Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един художник на 36, един баща на четири деца и една мечта: "Заедно за Младост"

Юлиян Пейчев

Един художник на 36, един баща на четири деца и една мечта: "Заедно за Младост".

Вече 13 години Юлиян Пейчев преподава в детски градини в столичния кв. "Младост", добре познава района – отраснал е тук, но добре познава и проблемите му.

Именно това е и причината преди месеци той да основе неправителствена организация, за да не замита под килима премеждията на съкварталците си, а заедно да намират правилния подход за решенията им.

"Хората в квартала са доста чувствителни. С месеци чакат нещо да се промени. Пишат жалби, но… Нашата идея е това НПО, което го направихме, с него да се даде по-голям тласък на жалбите, защото едно е когато жалбата е от едно физическо лице, а друго е от по-голяма организация, именно така няма да неглижират жалбите ни от районните администрации", настоя той в "Късното шоу" на Радио София.

"Искаме нашият квартал да стане по-безопасен - високите скорости са често явление, правят се гонки, защото имаме добра пътна инфраструктура" посочи той, но открои и решенията: пасарелки, а не поредните светофари, еднопосочни улици край училища и детски градини, по-добра маркировка, модерни легнали полицаи и обезопасени пешеходни пътеки.

"Това не изисква огромен ресурс, но не се прави", отсече Пейчев, които планира скоро време да организира съкварталците си, за да може със собствени сили да покажат, че това е възможно да се случи.


Със съпругата му, която също е художник и преподавател, се запознават в Художествената академия, вече двамата са горди родители на четири момчета, но не спират да са активни.

"Учудвам се когато някой каже: "О, достатъчно ми е, не искам второ детенце, трето… Позитивно гледаме към нещата и децата в никакъв случай не са тежест. Всеки уикенд излизаме, във вътрешния двор на комплекса ни, плевим, косим тревата, садим цветя. Всички много се радват, но само се радват, доверяват ми се обаче като човек, който се е нагърбил да го върши, но гледам и децата си да ги възпитавам по този начин, давам им задачки, за да се чувстват по-отговорни, да им давам пример, да съграждат нещо", настоя Пейчев.


Според него един от проблемите е презастрояването в района и липсата на достатъчно паркове и градинки, където хората да излязат и да си почиват след тежкия работен делник, а и през уикенда.

"Презастрояването е бич за "Младост" 1, 1А и 2, които са гранични на района. Тепърва има какво да се прави, но това трябва да се извършва спрямо законите и нормите за застрояване. Хубаво е да има жилищни сгради, но трябва да се помисли и за детски площадки, за среда, която е благоприятна за отглеждането на деца, на подрастващи младежи, за да не останем спалнята на София, а да има и работни места, търговски центрове, да не е само да прибереш и да си легнеш", отбеляза той.

"Младост е най-големият район като площ, има земи, които със статут на земеделска площ, но знаете, че тук реколта не се отглежда, а са едни изоставени терени. Трябва да се помисли как тези терени да се обособят, за да не стане кварталът само с жилища… Има ПУП (подробен устройствен план-бел.ред.) пък има различни интереси – в Горубляне искат да се строи, а в "Младост" – не. Именно тук е ролята на кмета – да направи връзката между инвеститори, собственици на земи, строители, живеещите в квартала, така че да се помисли какво и как да се случва, още преди да е започнало застрояването, което не бива да се случва на парче, защото когато това се случи, вече липсва свободата в изграждането на хабитата – средата, в която живееш", категоричен бе Юлиян Пейчев.


Според него бъдещият кмет на района трябва да има желанието да разговаря с хората, за проблемите им.

„За да акумулираш тази енергия, защото да управляваш най-големия район в София трябва да имаш търпение, огромна енергия, не само да обещаваш, че направиш това или онова. Кметът трябва да е от района – да е израснал там, да е живял и да наясно с проблемите, да ги усеща… На "Младост" му трябва младост, много желание и работа", заключи преподавателят.

Чуйте цялото интервю с Юлиян Пейчев.

Снимки: Facebook

По публикацията работи: Екип на Радио София

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо дизайнът става все по-важен?

Дизайнът далеч не е свързан само с дрехите, модата, архитектурата, интериора. Той е нужен в индустрията и в много други неща, за които може би дори и не се сещаме. За необятните възможности и потенциал в създаване на практични решения и едновременно с това и изживяване, каквото търсим във всичко днес, говори Маргарит Ралев - дизайнер, дигитален..

публикувано на 30.04.24 в 17:18

Бъди благодарен и бъди щастлив - посланието на модерния стоицизъм

Що е то "Модерен стоицизъм" - откровен разговор със Стефан Марков и Петър Теодосиев. Двамата водят подкаст със същото име, в който разказват кога и как са се запознали със стоическата литература, а в "Добър вечер, София!" разказаха какво точно е стоицизъм и как практикуването му помага в ежедневието и повишава качеството на живот...

публикувано на 30.04.24 в 16:38

Кои са факторите, които привличат или отдалечават педагозите от професията

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" направи национално изследване по повод на социалния статус на учителската професия и факторите, които привличат или отдалечават педагозите от образователните институции. В изследването участие са взели 4150 учители, родители и заинтересовани. Проучването цели да установи ефективността на образователната..

публикувано на 30.04.24 в 15:46

На 3 май се навършват 90 години от рождението на Иван Андонов

Във връзка с предстоящата годишнина от рождението на актьора, кинорежисьора и художника Иван Андонов, която ще отбележим на 3-ти май, в ефира на Радио София излъчваме два откъса от неговите спомени за началото на творческия му път, за филмите, за работата му с писателя Георги Мишев като сценарист и по време на снимките на "Дами канят", някои..

публикувано на 30.04.24 в 14:16
3D скулптура от серията „Упражнения за дясна ръка“

В нова изложба любопитството води Венцислав Занков към експерименти

Венцислав Занков представя „неочакван завой и изход“ от традиционните за него през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, като опити за намеса и като коментар на „социалното”. Експозицията е озаглавена „ТРЕНИРОВКИ ● Изходи: упражнения 2024“ и се открива на 1 май от 18:00 ч. с въведение от проф. Боян Манчев..

публикувано на 30.04.24 в 13:35
Диляна

Диляна (Dare) - пътешественик, актриса и влогър: Във всичко, което правя, влагам душата си

Тя е забавна, харизматична и има своя реално присъствие във виртуалното пространство, в което се осмелява да бъде себе си. Гост в предаването "Добър вечер, София" бе Диляна Георгиева - Dare  (осмелявам се). Била е част от първата аматьорска група за импровизационен театър на "ХаХаХа ИмПро театър", впуска се в тази среда с ентузиазъм,..

публикувано на 30.04.24 в 11:47