Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се намира златната среда на различните гледни точки

За начините да постигнем диалог по важните за обществото теми - разговор със съоснователите на платформата за дебати "Среда"

Камен Банковски и Кристина Верославова
Снимка: Даниел Ненчев

"Много интересни идеи и перспективи се раждат, когато ти говориш с човек, който е на различно мнение от твоето. Но трябва да умееш да го слушаш". Така Камен Банковски, един от създателите на платформата за обективен диалог "Среда", описа смисъла, върху който е изградена тя.

Актуалното събитие от програмата ѝ - дебатът "Има ли място woke културата в България?" - стана повод за интригуващ разговор в "Късното шоу" по Радио София.

Самото събитие ще се състои на 14 юни, сряда, в центъра за съвременни изкуства "Топлоцентрала", а темата му предполага интересна дискусия по въпроси, свързани с човешките права и ценностите в днешното общество. 
     
Освен Камен Банковски, който е предприемач и инвеститор, в разговора по Радио София се включи и актрисата и съосновател на "Среда" Кристина Верославова, която работи за осъществяването на различни инициативи в българския културен сектор.

"Понеже аз почти целия си живот съм го прекарала извън България, когато започнах да работя тук и да се сблъсквам с действителността, започнах да виждам нуждата от промяна в средата", изтъкна тя, като също посочи слушането като ключов елемент в намирането на баланс между противоположни мнения.

И още:
  • Как да достигнем до възможно най-обективна информация?
  • Откъде идва вдъхновението за този тип дебати?
  • Върху какви други важни за обществото проекти работят двамата гости в студиото?
  • Какви са целите за бъдещето на платформата?

Слушайте тук:

По публикацията работи: Виктор Чулев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - По улиците Шипка и Оборище

В една любима част на София - ул.Шипка и ул.Оборище с урбаниста Здравко Петров от "Исторически маршрути": "Тези улици са малко по-различни. Те не фигурират в първия план. Голо поле, което се е използвало за пасища и градини. Обновяването на стария град е била трудна задача. Интересът за развитие се насочва към свободните терени. След откриването на..

публикувано на 02.03.24 в 15:00
Семейството на Адриана Будевска

Адресите на любовта - Христо Ганчев

Съпругът на Адриана Будевска я карал да повтаря хиляди пъти „Обичам ти“ Сред любителите на романтичните истории Христо Ганчев е известен повече като съпругът на легендарната актриса Адриана Будевска, но той е вградил името си в темелите на българския театър. Наричали го „Човек на протеста“, защото отстоявал правата на колегите си, но и бил..

публикувано на 02.03.24 в 14:00
С Атанас Маев (отдясно) и Живко Желязков (отляво)

Активно пътуване между пространства

"Не мърда" е визуален танцов пърформанс, за който говорим с Атанас Маев и Живко Желязков, които разказват и за стартирането на проект “Moving Balkans”: "Имаме директни и асоциирани партньори. Идеята на платформата е да обединява заради нуждата да се индуцира енергия в локеции без организации с изградени дейности в съвременния танц. И как да представим..

публикувано на 02.03.24 в 12:02

Пробуждане с хоро

Цецо Христов за „Пробуждане с хоро“ на 3 март в 11 ч. на пл. "Света Неделя": "Най-съществено е единението на хората, генерираме положителна енергия. Надявам се поне на 500 танцуващи на пл.Света Неделя. Има и чужденци, които се включват в самите хорца. Няма да има сцена, ще го проведем под формата на неделен мегдан, ще танцуваме ръка за..

публикувано на 02.03.24 в 11:27
С Георги Колев и Надя Димитрова

Станах човека, който искам да бъда, за да постигна целта си

Целепостигане e целодневен семинар за насърчаване за постигане на личните ни цели и предизвикателствата пред това. Подробностите - от Надя Димитрова и Георги Колев: "Ползваме думате целезареждане. Има съвети към целеполагане, но тя звучи механично и е лишена от емоции. Голямата тайна според нашите преживявания и практики е да намериш истинската..

публикувано на 02.03.24 в 10:41

Историята оживява - Райна Кацарова

Райна Кацарова е първата жена етномузиколог в България. Учен от световен мащаб, който изгражда с усмивка и усърдие системата на съвременната българска фолклористика. Освен неин запис от Златния фонд на БНР, слушаме и  Гео Кукудов - музикант, краевед, изследовател на българския фолклор и родственик на Кацаровия род;  проф. Венцислав Димов -..

публикувано на 02.03.24 в 16:00
С Методи Кръстев

Музиката да върви преди моженето

Методи Кръстев, китарист и вокалист на No More Many More за концерта и новия клип: "Избрахме песента за клипа инцидентно - тя е необявената 11-а песен от албума, изненада малко, свиря на укулеле. Имаше голям стол на сцената на спектакъла "Виновни", където свирихме на живо. Направихме клипа на стола, искахме да направим по-смешно видео. Премиерата е..

публикувано на 01.03.24 в 20:12