Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Из широкия свят от думи на Иван Ланджев

До Чикаго и напред към новата му книга "За неизбежната случайност" - с един от най-впечатляващите съвременни български автори

Иван Ланджев
Снимка: Даниел Ненчев

Как най-новата история на България се оглежда в историята на един американски горски рейнджър? Пред чий бюст поднасят дарове студентите в Чикагския университет с надеждата да си повишат успеха? Какъв е истинският и може би малко тъжен романс на рибояда Найджъл?

Отговорите на тези и други любопитни въпроси изпъстрят интересния разговор в "Късното шоу" по Радио София с един от най-впечатляващите съвременни български автори - Иван Ланджев. Част от споменатите отговори заинтригуваните могат да открият и в новата книга на госта в студиото, която носи заглавието "За неизбежната случайност".

"Хора, чието мнение ми е важно и високо ценя, ме подтикваха да си издам есетата. Най-вече Иван Теофилов и майка ми, на които съм посветил и книгата. Аз дълго време се дърпах, защото не знаех как ще изглежда тази книга, понеже се получава много еклектична смес", разказа Иван Ланджев за изданието, което съдържа есета, фрагменти и истории.

Обединяващия ключ към сборника авторът намира по време на шестмесечния си престой в Чикагския университет по програмата "Фулбрайт". Всъщност първите публични четения на откъси от книгата са именно в САЩ - в Чикаго и Ню Йорк.

"Това, което ме изненада, е, че очаквах Чикаго да е по-подобен и по-близък на Ню Йорк като град, а той не е. Чикаго си има собствен характер, собствен облик. Различен град е. По особен начин жилав, видял какво ли не", сподели впечатленията си Иван Ланджев.

Още за книгата "За неизбежната случайност", която ще бъде представена на 24 юни (събота) в рамките на фестивала "Пловдив чете", както и за САЩ, българската литература и връзките помежду им - чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Виктор Чулев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Диляна

Диляна (Dare) - пътешественик, актриса и влогър: Във всичко, което правя влагам душата си

Тя е забавна, харизматична и има своя реално присъствие във виртуалното пространство, в което се осмелява да бъде себе си. Гост в предаването "Добър вечер, София" бе Диляна Георгиева - Dare  (осмелявам се). Била е част от първата аматьорска група за импровизационен театър на "ХаХаХа ИмПро театър", впуска се в тази среда с ентузиазъм,..

публикувано на 30.04.24 в 11:47

НИМ показва оригиналния екземпляр на "Рибен буквар" на д-р Петър Берон

Националният исторически музей показва оригиналния екземпляр на "Рибен буквар" на д-р Петър Берон, по повод 200 години от издаването му. Една от най-значимите книги на Българското Възраждане “Рибният буквар” e издадена през 1824 г. в град Брашов (Австрия, дн. в Румъния). Тя променя изцяло посоката на новобългарското образование, каза пред Радио София..

публикувано на 30.04.24 в 11:28

Третият фестивал LUNAR в София е с повече артисти и локации

Нощна София ще се превърне в галерия на 9 видео и 3 статични проекции (3D мапинг), светлинни инсталации, имерсивни преживявания и лазерно шоу по време на третото поредно издание на фестивала на светлините LUNAR, който ще се проведе под открито небе във вечерите от 9 до 12 май . "Тази година са ангажирани повече участващи артисти и..

публикувано на 30.04.24 в 10:50

Децата на възраст между 5 и 14 години - най-засегнати от остри респираторни заболявания

Националният център за заразни и паразитни болести съобщава, че най-много болни от остри респираторни заболявания има сред децата на възраст между 5 и 14 години - над 700 са били те през миналата седмица.  Най-висока е обаче заболеваемостта сред най-малките деца - до 4 години - 264 на 10 000.

публикувано на 30.04.24 в 09:43

Температурата в София – между 8° и 20°

Над по-голямата част от страната облачността ще е значителна и на много места в Централна и Източна България ще има валежи от дъжд, в източните райони ще са значителни по количество. През деня валежите от север ще започнат да спират, но на много места в Южна България ще продължи да превалява, а в югозападните райони и ще прегърми. В северозападната..

публикувано на 30.04.24 в 07:20

4 майски дни с над 120 учени на Софийския фестивал на науката

Софийският фестивал на науката за 14-и пореден път ще запознае търсачите на знания за света с последните иновации и откритията на признати експерти по теми като Здраве, Технологии, Космос, Наука и изкуство, Годишнини, съобщиха организаторите от фондация "Красива наука". Любимото традиционно събитие ще се проведе от 9 до 12 май в София..

публикувано на 29.04.24 в 18:25