Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуственият интелект ни среща с паметта и лагерници от "Белене"

Снимка: belene.camp

Виртуална 3D обиколка и холограмни разговори са преживявания, които доскоро можеха да се видят само в киното. Днес технологиите не само позволяват да ги извършим със собствените си сетива, но и да послужат за реставриране на исторически периоди и запазване на паметта.

Точно това са реализирали от фондация „Софийска платформа“ с проекта си „Истории от Белене“
Платформата разчита на изкуствения интелект (ИИ), който дава огромни възможности за смислени цели.

Както подсказва името на проекта, в сайта могат да се научат подробности за времената, когато са функционирали затворническите лагери в иначе красивото място о. Белене по време на комунистическите репресии към идеологически отклонилите се елементи на обществото.

„Белене“ не е нито първият, нито последният комунистически концлагер, но той съществува много по-дълго от всички останали - от 1949 до 1987 година почти без прекъсване, обясняват създателите на платформата.

„Идеята тръгна по силата на нашия предмет на дейност – фондацията от години се занимава с темите гражданско образование, история на близкото минало, история на комунистическия режим в България. В Белене е бил най-големият и най-известният лагер за принудителен труд, където без съд и присъда са били пращани несъгласните с комунистическия режим“, разказа пред БНР-Радио София Борислав Димитров – зам.-директор „Софийска платформа“.

Платформата ще бъде отворена официално на 25 май т.г. и в нея ще можем да се срещнем с истински хора от лагерите (първоначално само с анархистката Цветана Джерманова, родена през март 1928 година). На тях са задавани въпроси, на базата на които можем да разговаряме. Благодарение на ИИ са заложени хиляди въпроси, на които свидетелите на живота в Белене могат да ни отговорят.

По оценки на изследователи, само в Белене са минали над 15 000 души. Там са затваряни анархисти, монархисти, голям брой обикновени хора, които просто са се опълчили по един или друг начин на властта. Голяма част от тези хора са онези, които не са поискали да си дадат земята, за да участват в колективизация.


В България и по нашите географски ширини такова нещо не е правено, допълни Димитров: „Вдъхновили сме се от музеи на холокоста в чужбина, в които сме виждали така нар. виртуални разговори. Алгоритъмът разпознава нашите въпроси, разпознава ключови думи и рови в огромна база данни от отговори, които самият този човек е дал по време на пространни интервюта, които ние сме провели с него. Миналото лято на шестима лагеристи зададохме над 3000 въпроса. Имаме над 120 часа видеозаписи. Когато вие зададете въпрос, ИИ изважда подходящия видеозапис и го пуска, но понеже той се справя много бързо с тази задача, за вас това изглежда като непрекъснат разговор със събеседник от отсрещната страна.“

Пет от записаните до момента са били в „Белене“ и един - в лагера в Ловеч.

Плановете са наесен да бъдат записани още трима лагерници, чиито разкази ще Бъдат добавени в платформата.

От предвидените турове в Белене ще има и места, които не са свързани с трудовия лагер. Там също са включени видеа, анимация и текстова информация.

През сайта ще може и да се резервира посещение и физически тур на едноименния остров.

Чуйте повече в разговора на Антония Каменичка.


По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С Оля Ал Ахмед и поетите Петко Каневски и Демир Демирев

Оазис на културите

Днес Радиокафе се излъчва от къщата музей „Ваня Петкова“ в село Езерово, община Първомай. Честваме 80 години от рождението на известната българска поетеса. Началото е с дъщеря ѝ, журналистката Оля Ал Ахмед : "Най-вече ми бе приятел, после - баба. Другите да кажат дали си приличаме. Да премахнем нормите и догмите - баба ми казваше "тегли им една..

публикувано на 21.07.24 в 09:39

Историята оживява - Учителят Петър Дънов

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 20.07.24 в 16:00

Софийски разкази - булевард “Княгиня Мария Луиза”

Разговорът за бул. Мария-Луиза е със Здравко Петров - урбанист, изследовател, автор и основател на “Исторически маршрути”: "Мария-Луиза съвпада почти с направлението на римската Кардио Максима. Булевардът започва със сградата от времето преди 70-те - старата Централна гара. Построена е от арх.Колар в 1888. Имало е проект да се разшири в стил..

публикувано на 20.07.24 в 15:00
Крикор Асланян

Адресите на любовта - Яворов, Лора и... Дора

Съпругата на Михаил Кремен дала съгласие да заживее с поета в нощта, когато Лора се самоубива Крикор Асланян,  автор на книгата “Един софийски малчуган разказва”, взриви ефира с новината, че във фаталната нощ на 29 срещу 30 ноември 1913 година, когато Лора Каравелова се самоубива, тя посяга на живота си, защото е разбрала, че Яворов има нова..

публикувано на 20.07.24 в 14:00
Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева

Винаги има място за нещо ново, казват дивите момичета от Wild berries

Събира ги желанието да са активни, да са навън и да се радват на природата, да я откриват през погледа на пътешественици, да се докосват до нея, като спортисти. Това е Wild berries – активни момичета, търсещи свободата на духа и движението. Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева за общността  Wild berries и доколко е забранено за момчета:..

публикувано на 20.07.24 в 11:20
Даниел Михайлов

От Леонардо до неновините

Мариета Ангелова, организатор на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" с подробностите за шестото му издание: "Програмата е за малки и големи, отново акцентът е Карло Бозо. Спектакълът му отразява живота на Леонардо с по-забавен поглед в стил комедиа дел'арте. Достъпен е за всички, това е театър за народа - в..

публикувано на 20.07.24 в 10:50
С Ангелина Ангелова

Оценката ще дойде от читателите

Ангелина Ангелова представя новия си исторически роман "Благородството задължава": "Книгата разказва за любовта между двама души в 19 век, трънлива любов. Главните герои са прекалено горделиви, за да бъдат щастливи. Действието се развива в 3 държави. Главната ми героиня е с мексикански произход и тъй като невенът е сред националните цветя на Мексико,..

публикувано на 20.07.24 в 10:02