Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Из широкия свят от думи на Иван Ланджев

До Чикаго и напред към новата му книга "За неизбежната случайност" - с един от най-впечатляващите съвременни български автори

Иван Ланджев
Снимка: Даниел Ненчев

Как най-новата история на България се оглежда в историята на един американски горски рейнджър? Пред чий бюст поднасят дарове студентите в Чикагския университет с надеждата да си повишат успеха? Какъв е истинският и може би малко тъжен романс на рибояда Найджъл?

Отговорите на тези и други любопитни въпроси изпъстрят интересния разговор в "Късното шоу" по Радио София с един от най-впечатляващите съвременни български автори - Иван Ланджев. Част от споменатите отговори заинтригуваните могат да открият и в новата книга на госта в студиото, която носи заглавието "За неизбежната случайност".

"Хора, чието мнение ми е важно и високо ценя, ме подтикваха да си издам есетата. Най-вече Иван Теофилов и майка ми, на които съм посветил и книгата. Аз дълго време се дърпах, защото не знаех как ще изглежда тази книга, понеже се получава много еклектична смес", разказа Иван Ланджев за изданието, което съдържа есета, фрагменти и истории.

Обединяващия ключ към сборника авторът намира по време на шестмесечния си престой в Чикагския университет по програмата "Фулбрайт". Всъщност първите публични четения на откъси от книгата са именно в САЩ - в Чикаго и Ню Йорк.

"Това, което ме изненада, е, че очаквах Чикаго да е по-подобен и по-близък на Ню Йорк като град, а той не е. Чикаго си има собствен характер, собствен облик. Различен град е. По особен начин жилав, видял какво ли не", сподели впечатленията си Иван Ланджев.

Още за книгата "За неизбежната случайност", която ще бъде представена на 24 юни (събота) в рамките на фестивала "Пловдив чете", както и за САЩ, българската литература и връзките помежду им - чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Виктор Чулев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 27.02.24: Изпращането на натовски войски в Украйна би довело до неизбежен конфликт с Русия

На 27 февруари в предаването "Форум" гости бяха Даниел Ненчев и Калоян Константинов. Пред водещия Лъчезар Христов те коментираха следните теми: Вярват ли хората в България в медиите? Кремъл предупреди за неизбежен конфликт с НАТО при изпращане на западни войски в Украйна. Алексей Навални – предрешена съдба или възможна размяна...

публикувано на 27.02.24 в 18:33

Опасни ли са мартениците от изкуствена материя?

Мартениците от изкуствени материи, като полиестер и акрил например, могат да предизвикат алергични реакции при хората с по-чувствителна кожа, както и при децата. Риск от зачервявания и обриви съществува и когато са използвани вредни багрила за конците или другите елементи на изделието, предупреждават от онлайн платформата "Ние, потребителите"...

публикувано на 27.02.24 в 17:58

Организират "Групово високосно бягане" в София

Ако сте любители на предизвикателствата, екипът на предаването "Добър вечер, София“ поставя на вниманието ви поредното, което със сигурност ще повиши адреналина ви. "Групово високосно бягане из цяла София"  е събитието в което ще може да се впуснете на 29-ти февруари 2024 г. рано сутринта, по думите на организатора на инициативата Христо..

публикувано на 27.02.24 в 17:33
Любомир Цветков

Кметът на Община Златица приоритизира подмяната на ВиК структурата

Какво е развитието и какви са предизвикателствата в Община Златица? Подробности пред Радио София разказа инж. Любомир Цветков, кмет на Златица. Той посочи, че един от болезнените въпроси е, че от 50 години не са сменяни водопроводът и канализацията на общината и първото, което трябва да се направи е да се намерят проекти за подмяна на ВиК..

публикувано на 27.02.24 в 17:06

АИКБ продължава борбата със сивата икономика

250 предприятия и над 1400 заети лица ще бъдат консултирани по новия амбициозен проект на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) за борба със сивата икономика и подкрепа на зелен преход и дигитална трансформация. АИКБ стартира нов четиригодишен проект, чрез който продължава борбата със сивата икономика и подкрепата на политики за..

публикувано на 27.02.24 в 16:02
Георги Симеонов

Откриват музикално-театрална школа за деца и младежи в ОКИ "Надежда"

Освен предстоящата богата културна програма през месец март в Общинския културния институт "Надежда" (ОКИ), съвсем скоро там ще започне дейността си музикално-театрална школа към Детския център по изкуства .  Това е една необходима новост, която със сигурност ще провокира интерес у малките участници. С откриването на школата предстои да се..

публикувано на 27.02.24 в 15:44

Инспекторатът състави акт на германеца, нашарил 26 фасадни площи в София

Във връзка със случай на установено нерегламентирано писане и драскане с графити, извършено от немски гражданин върху фасадата на жилищна сграда на бл. 74 в ж.к. Христо Смирненски, район "Слатина", Столичният инспекторат е съставил акт на нарушителя. Актът е на основание чл. 18, ал.1 от Наредбата за реда и условията за провеждане на масови..

публикувано на 27.02.24 в 15:44