Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 17 до 22 часа в кв. Орландовци

Богата културно-музикална програма предлага "Music Art Tabor"

Стартира проектът Music Art Tabor, който в рамките на няколко месеца ще представи музиканти и артисти от България и Норвегия на арт събития в четири от крайните квартали в София (Факултета, Орландовци, Илиянци и Подуяне) и на пътуващ фестивал в четири малки населени места в България - с. Градец (община Котел), с. Драгиново (община Велинград), с. Долни Цибър (община Лом) и с. Осиковица (община Правец).

Целта е чрез изкуство, култура, спорт и занаяти да се съживят периферните зони в София като се привлекат нови публики, както и да се подобри достъпът до култура на ромските общности в малки населени места в България. През следващите месеци ще бъдат представени различни творчески инициативи и социални събития чрез интерактивни методи и синтез на различни изкуства, спорт и музика.


„Всъщност, продължението на нашата инициатива за децентрализация на културния живот е в основата на този проект и много се радваме, че започна с летящ старт в уникалното за нас място “Факултета“. Там е изключително бедно, но децата бяха просто уникални – всичко се прави за тях в този случай - сподели Ния Пушкарова  пред Радио София. - Имахме уъркшопи, провеждаме уроци по рисуване, по музика, днес ще имаме брейкданс с известни наши танцьори – много богата програма с визуална и дигитална визуализация. Ромската общност винаги е обект на доста големи инсинуации от най-различен характер, но веднъж като сме там и общуваме по един непринуден начин чрез изкуство, без да се натрапваме или да искаме нещо от тях, в случая малко повече даваме, защото смятаме, че това е от особена важност“.

Тя сравни чувството като това - все едно влизаш в друг век и друго пространство, когато се отиде там.
"Аз поощрявам хората да правят такива визити – имат поне 4 читалища, които са много дейни, има изключителна база в едното, с което станахме партньори, има роял, за което много други места могат само да завиждат, разказа тя.

Според думите на Ния Пушкарова, резистенцията идва оттам, че те пазят своята общност от набези на най-различни инициативи и няма такова доверие към тях. 

"Не смятам, че само с едно събитие нещо ще се промени, но мисля, че поставихме едно много добро начало."

За тази вечер в кв. "Орландовци" също е предвидена богата културно-музикална програма, която ще започне в 17 часа и ще продължи до 22:00. Ще има уроци по рисуване с Мариана Танчева, циркови пърформанс изкуства с Мини Арт Фест, които са партньори на събитието, както и много известен музикален пърформанс, който има и елемент на уършоп с различни видове перкусии, разкри Ния Пушкарова. И допълни, че особено децата се чувстват много въодушевени от прекрасния урок на Боян Аврамов, който се занимава с алтернативна музика и перкусии.

„Знаете, че хората откликват на ритъма най-бързо и това беше изключително успешен урок", категорична е тя.

Чуйте още подробности за събитието и вижте програмата тук


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57

Приключения, екоактивности и много музика

Узана поляна фест наближава! Какво ни очаква? Мария Радойчева, организатор: "По нещичко за всеки. 14 зони за различни активности. За пръв път имаме пространство "Себепознание". Има и такова за знание за природата. Ще има и тест драйв на електрически велосипеди и мотопеди. Пълнолунието ще допълни усещането за музика и природа. Фестивалът е безплатен,..

публикувано на 13.07.24 в 10:57

Ретровизия в Банкя

Ретро авто парад в Банкя - разказва ни Владимир Димитров, Български автомобилен клуб "Ретро": "Това е 15 ежегоден ретропарад за автомобили, съвпада с 55-годишнината на обявяването на Банкя за град. Има какво да се види в парк "Кестените". В нашите закони трябва да е над 30 г., но наблягаме на исторически, с международен сертификат. Най-старият, ако..

публикувано на 13.07.24 в 10:22
Искра Урумова

Винаги имам в ума си един сюжет

Искра Урумова, изненадва с последния си роман - какво ни казва тя: "Морето е моя стара любов от раждането ми, а в планината съм влюбена от дете. Романът и сега е приключение. Човек трябва да експериментира. Измислям и пиша истории, не смея да се наричам писател. Желанието ми е хората да могат да пътуват. Героинята не живее обикновен живот по..

публикувано на 13.07.24 в 09:57