Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 май от 18:30 часа пред "Св. Седмочисленици"

Стартира петото издание на Литературните маршрути на фондация "Прочети София"

Снимка: фондация Прочети София

През 2023 г. Литературните маршрути на фондация „Прочети София“ отбелязват своята пета година. Затова през този сезон ще гостуват някои от водещите писатели, поети и литературни теоретици от предишни издания на събитието.

Литературните маршрути отново ще бъдат изцяло нови и специално подготвени за тазгодишната програма, която ще бъде през месеците май, началото на юни, юли и септември.

Първият от тях ще се състои на тази вечер, 17 май от 18:30ч. и ще започне от църквата "Св. Седмочисленици". 

Повече по темата научихме от организаторът Тодора Радева, от фондация "Прочети София".

"По стъпките на Човека с широкополата шапка" е заглавието на първия маршрут за тази година. Негов автор и водещ ще бъде философът и журналист Тони Николов. Той избира да разкаже за един "незаслужено забравен писател", както сам го нарича в свой текст от 2017 г. Чрез тази литературна разходка ще надникнем за малко в творчеството на Трифон Кунев – писател, поет, политик и активен общественик, за когото Тони Николов казва:

"Чували ли сте за този писател, известен с псевдонима си Ланчелото, наричан още Рицаря на печалния образ? Автентичен български символист ("Хризантеми", "Зарници") и блестящ сатирик, чиито "Весели злополучия" са толкова четени между двете световни войни. Автор на може би последната "свободна книга" след 1944 г. – сборника с фейлетони "Ситни, дребни... като камилчета", излязъл през лятото на 1946 г., за да бъде забранен до 1989 г., но не и забравен през годините."


Втората посока в интензивната пролетна програма продължава пет дни по-късно: на 22 май, отново от 18:30 ч. Водещ ще бъде поетът, драматург и радиожурналист Радослав Чичев, който ще ни преведе през една разходка между спомена и мечтата, посветена на поета и драматург Иван Радоев.

Под надслов: "Аз съм направен за чудене!" ще е разходка колкото градска, толкова и интимна, преминаваща през творчеството и живота на Иван Радоев. Ще разберем за приятелствата му с Никола Фурнаджиев и Ангел Каралийчев и за творческата среда през 50-те, 60-те и 70-те години на ХХ век. Ще чуем гласа на Иван Радоев, както и много негови стихотворения", описва Литературния маршрут Радослав Чичев. Неговата начална точка ще бъде Софийската опера и балет.

Поезията вдъхновява и очертава и третия Литературен маршрут от тазгодишната поредица.


В "Разходки из улиците и думите на Атанас Далчев", поетесата Албена Тодорова ще представи литературното творчество на големия поет в една нетипична градска разходка. С този маршрут отбелязваме и 119 г. от рождението на Атанас Далчев (роден на 12 юни 1904).

Той ще бъде е посветен изцяло на текстовете на Атанас Далчев, а не на факти от биографията му. "Ще се опитаме да видим улиците през неговите очи и да свалим пластовете промени, които времето неизбежно навлича върху градовете, които обитаваме", допълва още Албена Тодорова. Литературният маршрут ще бъде на 29 май от 18:30 ч. и ще започне от пространството пред  Столична библиотека.

Два от маршрутите тази година са по-необичайни за програмата на фондация "Прочети София", тъй като те няма да преминават през различни градски пространства. В тях обаче литературата ще пресече пътя на науката и изобразителното изкуство.

На 27 май от 11:00 ч. в Националния природонаучен музей при БАН ни очаква единственият Детски литературен маршрут за тази година. "От плюнкотворката до пчелния вълк: един ден в Природонаучния музей със Зорница Христова и Тодор Петев" е всъщност разходка, вдъхновена директно от книга, написана от двамата ѝ водещи. Става дума за семейния пътеводител за музеите и галериите в София – „Още един ден в музея“.

Маршрутът ще включва някои от най-ярките персонажи от последния етаж на Националния природонаучен музей, като пеперудите и тяхното приказно синьо, страховитите великански комари и пчелният вълк. Музейната разходка е в партньорство с издателство „Точица“

На 04 юни от 16:00 ч. пък в Националната галерия "Квадрат 500" ще се проведе първият музеен литературен маршрут в партньорство с образователната програма „Гледане с разбиране“ и  фондация „Изкуство – дела и документи“. Заедно с поета и драматург Стефан Иванов ще погледнем някои от произведенията в колекцията на галерията през личната, асоциативна или историческа литературна нишка, която криволичи сред имената на Хемингуей, Жюл Паскин, Франц фон Щук, Мария П. Василева, както и на редица писатели и художници.

След събитието Литературният маршрут на Стефан Иванов ще бъде достъпен и под формата на безплатен музеен аудиогид, част от новата аудио програма на "Гледане с разбиране" за иновативни образователни формати в музея.

Събитията се провеждат без предварително записване. 

Те се провеждат безплатно, като за две от тях в Националния природонаучен музей и "Квадрат 500" ще се заплаща входа за музея.

Чуйте разговора на Катя Василева с Тодора Радева от "Прочети София" в звуковия файл.

По публикацията работиха: Спаска Давранова, Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Васил Терзиев: Смяната по такъв начин на шефа на "Метрополитен" е атентат срещу София

Кметът на София го нарече "атентат срещу града" смяната на шефа на столичното метро и посочи, че го е срам защото директорът на Столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не заслужава да бъде отстранен от поста по този начин, тай като е работил за развитието на града. Ще бъдат сменени шест ръководители на общински дружества. Те ще бъдат..

публикувано на 10.07.24 в 18:45

Google Maps с нововъведения

Google Maps с иновации, които ще променят изцяло потребителското преживяване на милиони по света - интервю с Георги Караманев от платформата "Дигитални истории". По думите му постепенно идва време да се интегрират възможностите на изкуствения интелект. "Много нови възможности  дава Google Maps, те го правят тихичко и не толкова шумно..

публикувано на 10.07.24 в 18:09

Да не омаловажаваме рисковете от топлинен стрес! Как да се пазим в жегите?

Текущата 2024 година може да се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните записи. От юни 2023 година насам всеки месец е бил най-горещият на планетата в сравнение със съответния месец през предходните години. Това се посочва в месечния бюлетин на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята „Коперник “...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Защо изборите във Франция са важни за Европа

Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество направи коментар на изминалите избори във Франция. Защо те са важни за цяла Европа? "Макрон насочи тези избори с един аргумент, който почива донякъде във френската избирателна система. Той действително загуби изборите за европейски парламент, фронтът на Льо Пен беше на първо място, само че..

публикувано на 10.07.24 в 15:45
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07
Протестите започнаха още през май т.г.

Протести пред Столичната община ще предшестват заседанието на СОС

Въпреки, че изминаха повече от две седмици след решението на съда и писмо на СДВР до Столичната община, относно въведената реорганизация на движение и паркиране по бул. "Патриарх Евтимий" , "Фритьоф Нансен" и "Витоша" и "Скобелев", хората, които протестираха многократно, са леко обнадеждени. "Има някаква чуваемост от Столичната община и ще..

публикувано на 10.07.24 в 11:59
Ангел Попов

Ангел Попов: Увеличаването скоростта на автобусите в София е ненужно и опасно

Платформата на спирката на бул. "Патриарх Евтимий" до "Витошка" създава опасност, защото тя е част от велоалеята, но хората, които чакат тролей я смятат за своя. Колоездачите слизат от платформата и я за обикалят, а това създава се рискова ситуация, коментира пред БНР-Радио София Ангел Попов , експерт от Европейския център за транспортни..

публикувано на 10.07.24 в 10:54