Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как глобалната петиция Human Artistry защитава правата на творците?

БАМП подкрепя кампанията за отговорното използване на изкуствен интелект в полза на човешката креативност
Снимка: bamp-bg.org

Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) се присъдени към петицията Human Artistry , за да отговори на предизвикателствата породени от изкуствения интелект.

Всъщност, как глобалната петиция Human Artistry защитава правата на творците?

По тази тема се включи в разговор в предаването „Ритъмът на столицата“, Петя Точарова – изпълнителен директор на БАМП.

Тя посочи, че включването на БАМП към петицията е в резултат на предизвикателствата, свързани с много бързия възход на изкуствения интелект през последните няколко месеца, както и опасностите които той крие за творците, за човешката креативност и артистичност.

 „Това е причината творческия сектор и по-специално този на музикалната индустрия да  се фокусира върху основните проблеми и да предложи принципи на базата на които да се мисли за по-нататъшната регулация, така че правата на творците да не бъдат ощетявани, а напротив – изкуствения интелект да подпомага изкуството и творците“, заяви тя.

Самата петиция се състои от няколко основни принципа, прости, разбираеми и важни, каза тя и направи уточнението,че творческия сектор по никакъв начин не се обявява против изкуствения интелект.

Очаква се като нова технология, изкуствения интелект да подпомага  развитието на изкуството, да подпомага творците.

Принцип номер две  е, че съществената роля в живота ни е било и ще бъде човешкото творчество – творческите произведения създадени от хората, оформят идентичност, ценности, мироглед, те са базират на нашия опит, създаденото от машината няма опит, нито ценностна система.

Тя поясни, че така наречените генеративни продукти, създадени от ботове – модели на изкуствен интелект, не могат по никакъв начин да бъдат сравнени с човешкото творчество.

Трети основен принцип е,  че не може да се използва и да бъде допуснато да се използват създадени от хора произведения, без съгласие, без лиценз и без заплащане, а това е, което наблюдаваме сега и което в огромна степен ощетява различните носители на права.

„Това е апел към правителствата да работят така основно регулацията, че тя да не разрешава безплатното използване и свободно ползване на труда на хиляди творци за да се обучат или захранят едни машини, като в последствие от тях ще излязат продукти, които ще се конкурират с оригиналното творческо съдържание“, заяви Петя Точарова.

За тези, които взимат решения, правят политиките, приемат законите, тя се спря на още един важен принцип:

По никакъв начин не бива  да се допуска да се въвеждат специални изключения на Авторското право и сродните му права, за обучение на изкуствен интелект.

Кампанията Human Artistry се движи настъпателно, за да се присъедини към дебата за Изкуствения интелект още в самото му начало. Този път творците няма да чакат да бъдат поканени на масата. Трябва да се говори сега, докато още има време да се работи заедно с технологичните индустрии, за да се  гарантират правата на творците, посочи още Петя Точарова.

 Според нея, революцията на изкуствения интелект ще има трансформиращо въздействие върху музикалната индустрия. 

. „Нашата задача е да посрещнем огромните предизвикателства, които тя поставя в областта на защитата на правата, като същевременно се възползваме максимално от потенциалните възможности, които тя може да ни предложи в други сфери“, поясни тя и допълни: 

Надяваме се и другите организации от творческия сектор в България да се присъединят към БАМП и да подкрепят кампанията Human Artistry и залегналите в нея принципи. Независимо, че темата все още не е на дневен ред у нас, по-добре за всички ни ще бъде да сме готови за дебата, свързан с изкуствен интелект и авторски и сродни на авторското права, който със сигурност няма да ни подмине.“

Чуйте още от интервюто на Елисавета Белеганска в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Татяна Илиева - директор на Международния фестивал

Международният джаз фестивал в Боровец - извор на многообразието

В предаването "Радиокафе" представихме и дамата, която е директор на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев", на който Боровец ще бъде домакин - д-р Татяна Илиева. Като всеки фестивал, той поражда различни съпътстващи програмата преживявания. "Целта на нас като организатори е да направим един много разширен фестивал, който да..

публикувано на 02.08.24 в 16:23
Вицешампионите

Български ученици - втори в света като дебатьори

България стана вицешампион по ученически дебати на Световното първенство в края на юли в Белград, Сърбия. В турнира са взели участие 68 държави, сред които САЩ, Катар, Китай, а нашите състезатели са надвили традиционно силни страни в дебатите, сред които последните световни шампиони от 2023 г. – Канада. Заслугата е главно на Асоциация..

публикувано на 02.08.24 в 16:18

Хората отсега трябва да се подготвят за по-висока такса смет

Таксата битови отпадъци (такса смет) ще бъде повишена в много общини от следващата година. Това е неизбежно и ще предизвика напрежение сред местните общности. Изискванията са най-накрая да се приложи принципът „замърсителят плаща“ и в момента се обсъждат различните формати и стратегии – дали ще е според количеството генериран отпадък, по..

публикувано на 02.08.24 в 15:15

Богата програма с много музикални изненади на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев"

Елиана Захариева е човекът, който подрежда програмата на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Тя бе гост в мобилното студио на Радио София, за да разкаже повече. Фестивалът ще бъде открит от Биг бенда на Българското национално радио под диригентството на Антони Дончев, публиката ще се наслади на индонезийска група и португалска певица...

обновено на 02.08.24 в 14:04
Сузана Иванова-Су

Качествената храна - начин на употреба и ключ към по-добър живот

С чаровната събеседничка Сузана Иванова-Су, говорим за здравословно хранане, качествена българска храна и не само. “Открих, че искам да работя за български брандове, с това да стимулирам българското производство, хората да научат, че както може да има хубава българска бира, така и хубаво българско вино, българско сирене, плодове и..

публикувано на 02.08.24 в 13:22

Ангел Джоргов: Международният джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" популяризира Боровец като лятна дестинация

Международният джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" се провежда за трета поредна година в курортния комплекс Боровец, с финансовата подкрепа на община Самоков. Това е най-скъпото събитие в културния календар на общината, но сме много щастливи от това, сподели пред Радио София кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов. "Всяка година фестивалът..

публикувано на 02.08.24 в 12:52