Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване сочи, че:

Продължава обучението в специалности, които не се търсят на пазара на труда

Зорница Славова
Снимка: БГНЕС

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представя новото си изследване "Образование и заетост: Индекс на съответствието между професионалното образование и профила на икономиката – 2023". Анализът и разработеният индекс съпоставят професионалното обучение по сектори и разпределението на работната сила в различните икономически дейности. Измерването както на национално, така и на регионално ниво показва в конкретика къде подготовката на кадри среща търсенето и възможностите за реализация. Индексът на съответствие на професионалното образование с профила на икономиката за страната през 2023 г. е 53,6 точки (при максимални 100 точки), което означава, че почти половината ученици няма да работят това, за което са учили. Подробности разказа Зорница Славова от ИПИ.

 

По думите й причините са различни и особено, като се погледне на регионално ниво, но основното е, че има доста раздути бройки в приема в старите селскостопански гимназии, както и в хотелиерството и ресторантьорството. В по-техническите, инженерните специалности и тези, които са свързани с преработващата промишленост има по-малко бройки, а те са реално с най-голям брой  заетост в професионалната квалификация.

Славова сподели, че има глад за IT специалисти и затова би могло делът на професионалното образование в този сектор да се увеличи. Тя отбеляза, че подредбата, както и резултатите на областите не зависи от тяхното икономическо развитие. Столицата е на първо място заради високите дялове на учащи и заети с професионална квалификация в ИКТ сектора, а почти отсъстват заети и учащи в селското стопанство. Област Ловеч е на последно място основно заради това, че има много висок дял на тези, които учат хотелиерство и ресторантьорство, а в този сектор там почти няма заети с тези специалности.

"Ние в изследването сме наблегнали много силно това, че трябва през целия процес на обучение да има професионално ориентиране. Да знаят хората в определена специалност какво могат да работят, даже още преди да са се записали да учат за тази специалност", посочи Славова.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Благородна Макева

От началото на годината са подадени 16 хиляди сигнала за домашно насилие

В предаването "Радиокафе" разговаряме с д-р Благородна Макева , независим консултант по правата на човека, преподавател, изследовател и автор на публикации в сферата на превенцията и защитата от домашното насилие, трафика на хора, работа с деца – бежанци и мигранти. Има над 23 години стаж в системата на МВР, при това от най-първоначалното..

публикувано на 30.05.24 в 12:22

На фестивала In The Palace ще се състезават над 160 късометражни филма от цял свят

21-вото издание на престижния Международен фестивал за късометражно кино In The Palace  ще се проведе от 29 юни до 6 юли в Двореца на културата в Перник . Все още е тайна филмът, който ще се прожектира на откриването, но ще има голяма изненада, съобщи пред БНР-Радио София Цанко директорът Цанко Василев . В състезателната програма са..

публикувано на 30.05.24 в 11:53
Скоро подобна снимка няма да може да бъде направена на Витоша

Държавата (ли само) е виновна Витоша да е в това състояние?

Главната вина Витоша и софиянци да останат без лифт е на държавата. До тази катастрофа се стигна, защото тя неглижира проблема близо 20 години, от 2007-а.  Не е редно държавата да контролира всичко и само да дава предписания. Тя заедно със Столичната община трябва да са партньори в грижата за съоръженията. Това коментираха пред БНР-Радио..

публикувано на 30.05.24 в 09:39

Слънце, но и краткотрайни валежи

Днес преди обяд ще е предимно слънчево . След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. В планинските райони явленията ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. Ще духа слаб югозападен, след обяд - до умерен западен вятър. Максималните температури ще са между..

публикувано на 30.05.24 в 07:20
Маршрутът минава и край НДК

Премиера на втория "разказ от сърцето на София" от "Културни маршрути"

"Софийски потайности" – така е озаглавен вторият епизод от предвидените 4 на платформата Културни маршрути . В минисериала "Разкази от сърцето на София" вече беше публикуван документален филм, посветен на трагичната фигура на Яна Язова със специален гост – литературния историк Петър Величков. Премиерата на втория от видеоразказите..

публикувано на 29.05.24 в 18:12
Биляна Савова (вдясно) с Гергана Пейкова

Биляна Савова от "МС-Мога сам": Тялото е твое, безсънието е лукс

Международна конференция: "Мозъкът – проблеми и решения“ по повод Световния ден на Множествената склероза , ще се проведе на 30 май , четвъртък. Организатор е Фондация“МС - Мога Сам“. Конференцията*  е посветена на причините, които разболяват човешкия мозък и са повод за редица автоимунни и дегенеративни заболявания,..

публикувано на 29.05.24 в 17:02

Градушка удари Подгумер

Град с големина на грахово зърно удари село Подгумер край столицата,  алармират потребители в социалните мрежи. Към момента няма данни дали има нанесени щети. Снимки: Надежда Дойчева за Facebook: "Забелязано в София".

публикувано на 29.05.24 в 15:55