Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 26 май Грузия отбелязва своя Ден на Независимостта

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 26 май Грузия празнува своя Ден на Независимостта.

26 май 1918 г. е датата, на която от руините на Руската империя се ражда първата Демократична република Грузия.

Каква е историята, какви са традициите и коя е Грузия?

В предаването "Ритъмът на столицата" разговор с посланика на Грузия в България Отар Бердзенишвили.

"Тази дата е много важна за всички грузинци – както за живеещите в Грузия, така и за тези, които живеят в чужбина. Това е националният празник на Грузия – Денят на Независимостта. Независимостта и териториалната цялост е най-важния приоритет за нашата страна", посочи той и допълни, че за жалост тогава, преди почти век, през 1918 година, тази независимост е траяла твърде кратко, само 3 години преди съветската Червена армия да влезе и да окупира територията на страната и насила да я вкара в Съветския съюз.

"Ние казваме, че сме както древна,  така и млада държава, защото имаме 8 хиляди години история, а вече 32 години имаме своята независимост и се развиваме като млада държава, която поема посока към демократическите ценности на Запад и затова много се радваме, че сме част от Европейското общество и нашата най-главна цел е евроатлантическата интеграция, към която се движим“, допълни Отар Бердзеншвили.

За мен като посланик, е голяма чест да представям моята държава в България. Благодарен съм за гостоприемството и съм много щастлив, че съм тук, каза Бердзенишвили.  


"Двете държави – Грузия и България имаме много общи неща и история, която си прилича. През вековете и двете държави са живели под сянката на големи империи, но преживяхме всичко това. Днес имаме своята идентичност и свой уникален език", смята посланикът.

"Като посланик за мен е важно да развивам двустранните отношения между нашите държави и главният фокус ще бъде върху публичната дипломация и връзката между хората, защото дипломатите пристигат и заминават, но хората остават. Така че, най-важна е връзката между хората", категоричен е Отар Бердзенишвили.

На този ден, 26 май, който е Национален празник на Грузия, в страна е официален почивен ден. Всички - от млади до стари излизат и се събират в центъра на града, който е изпълнен с бяло-червени флагове на Грузия. Хората изразяват уважение към загиналите в битката за свобода, благодарение на които имаме независимост, разказва посланикът.

"За нас е важно когато сме в чужбина, да изпращаме съобщения към грузинската общност, за ги събираме и заедно да празнуваме този ден. Ние като Посолство организираме много и различни ивенти, например сградата на Националната библиотека ще бъде осветена в бяло и червено в знак на отбелязването Независимостта  на Грузия", съобщи още Отар Бердзеншвили.

Тези дни той ще изнесе специална лекция пред ученици от Първа английска гимназия и ще представи кратка история на Грузия за този ден, като част от публичната дипломация.

В разговора ще научите:

Как Грузия представя своята култура пред света, чрез полифоничното пеене и музика.

Коя е грузинската песен, която е включена заедно с изпълнението на Валя Балканска в грамофонна плоча на Voyager.

 Кои са някои от най-важните национални черти на грузинците?

Чуйте интервюто на Елена Пъневска с посланик Отар Бердзенишвили в звуковия файл.

По публикацията работиха: Спаска Давранова, Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34
Част от творбите на Теодор Лулчев

Дизайнът и естетиката преди AI

Не е далеч епохата преди изкуствения интелект (Before AI), но тя е много обширна, многообразна и трудна за пресъздаване. Затова е особено предизвикателството, с което под това заглавие се е заел да привлече и фокусира вниманието ни дизайнерът Теодор Лулчев . Експозицията му може да се види в концептуално пространство „Дом“ до 30 април ...

публикувано на 19.04.24 в 14:20