Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Страхил Делийски: ГЕРБ и Борисов бяха в политическата реанимация

Страхил Делийски
Снимка: БГНЕС

Тази специална ротационна операция можеше да се случи по-рано. Така политологът и преподавател в Софийския университет Страхил Делийски коментира пред Радио София политическата ситуация в страната.

„Заслужава си да помислим защо загубихме толкова време? Защото, според мен, трябваше време различните корпоративни, олигархични интереси, които стоят зад двата политически блока, първо - да намерят общ език и второ - да си дадат сметка, че в състезанието помежду си, ако не се произведе такова правителство, което да защити общия им клас от интереси, може никой да не спечели. Вместо единият да спечели за сметка на другия, накрая може да са губещи“, каза Делийски.

По думите, вероятността това правителство „да се издъни“ е малка.

„Защото няма време. Ако се беше случило подобно правителство през предното Народно събрание, тогава имаше предостатъчно време то да се провали. Това са поредица от фактори, които пречеха, но най-накрая логичното се случи“, добави политологът.

Страхил Делийски коментира и отказа на ГЕРБ-СДС да съставят правителство и предоставянето им на това право на ПП-ДБ.

ГЕРБ и Борисов, в частност, бяха реанимирани, да не забравяме – те бяха в политическата реанимация, бяха победени от такава фигура като Слави Трифонов и неговата партия. Да загубиш от такъв политически проект означава, че ти си политически негоден за употреба. Той беше реанимиран не по силата на неговите собствени качества, а от дефицитите на качества на неговите опоненти. След като един политик е реанимиран, е нормално той да бъде реабилитиран. Един „съживен“ Борисов вече има претенции да си партнира“ добави Делийски.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Бъдете наши приятели във