Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "Workshop Димитър Eленов" ще се проведе от 26 до 28 юни на 2 сцени в София

Снимка: dimitarelenov.bg

Студия "Димитър Еленов" организира второ издание на Летен фестивал "Workshop Димитър Eленов" в София от 26 до 28 юни.

И този път са предвидени различни по вид творчески ателиета, работилници, пърформънси, насочени към деца и тийнейджъри и тяхното включване чрез участие на популярни творци, ученици и колеги на Димитър Еленов.

„Този път „Workshop Димитър Еленов“ се разраства на две локации. От 11 до 13 ч. на сцена „Кабана“ и 17-20 ч на терасата на „Топлоцентрала“, по предварително организиран и обявен график на сцената ще се представят по два уъркшопа. Надявам се догодина да обхванем още сцените и в „Дружба“ и в „Овча купел“, защото културният живот не трябва да бъде само в центъра, разширяването на публиките за нас е от съществено значение. Миналата година на фестивала имаше жестов превод и превод от украински. Тази година тенденцията ще се запази, общуваме и с всички структури, които се грижат за деца на бежанци, съобщи пред БНР-Радио София Розита Еленова, арт директор на фестивала и управител на едноименната фондация.

Преди около година и половина тя, Светлана Янчева и Деляна Хаджиянкова решават да измислят нещо – „тези, които вече сме работещите в сферата на културата, да подаряваме от времето си на децата на възраст между 9-10 и 17-18 години“.

„В това беше силата и мисия на Димитър Еленов - абсолютно безрезервно раздаваше себе си. Ние това искаме да кажем на тийнейджъра сега - в края на учебната година и преди да е започнала ваканцията - да дойде да се срещне с различни артисти като ментори, да види различни стилове на преподаване и на игра – отбеляза Разита Еленова.


Темите на ателиетата на творците:

  • Теди Москов – режисьор: импровизацията, като висша форма на актьорско поведение, импровизационни задачи, преплитане на реалности. Театралните задачи ще са без драматургия, без режисьор и без предварително осмисляне на ролята. Всичко се случва тук и сега, пред очите на публиката.
  • Християн Бакалов – художник, хореограф: световноизвестният творец ще работи по създаването на Арт инсталацията, като ще насочва младите да вземат активно участие. Бакалов ще работи и с така наречените от него „потапящи инсталации“, в които зрителят е провокиран да възприема съдържанието през различните си сетива, чрез докосване, визия, звук и аромати.
  • Антъни Пенев – актьор: уъркшоп на основата на кратки театрални етюди, ползващи детската рефлективност, вяра и наивност, като база на актьорските рефлекси. Обединяване на етюдите в един за финал на workshop-a. Възпитаник на Димитър Еленов.
  • Деляна Хаджиянкова – актриса: уъркшоп със задачи за публично усамотяване, работа с текст, звукоизвличане и съчетаването на тези няколко базисни умения за актьорската игра. Дишане, медитация, концентрация за постигане на високо качество при публичното представяне. Възпитаник на Димитър Еленов.
  • Виолета Марковска – йога клас – движението като важна част от инструмента на актьора – тялото. Дишането – като основа при овладяване на процеса по самовглъбяване и навлизане в образа. Медитацията – способ за концентрация при изпълнение на ролята. Възпитаник на Димитър Еленов. 
  • Йоанна Темелкова – актриса: работа по качествена литература, избор на специализирана литература за творчески професии. Редакция на литературен текст в драматургичен – специфики и инструменти. Възпитаник на Димитър Еленов.
  • Петя Стойкова – хореограф: освобождаване на тялото, лична загрявка на отделни групи мускули, създаване на лични движенчески етюди по зададена от хореографа и/или партньора. Танцът, като изследователски обект. Създаване и обединяване на танцови етюди, сливащи се в единен пърформанс за финал на workshop-a. Възпитаник на Димитър Еленов.
  • Розита Еленова – Различаване на понятията: свобода на словото, дезинформация, пропаганда; поведение пред камера, правила на телевизионно поведение, създаване на кратък репортаж, заснемане, монтиране и за финал: излъчване на създадените от участниците етюди и репортажи. Възпитаник на Димитър Еленов.
  • Стефан Стоянов – как се пише сценарий, реквизити и инструменти, прилики и разлики при работата на сценариста в театъра, киното, тв сериал, ток шоу, практични задачи и проби, разиграване на написаните текстове в момента на създаването им в ателието.
  • Елизабет Радева – актриса: представления за най-малките, куклен спектакъл, работа и етюди с кукла, изработка на персонална кукла-петрушка, която участникът ще може да си отнесе у дома.

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова.

  • Фестивалът е създаден в памет на Димитър Еленов (1947-2020) - един от най-дългогодишните творци, посветили живота си в театъра на обучението на младите. Димитър Еленов има актьорски студии повече от 40 години и в различни градове – Бургас, Варна, Шумен, Несебър, Каварна, Перник, София. Негови ученици са: Димитър Рачков, Светлана Янчева, Деляна Хаджиянкова, Рени Врангова, Красин Йорданов, Антъни Пенев, Виолета Марковска, Йоанна Темелкова, Златко Гулеков, драматургът Емил Илиев, Александра Костова, Мартин Паунов и мн. др.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във вторник гръмотевични бури и температура в София около 29°

Днес въздушната маса над страната ще остане неустойчива. Отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на повече места в следобедните часове ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури, съобщиха от НИМХ. Има условия за градушки. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще са между 29° и..

публикувано на 23.07.24 в 07:35
Георги Захариев

Съветите на един "CEO на годината"

Съоснователят на Finance Academy Георги Захариев за пореден път получи признание и потвърждение за лидерските си качества и умения. В десетото издание на годишните награди на b2b Media той бе отличен като "CEO на годината". (CEO (от англ.: chief executive officer - главен изпълнителен директор) Признанието е резултат от..

публикувано на 22.07.24 в 19:11
Олимпийските кръгова са на Парижкия символ - Айфеловата кула

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж и поредица от събития в 3 български града

Няколко дни преди началото на Олимпийските игри в Париж с удоволствие разговаряме с Матиас Фавро – Аташе по сътрудничеството в областта на френския език, референт за спорта и със Здрава Стоева – отговарящ за публичните връзки във Френския културен институт. В София, Бургас и Варна Френския културен институт организира специални..

публикувано на 22.07.24 в 17:55
Доц. Стоян Везенков

Доц. Стоян Везенков: Екранът приспива и състарява мозъка

Дори и да е под голям стрес, човек няма да се разболее сериозно, ако има здрав сън. Сънят е ключов за благосъстоянието на човека и има съществена роля за ученето на способности, на знания. За мозъка сънят е по-важната част от денонощието , коментира пред БНР-Радио София доц. д-р Стоян Везенков . Той е доктор по невробиология, магистър по..

публикувано на 22.07.24 в 17:19
Жителите на общината разпространяват в социалните мрежи карта с местата на евентуалните сондажи

Ще има ли сондажи за добив в Община Своге?

По казуса в отговор до БНР-Радио София от МОСВ разясняват : "Съгласно Закона за подземните богатства (ЗПБ), министърът на енергетиката е компетентен орган за процедурите по предоставяне на разрешения за търсене и/или проучване на подземни богатства, за сключване на договори за търсене и/или проучване, за одобряване на цялостните и..

публикувано на 22.07.24 в 15:13
Предвижда се да има повече

В СОС решават за по-стриктно разделно изхвърляне и събиране на отпадъците

Повече контейнери за разделно събиране на боклуци в Столичната община и засилен контрол върху сметоизвозващите фирми, предлагат общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София. Докладът с промените ще бъдат разгледан в Комисия по екология утре, 23 юли, както и на заседанието на Столичния общински съвет на 25-и, четвъртък. Контейнерите за разделно..

публикувано на 22.07.24 в 14:25

Районът на Терминал 1 на летище София е блокиран заради забравен сак

Блокиран е районът на Терминал 1 на летище София заради забравен сак. Екипи на полицията правят оглед. Не се допускат автомобили пред сградата на терминала, а хората, които са били вътре, са изведени. След като проверката приключи, полицията ще съобщи подробности. От летище София уточниха, че полетите не са засегнати.

публикувано на 22.07.24 в 13:46