Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се справим с вината и проявленията ѝ във всички възрасти

Снимка: сп. Обекти

В Късното шоу продължаваме да говорим за себепознанието. И този път върху една много обширна, дори на моменти болезнена тема - вината и проявленията й в различните възрасти.

 В  комуникацията между майка и дете. Къде са пробойните?

"Когато има  връзка на любов, задължително има чувство на вина. Огромно е чувството на вина при родителите спрямо децата. Често пъти то е изключително неосъзнавано, но стои като мотивация за много от действията", твърди терапевта Алекс Тодорова. Според нея, чувството за вина се заражда още в първата година на съзнанието ни, едва след това се изграждат различните модели на поведение във връзка на любов – дете-родител, партньори, както и връзка в работна среда.

Когато чувството за вина е осъзнато, тогава може да се види откъде идва, защо се чувствате виновен, но когато действията са продиктувани от вина, която подмолно ви дърпа конците, може да приложите не съвсем адекватни действия спрямо детето, разкрива терапевтът.

Важно е да си дадем сметка, че чувството на вина фигурира.

Пример: когато детето страда от някаква болест, в този момент майката определено чувства вина и действията й са продиктувани от това. Но чувството за вина може да премине в отговорност, когато е осъзнато – ако знаете, че вие се чувствате виновни, но това не е нещо, върху което трябва да реагирате.

Предназначението на чувството на вина е да създава желание за поправка на някакво действие или бездействие.

Ако оставите малко разстояние между мисълта (за вина) и действието, може да си направите равносметка, че желанието ви е по-скоро да поправите щета, която вие не сте нанесли и че това, което ще направите по-скоро е лично за вас и няма нищо общо с мерките, които могат да се предприемат, за да се чувства детето по-добре, пояснява Алекс Тодорова.

Ако има обвинения от типа "можеше", "ако" "беше", "щеше", то и вие се опитвате да поправите миналото. Правете действия сега или в бъдеще.

Ако вие смятате, че сте можели нещо да направите, а не сте го направили, очевидно в дадената ситуация не сте могли да го направите, защото сте нямали необходимата информация.

Чувството за вина има добро предназначение, защото:

Без чувство на вина са психопатите.

Хората с деструктивна психика:

Вината дава възможност да овладеем агресивен импулс.

От разговора ще разберете още:

Чувството на вина през първата година – "разцепване" на образа – добрият и лошият. (Теорията на Мелани Клайн).

Как да се справим с чувството  на вина при децата, ако то се проявява в двете крайности "Аз съм виновен, за нищо не ставам" и "не бях аз"?

Вината при тийнейджърите. Осъзнаването на чувствата.

Пълнолетието. Как възрастните осъзнават, разглеждат вината  и се справят с нея?

Нарцисизмът – има ли нужда да бъде поправян?

Малко и за свръх емпатията.

Чуйте за всичко това в разговора на Диана Костова в звуковия файл.
По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо дизайнът става все по-важен?

Дизайнът далеч не е свързан само с дрехите, модата, архитектурата, интериора. Той е нужен в индустрията и в много други неща, за които може би дори и не се сещаме. За необятните възможности и потенциал в създаване на практични решения и едновременно с това и изживяване, каквото търсим във всичко днес, говори Маргарит Ралев - дизайнер, дигитален..

публикувано на 30.04.24 в 17:18

Бъди благодарен и бъди щастлив - посланието на модерния стоицизъм

Що е то "Модерен стоицизъм" - откровен разговор със Стефан Марков и Петър Теодосиев. Двамата водят подкаст със същото име, в който разказват кога и как са се запознали със стоическата литература, а в "Добър вечер, София!" разказаха какво точно е стоицизъм и как практикуването му помага в ежедневието и повишава качеството на живот...

публикувано на 30.04.24 в 16:38

Кои са факторите, които привличат или отдалечават педагозите от професията

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" направи национално изследване по повод на социалния статус на учителската професия и факторите, които привличат или отдалечават педагозите от образователните институции. В изследването участие са взели 4150 учители, родители и заинтересовани. Проучването цели да установи ефективността на образователната..

публикувано на 30.04.24 в 15:46

На 3 май се навършват 90 години от рождението на Иван Андонов

Във връзка с предстоящата годишнина от рождението на актьора, кинорежисьора и художника Иван Андонов, която ще отбележим на 3-ти май, в ефира на Радио София излъчваме два откъса от неговите спомени за началото на творческия му път, за филмите, за работата му с писателя Георги Мишев като сценарист и по време на снимките на "Дами канят", някои..

публикувано на 30.04.24 в 14:16
3D скулптура от серията „Упражнения за дясна ръка“

В нова изложба любопитството води Венцислав Занков към експерименти

Венцислав Занков представя „неочакван завой и изход“ от традиционните за него през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, като опити за намеса и като коментар на „социалното”. Експозицията е озаглавена „ТРЕНИРОВКИ ● Изходи: упражнения 2024“ и се открива на 1 май от 18:00 ч. с въведение от проф. Боян Манчев..

публикувано на 30.04.24 в 13:35
Диляна

Диляна (Dare) - пътешественик, актриса и влогър: Във всичко, което правя, влагам душата си

Тя е забавна, харизматична и има своя реално присъствие във виртуалното пространство, в което се осмелява да бъде себе си. Гост в предаването "Добър вечер, София" бе Диляна Георгиева - Dare  (осмелявам се). Била е част от първата аматьорска група за импровизационен театър на "ХаХаХа ИмПро театър", впуска се в тази среда с ентузиазъм,..

публикувано на 30.04.24 в 11:47