Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът New Stage Southeast събира млади драматурзи

"Драма и политика" е третото издание на Фестивала за нова драматургия New Stage Southeast, организирано от Гьоте институт. Той стартира от 12 до 18-ти юни на четири различни локации в София. Програмата включва различни тематични дискусии с участието на режисьори, културолози и театроведи, както и сценични четения. Сред участниците в петте дискусии, организирани в партньорство с Народен театър "Иван Вазов", ще бъдат:  Явор Гърдев, Явор Сидеров, доц. Жана Попова, Валентина Георгиева, проф. Николай Йорданов, д-р Петър Денчев, Мария Спирова, проф. Виолета Дечева, д-р Светла Бенева и др. Подробности за събитието разказа Мирослав Христов, координатор на културната програма в Гьоте институт.
     

"Началото на тази идея е през пандемичната 2021 година, а самата идея е насочена в подкрепа на определен тип артисти. Това са независимите артисти, които по това време в продължение на дълго време бяха уязвими, тъй като не можеха да  представят пред публика своите проекти, които много често са финансирани от министерството или от НФ "Култура" и съответно бяха абсолютно блокирани. Но освен подкрепа конкретно за драматурзите в този случай, идеята беше да се направи опит младите драматурзи да бъдат подкрепени в посока на това да бъдат забелязани, че въобще има нещо като нова българска драматургия", сподели Христов.

Името на проекта New Stage Southeast  означава "Нови югоизточни сцени", осъществява се в седем държави, където в продължение на две години са били реализирани работилници с млади немски драматурзи, както и местни драматурзи във всяка една държава. По думите на Христов целта на тазгодишното събитие е, да се предизвикат въпроси и да бъде обсъдена каква е връзката между политическото и сценичното в България чрез най-различни начини.

Фестивалът е по инициатива на Гьоте-институт България и е организиран в партньорство с Народен театър "Иван Вазов", "Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни", РЦСИ "Топлоцентрала" и кино "Одеон".

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново дъжд, със значителни количества на места в Западна България

Днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На места в Западна България количествата ще са значителни, съобщиха от НИХМ. Вечерта валежите ще отслабват и спират, а облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток, главно в Лудогорието ще е временно силен. Максималните температури ще са между 12° и 17°, в София..

публикувано на 23.04.24 в 07:35
Ротацията във властта не се осъществи, но някои предричат нова сглобка.

"Форум", 22.04.24: Ще има ли второ издание на сглобката?

Тази предпразнична седмица (преди кратка предизборна ваканция) форматът на предаването ще бъде малко по-нестандартен за "Форум". Познатите от предишни коментари  доц. Иво Инджов - експерт по политически комуникации, и журналистът Иво Божков ( ►) този път се спират на следните явления и процеси от последните дни и седмици:..

публикувано на 22.04.24 в 19:35

Богомил Николов: Потребителят е силен преди да купува, не след това

Великденските празници наближават. В предстоящите дни ще пазаруваме повече, ще пътуваме повече.  За какви рискове трябва да внимаваме по време на Великденското пазаруване като потребители? Агенцията за безопасност на храните вече извършва проверки, непосредствено преди празничните дни. С акцент по темата е разговорът с Богомил..

публикувано на 22.04.24 в 18:55

Д-р Веселин Василев: Космосът е с потенциал за всички професии и двигател за развитие на новости

Симбиозата между бизнеса и технологичния сектор ще обсъдят водещи мениджъри и експерти, авторитет, предприемачи и инвеститори на форума  Technovation 2024 , който ще се проведе в София на 23 април . Сред въпросите, които ще бъдат дискутирани , са: Как технологиите подпомагат иновационния потенциал на компаниите?; Кои решения..

публикувано на 22.04.24 в 18:48

Половин милион агнета ще обогатят празничната трапеза на българина

Спрямо миналата година поскъпване на агнешкото месо няма да и не трябва да има. Цените варират в това дали агнето се закупува от фермата или от магазинната мрежа. Това отбеляза пред БНР-Радио София съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев . "Ако от фермата цените се движат около 10 лв. на..

публикувано на 22.04.24 в 16:20

Трио Clavexperience представи България на JazzAhead 2024

Jazz Ahead е най-мащабното световно изложение за джаз, което се провежда всяка година в гр. Бремен, в продължение на много години. Отскоро в събитието вече има и българско участие във фестивалната програма. За да стане възможно да дойде и нашият момент, ние сме направили много, но има едни процеси, които са извън нас, те трябваше да се..

публикувано на 22.04.24 в 16:02