Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се намира златната среда на различните гледни точки

За начините да постигнем диалог по важните за обществото теми - разговор със съоснователите на платформата за дебати "Среда"

Камен Банковски и Кристина Верославова
Снимка: Даниел Ненчев

"Много интересни идеи и перспективи се раждат, когато ти говориш с човек, който е на различно мнение от твоето. Но трябва да умееш да го слушаш". Така Камен Банковски, един от създателите на платформата за обективен диалог "Среда", описа смисъла, върху който е изградена тя.

Актуалното събитие от програмата ѝ - дебатът "Има ли място woke културата в България?" - стана повод за интригуващ разговор в "Късното шоу" по Радио София.

Самото събитие ще се състои на 14 юни, сряда, в центъра за съвременни изкуства "Топлоцентрала", а темата му предполага интересна дискусия по въпроси, свързани с човешките права и ценностите в днешното общество. 
     
Освен Камен Банковски, който е предприемач и инвеститор, в разговора по Радио София се включи и актрисата и съосновател на "Среда" Кристина Верославова, която работи за осъществяването на различни инициативи в българския културен сектор.

"Понеже аз почти целия си живот съм го прекарала извън България, когато започнах да работя тук и да се сблъсквам с действителността, започнах да виждам нуждата от промяна в средата", изтъкна тя, като също посочи слушането като ключов елемент в намирането на баланс между противоположни мнения.

И още:
  • Как да достигнем до възможно най-обективна информация?
  • Откъде идва вдъхновението за този тип дебати?
  • Върху какви други важни за обществото проекти работят двамата гости в студиото?
  • Какви са целите за бъдещето на платформата?

Слушайте тук:

По публикацията работи: Виктор Чулев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителни продукти за нуждаещите се в Община Самоков

За десета поредна година в рамките на благотворителната кампания "Бъди човек" доброволци ще раздадат хранителни продукти на хора в нужда в Самоков и част от селата в общината. Всеки, който иска да дари хранителни продукти може да го направи в дните преди Великден - на 1 и 2 май, на втория етаж в зала "Арена Самоков". Пакетите с храни ще..

публикувано на 30.04.24 в 17:31

Защо дизайнът става все по-важен?

Дизайнът далеч не е свързан само с дрехите, модата, архитектурата, интериора. Той е нужен в индустрията и в много други неща, за които може би дори и не се сещаме. За необятните възможности и потенциал в създаване на практични решения и едновременно с това и изживяване, каквото търсим във всичко днес, говори Маргарит Ралев - дизайнер, дигитален..

публикувано на 30.04.24 в 17:18

Бъди благодарен и бъди щастлив - посланието на модерния стоицизъм

Що е то "Модерен стоицизъм" - откровен разговор със Стефан Марков и Петър Теодосиев. Двамата водят подкаст със същото име, в който разказват кога и как са се запознали със стоическата литература, а в "Добър вечер, София!" разказаха какво точно е стоицизъм и как практикуването му помага в ежедневието и повишава качеството на живот...

публикувано на 30.04.24 в 16:38

Кои са факторите, които привличат или отдалечават педагозите от професията

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" направи национално изследване по повод на социалния статус на учителската професия и факторите, които привличат или отдалечават педагозите от образователните институции. В изследването участие са взели 4150 учители, родители и заинтересовани. Проучването цели да установи ефективността на образователната..

публикувано на 30.04.24 в 15:46

На 3 май се навършват 90 години от рождението на Иван Андонов

Във връзка с предстоящата годишнина от рождението на актьора, кинорежисьора и художника Иван Андонов, която ще отбележим на 3-ти май, в ефира на Радио София излъчваме два откъса от неговите спомени за началото на творческия му път, за филмите, за работата му с писателя Георги Мишев като сценарист и по време на снимките на "Дами канят", някои..

публикувано на 30.04.24 в 14:16
3D скулптура от серията „Упражнения за дясна ръка“

В нова изложба любопитството води Венцислав Занков към експерименти

Венцислав Занков представя „неочакван завой и изход“ от традиционните за него през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, като опити за намеса и като коментар на „социалното”. Експозицията е озаглавена „ТРЕНИРОВКИ ● Изходи: упражнения 2024“ и се открива на 1 май от 18:00 ч. с въведение от проф. Боян Манчев..

публикувано на 30.04.24 в 13:35