща е сред най-популярните архитекти у нас. След Пловдив, идва в София и работи заедно с арх. Кирил Маричков по множество проекти, като доста училища в София - като..

публикувано на 03.08.24 в 15:00
Явора и Кен

Адресите на любовта - Явора Стоилова и Кен Нагай

Всички са против брака на внучката на Яворов и потомъка на самурай Явора Стоилова е оперна певица със световна кариера, но у нас е по-известна със забележителните си корени. Тя е дъщеря на племенницата на Пейо Крачолов Яворов и най-ревностна негова изследователка Ганка Найденова и на художника класик Васил Стоилов. Кен Нагай е поет,..

публикувано на 03.08.24 в 14:00
Десислава Желева

Усещане за повече уют

Какви са ползите от воденето на читателски дневник, могат ли и възрастните да водят читателски дневник, какво трябва да съдържа той, съпоставка на книжните читателски дневници и Goodreads.  Събеседник   ни е   Десислава Желева - автор, създател на един от първите читателски дневници за възрастни: "Моята учителка във втори клас ни научи, в..

публикувано на 03.08.24 в 11:42