Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 30 юни до 2 юли т.г.

Джазът властва на Деветашкото плато за девети път

Дизайн: Ивана Боянова

Фестивалът „Джаз на Деветашкото плато“ достигна своето девето издание, подходящо да се проведе като юбилейно.

Тази година той ще се проведе от 30 юни до 2 юли край село Кърпачево.

За първата вечер е предвиден джем сешън с акустичната формация „The Social Callers“ и гост Кристиян Желев, а преди това с изпълнения, обединени под наименованието „Джазът пее на български“ с текстове на поетесата Мария Донева.

В основния фестивален ден – 1 юли, освен Дулай морнинг, участници и публика ще имат доста приятни изживявания, включително уъркшоп по джаз импровизация и по вокално изпълнение с пианистът и диригент на Биг бенда на БНР Антони Дончев и Марина Господинова, диксиленд-шествие и джем сешън.

В програмата от 19 ч. ще пеят Милица Гладнишка, Николай Воденичаров-Никеца, Петър Терзиев, Иван Велчев и други заедно с куп известни инструменталисти, сред които Росен Захариев-Роко, Георги Корназов, проф. Владимир Радулов, Милен Кукошаров, който наскоро взе и награда „Аскеер“ за театрална музика.

На 2 юли от 11 ч. е проектът „Джаз за деца“ на Венци Благоев.


„Това е един фестивал за джаз, който е много неконвенционален с това, че е изключително див по негов си начин, музиката се случва изцяло на открито в двора на старо училище и на специално построена сцена до пещера, която се казва „Гарваница“, близо до село Горско Сливово.

Майсторските класове на Марина Господинова и Антони Дончев, ще се провеждат в Старата мелница - сграда, която е носител на специалната награда на Камарата на архитектите в България за тази година и беше част от българското архитектурно биенале във Венеция“, казаха пред БНР-Радио София организаторите Петър Терзиев и Делян Иванов (▼).


Преди 7 години Ива Таралежкова (майка на Петър Терзиев) и Венци Благоев решават да проведат джаз вечер, но оттогава досега атмосферата и музикалната магия са привлекли толкова участници и събития, че фестивалът вече е тридневен.

Делян Иванов подчерта, че регионът има изключително красива природа и забележителности, автентични кътчета и дух.

Чуйте разговора на Лили Големинова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Националната галерия представя творбите на Бистра Льошевалие

От 16 юли до 20 октомври 2024 г. Националната галерия представя за първи път у нас изкуството на съвременната концептуална художничка Бистра Льошевалие с нейна ретроспективна изложба. Бистра Льошевалие е сред малцината съвременни концептуални творци с международно присъствие. Ретроспективната експозиция представя за първи път у нас изкуството на..

публикувано на 19.07.24 в 11:23
Йорданка Чобанова - ръководител на Представителството на ЕК в България

Европейската комисия търси нови кандидати за своите #BlueBook стажове

Европейската комисия търси нови кандидати за своите  #BlueBook стажове , които стартират през март 2025 г. Два пъти годишно Европейската комисия предлага на младежи, завършили висше образование, да участват в платени стажове, каза пред Радио София ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова...

публикувано на 19.07.24 в 11:09

Младите българи с по-висока избирателна активност пред останалото население на последните избори

Младите хора на възраст от 18 до 29 години са проявили по-висока активност на последните избори у нас, в сравнение със средната за страната . Това сочи доклад на Галъп интернешънъл и Национален младежки форум . Близо половината от българските младежи са дали своя вот за национален парламент и с една идея по-малко, 45% - за европейски,..

публикувано на 19.07.24 в 09:51

Температурите леко се понижават, но остава горещо – в София около 33°

Днес преди обяд ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър и с него вече ще прониква малко по-хладен въздух, съобщиха от НИМХ. Въздушната маса ще се лабилизира и главно в следобедните и вечерните часове ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури с условия и за градушки...

публикувано на 19.07.24 в 07:35

Филмовият конкурс "35 секунди демокрация" представя гледните точки на млади творци

През 2024 г. отбелязваме 35 години от падането на берлинската стена. По този повод филмово студио „Ню Бояна“, Крис Захариев и с подкрепата на Фондация „Америка за България“, организират филмов конкурс „35 секунди демокрация”. Той е насочен към български творци на възраст между 18 и 30 години. Целта е да бъдат представи гледните точки на..

публикувано на 18.07.24 в 18:05

Столичната община отбелязва професионалния празник на българските спасители

Днес Столичната община отбелязва професионалния празник на българските спасители в Деня на Гражданската защита.  До 18 часа екипи на Гражданска защита и на Дирекция "Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община ,  БЧК и ГД "Пожарна безопасност и защита на населението“ разясняват на гражданите как да реагират при бедствия и аварии...

обновено на 18.07.24 в 16:55