Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разкриват подробности за спасяването на българските евреи

Паметникът на спасението в София
Снимка: БГНЕС

Темата за Холокоста и спасяването на българските евреи присъства във всички етапи на училищното образование. В платформата "Уча.се" по по повод отбелязването на 75-та годишнина от спасяването на българските евреи са създадени видео уроци. Подробности пред Радио София разказаха Василена Панчарова от "Уча.се" и Луиза Славкова от Софийска платформа. Идеята на тези два видео урока е да могат да бъдат разказани неща, които ги няма в учебниците.

"Всичко започна от инициативата на Софийска платформа да разкажем тази история, с която можем да се гордеем със спасяването на над 48 хиляди български евреи", отбеляза Панчарова. По думите на Славкова причината да потърсят "Уча.се" като партньор е, че те са организация създадена от млади и за млади хора, и никога не са бягали от противоречивите теми в българското общество.

"От опита ни по други исторически теми, които са свързани с масови убийства и държавен терор, ние работим много като фондация по темата история на българския комунизъм, има една възрастова граница, от която нагоре се засягат тези теми. Ако заведете едни деца например на посещение в Аушвиц, препоръчителната възраст е 14 години", сподели Славкова. Тя добави, че разговорът по противоречиви теми в българското общество е труден не защото на децата им е трудно да развият критично мислене, а защото историческите теми, които са много близки до нас се политизират много лесно.


По думите на Панчарова коментарите под уроците са положителни и повечето родители и ученици благодарят за създаването на уроци на такава тема, тъй като през 2023 г. се навър