Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 3 юни, събота, от 11:00 ч.

Празник в Борисовата градина за забавления и кауза

Под мотото „Всички заедно” Лайънс клуб „София Диамант“ кани децата тази събота на празник, в който ще има забавни игри и танци, творчески ателиета за рисуване на лице, за оцветяване на гипсови фигурки, изработване на предмети от естествени материали, пясъчни картини, томболи и изненади с награди и много.

Част от развлекателната програма ще се изпълни на откритата сцена в Борисовата градина на 3 юни 2023 г. (събота) от 11.00 часа и ще продължи до вечерта.

Идеята за събитието е свързана с първи юни – Денят на детето, но има и благотворителен елемент.

Каузата е посветена на изграждане на Център за социална рехабилитация и интеграция на деца и лица с увреждания над 25 години в столичния район „Илинден“, обясни пред БНР-Радио София и Велизара Тодорова от Лайънс клуб „София Диамант“.

Основните дейности на подкрепа, които ще предоставя Центърът са: рехабилитация и интеграция, социална рехабилитация, когнитивна рехабилитация, терапевтични дейности (логопедична терапия, арт терапия; занимателна терапия; игрова терапия; трудотерапия; ерготерапия и др.), социални консултации, психологическа подкрепа и др.

Детският празник  с кауза се организира от Лайънс клуб за десета година.

Този път ще се събират средства за втори център за деца и лица с епилепсия. Първият беше създаден преди около 5 години и функционира близо до Сточна гара, припомни Веска Събева,  председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. В момента там се подкрепа получават 25 деца.

Подкрепата е много важна за пациентите и близките им, отбеляза още Събева. Болните обикновено се чувстват изолирани и самотни. Повечето хора, поради непознаване на заболяването, се страхуват (някои дори смятат, че е заразно).


Веска Събева, Антония Каменичка и Велизара Тодорова

„Подкрепата е разнолика, хората с епилепсия имат нужда от нея във всеки един момент от живота. Когато усетят разбиране, те поддържат вярата и чувството, че са част от обществото. Постоянната работа с тях винаги помага. При нас се прави индивидуална оценка и план за действие. Дори от Столичната община казаха, че предлагаме най-добрата такава услуга в София (бел.ред.- в първия център на Сточна гара), при нас родителите са спокойни, децата са щастливи и имат напредък в развитието си, учат са на различни умения“, каза още Веска Събева.

За новия, втори център вече са отделени и ремонтирани 12 стаи над районната община „Илинден“. Предстои обзавеждане и набиране на нужните специалисти.

Чуйте разговора на Антония Каменичка.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евден Димитров с нов сингъл

Басистът Евден Димитров (a.k.a EVDN) беше гост в предаването "Радиокафе". Той разказа за чисто новия си лайф трак. В него участват много негови приятели като Петър Йотов (Peyotoff), който е представил авторска музика на фестивала A to jazz след американския басист Mononeon. Той каза за него: "Аз мисля, че той е абсолютно 2024, живее в..

публикувано на 11.07.24 в 11:42

Bandanna е новата група на Анна-Мария Въртовска

След дълго търсене Анна-Мария Въртовска създаде своя група , чийто песни вече можете да чуете в софийските клубове. Групата се казва Bandanna , по идея на приятел на вокалистката. "Много, много тежки критерии. Трябва да са ужасно красиви, невероятно талантливи...", разказва за подбора на музикантите, с които да свири Анна-Мария. В крайна сметка..

публикувано на 11.07.24 в 11:23

Горешляци 2024 с богата програма в Банкя

Столична община - район "Банкя" кани всички на своя празник от 12 до 15 юли 2024 г. на празника Горешляци 2024 по случай 55 години от признаването на Банкя за град. Някои от акцентите са моноспектакълът "Неведение" на Албена Ставрева, концертите на поп сензацията DARA и на фолклорната прима Гуна Иванова. Посетителите ще могат да видят мюзикъла..

публикувано на 11.07.24 в 10:43

Инициатива по разпознаване на песента на птиците

Инициативата "По песента ще ги познаете" на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ангажира хора с нарушено зрение в опазването на природата. "По песента ще ги познаете" е иновативен проект на Българско дружество за защита на птиците, чрез който се насочва вниманието към характерните, видовоспецифични звуци, които издават птиците. По..

публикувано на 11.07.24 в 09:51

Дали СОС ще смени шефовете на ЦГМ, "Метрополитен", "Топлофикация"?

На днешното заседание на Столичния общински съвет се очаква да бъдат освободени от длъжност ръководителите на шест важни общински дружества, сред които Центърът за градска мобилност, Столичният "Метрополитен" и "Топлофикация - София".  Предложението за уволненията е на Карлос Контрера и независими общински съветници, подкрепено от групите на..

публикувано на 11.07.24 в 08:35

Жегата остава и днес

Днес също ще бъде предимно слънчево и горещо. Ще има временни увеличения на облачността и на изолирани места в следобедните часове ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 34° и 39°, в София – около 34° . Над Черноморието ще преобладава..

публикувано на 11.07.24 в 07:20

Васил Терзиев: Смяната по такъв начин на шефа на "Метрополитен" е атентат срещу София

Кметът на София го нарече "атентат срещу града" смяната на шефа на столичното метро и посочи, че го е срам защото директорът на Столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не заслужава да бъде отстранен от поста по този начин, тай като е работил за развитието на града. Ще бъдат сменени шест ръководители на общински дружества. Те ще бъдат..

публикувано на 10.07.24 в 18:45