Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МКТ "Слон" ни потапя "В дълбините на водния театър" с новия си спектакъл

Доц. Мирослав Цветанов и Роза Николова
Снимка: Радио София

Малък куклен театър (МКТ) "Слон" е първият след промените частен професионален театър в България. Фондация „Златно ключе“, част от която е Театър "Слон" има богата творческа, педагогическа, изследователска, научна, издателска и обществена дейност. За вече 35 години творческа история театърът е заел своето доказано място в културния живот не само в България, но и по света. Негови основатели са доц. д-р Мирослав Цветанов и Роза Николова.

Водният куклен театър е жанр, в който артистите от Театър "Слон" са първенци и единствени в Европа. След дългогодишни научни изследвания и експерименти на доц. д-р Мирослав Цветанов през 2014 г. той създава първия за стария континент воден куклен спектакъл „Райската птица“. Заглавието е прието с голям успех и широко отразено от наши и международни медии. До този момент древното източно изкуство е абсолютно непознато за страната ни, а тайните му са добре пазени.

"Логично е да се предполага, че след като всичко това се прави във вода трябва да се случва там, където има най-много води. Следователно веднага се насочваме към местата, където хората произвеждат ориз, защото оризищата са едни прекрасни езера преди да станат ниви и да се прибира реколтата. И след като реколтата е прибрана, естествено, тези хора - радостни от това, правят своите празници в тази водна среда, показвайки пред останалите техни близки и приятели кукли изработени от самите тях и съответно работещи във водната среда на оризищата." разказва историята за възникването на водния куклен театър във Виетнам доц. д-р Мирослав Цветанов.

За да пренесе това изкуство тук, в България екипът на МКТ "Слон" има нужда от място с много вода. Затова и първото представление "Райската птица" има премиера през 2014 в Софийския зоопарк.

"Тъй като искахме да е на закрито, единственото място беше в зоопарка, където имаше басейн с едни големи риби. Преместиха рибите, изчистихме, парфюмирахме и там бяха и лъвовете отстрани, там представихме този първи спектакъл, първият ни голям успех и аз си спомням, че тогава всички медии бяха, дори имаше международно отразяване на събитието", спомня си развълнувана премиерата на водния спектакъл актрисата и режисьор Роза Николова.

Следващото представление на вода на Театър "Слон" вече е в театралната зала на "Ателие 313", макар че коства много усилия да се изгради толкова голям и тежък басейн.

"Избрахме това място, защото само там можехме да качим публиката на сцената, а да разположим водната сцена, където би трябвало по принцип да е публиката. Оказа се, че това са някъде около 25 тона вода и не може да бъде върху нещо, което отдолу може да пропадне", разказва за премиерата на спектакъла "Красивият геном на водата" през 2021 година Роза Николова. Тя споделя, че това вече не е театърът, който познаваме от Виетнам, а е свързан с християнството, с европейската култура, където водата има друго символно значение.

Най-новото представление на Театър "Слон" е "В дълбините на водния куклен театър". То ще бъде представено на 31.05.32 в Бургас.

"Всъщност това, което ще представим сега, е начинът да запознаем тези, които не познават водното изкуство, с всичките му тънкости под формата на спектакъл", пояснява доц. Мирослав Цветанов във връзка с новото заглавие на Малък куклен театър "Слон".

Повече за водния куклен театър чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Бояджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чакъровите празници събират посетители от цялата страна

За единадесета поредна година край самоковските Чакърови поляни ще се състоят Чакъровите празници, които събират посетители от цялата страна. Тази година ще има възстановка на живота и делото на Чакър войвода. В програмата са включени и народни борби в две категории – до и над 80 кг. Ще участват активни спортисти, но могат да се включат и..

публикувано на 15.07.24 в 18:12

Александра Свиленова - актрисата, която искаше да стане коремен хирург: "Реших да лекувам чрез сцената"

Александра Свиленова е студент в класа на проф. Ивайло Христов в НАТФИЗ. Тя вече има своите изяви и на софийската театрална сцена. Споделя, че преди да реши да се насочи към студентството, съвсем сериозно е мислила да се реализира като коремен хирург. "Причината, поради която реших да се насоча към медицината е лична, но в един момент се..

публикувано на 15.07.24 в 17:34

Ще бъдат ли обмитени евтините китайски стоки?

Китайските онлайн платформи бележат огромен ръст в продажбите си, но продуктите им са със съмнително качество и без проследимост. Около 15 млн. пакета от трети страни са внесени у нас през 2023 г., без никакъв санитарен контрол. Редица държави планират въвеждането на регулаторни механизми и промяна на наредбите, заради агресивната политика на..

публикувано на 15.07.24 в 17:14
Адриан Николов

Пазарът на труда и висшето образование

Висшето образование е ключ към добро представяне на пазара на труда, почти гарантирано избягване на безработица и намиране на желано и добре платено работно място. От значение е обаче да се оцени конкретният размер на това предимство – колко по-висока е заетостта на висшистите, колко по-ниска е тяхната безработица, тъй като коректните му..

публикувано на 15.07.24 в 15:44
Камен Алипиев-Кедъра

Камен Алипиев-Кедъра: Очаква ни едно лято с изключителни спортни събития

"Олимпиадата е цикъл от 4 години, който разделя едни олимпийски игри от други", посочи спортният журналист Камен Алипиев-Кедъра. В предаването "Радиокафе" той коментира големите спортни събития, които току-що отминаха - "Евро 2024" и тенис турнира "Уимбълдън", както и какви са очакванията за наближаващите олимпийски игри в Париж, Франция...

публикувано на 15.07.24 в 15:31

Фотожурналистът Евгени Димитров: Имаме недостиг на визуални спомени въпреки, че плуваме в тях

В изложбата "Фрагменти от уличната сцена на 90-те" е уловен духът на софийските улици през 90-те, разнолик, пъстър и пълен с надежди. Експозицията представя 15 снимки от мозайката на многобройните уловени мигове през този период. Много неща се случват за първи път пред току-що излезлите от строгата дисциплина на режима хора. Звуците, цветовете,..

публикувано на 15.07.24 в 12:54

No puedo pensar (Desperado) е новата песен от Алекс Линарес

Певецът Алекс Линарес от българо-перуански произход представи новата си песен No puedo pensar (Desperado) в ефира на Радио София. Познат като вокал на латино бандата Mango Duende, Линарес не изневерява на стила и в соловия си проект . В унисон с лятото песента е с гореща салса и регетон ритмика , а в текста става дума за особеното състояние на..

публикувано на 15.07.24 в 09:29