Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един художник на 36, един баща на четири деца и една мечта: "Заедно за Младост"

Юлиян Пейчев

Един художник на 36, един баща на четири деца и една мечта: "Заедно за Младост".

Вече 13 години Юлиян Пейчев преподава в детски градини в столичния кв. "Младост", добре познава района – отраснал е тук, но добре познава и проблемите му.

Именно това е и причината преди месеци той да основе неправителствена организация, за да не замита под килима премеждията на съкварталците си, а заедно да намират правилния подход за решенията им.

"Хората в квартала са доста чувствителни. С месеци чакат нещо да се промени. Пишат жалби, но… Нашата идея е това НПО, което го направихме, с него да се даде по-голям тласък на жалбите, защото едно е когато жалбата е от едно физическо лице, а друго е от по-голяма организация, именно така няма да неглижират жалбите ни от районните администрации", настоя той в "Късното шоу" на Радио София.

"Искаме нашият квартал да стане по-безопасен - високите скорости са често явление, правят се гонки, защото имаме добра пътна инфраструктура" посочи той, но открои и решенията: пасарелки, а не поредните светофари, еднопосочни улици край училища и детски градини, по-добра маркировка, модерни легнали полицаи и обезопасени пешеходни пътеки.

"Това не изисква огромен ресурс, но не се прави", отсече Пейчев, които планира скоро време да организира съкварталците си, за да може със собствени сили да покажат, че това е възможно да се случи.


Със съпругата му, която също е художник и преподавател, се запознават в Художествената академия, вече двамата са горди родители на четири момчета, но не спират да са активни.

"Учудвам се когато някой каже: "О, достатъчно ми е, не искам второ детенце, трето… Позитивно гледаме към нещата и децата в никакъв случай не са тежест. Всеки уикенд излизаме, във вътрешния двор на комплекса ни, плевим, косим тревата, садим цветя. Всички много се радват, но само се радват, доверяват ми се обаче като човек, който се е нагърбил да го върши, но гледам и децата си да ги възпитавам по този начин, давам им задачки, за да се чувстват по-отговорни, да им давам пример, да съграждат нещо", настоя Пейчев.


Според него един от проблемите е презастрояването в района и липсата на достатъчно паркове и градинки, където хората да излязат и да си почиват след тежкия работен делник, а и през уикенда.

"Презастрояването е бич за "Младост" 1, 1А и 2, които са гранични на района. Тепърва има какво да се прави, но това трябва да се извършва спрямо законите и нормите за застрояване. Хубаво е да има жилищни сгради, но трябва да се помисли и за детски площадки, за среда, която е благоприятна за отглеждането на деца, на подрастващи младежи, за да не останем спалнята на София, а да има и работни места, търговски центрове, да не е само да прибереш и да си легнеш", отбеляза той.

"Младост е най-големият район като площ, има земи, които със статут на земеделска площ, но знаете, че тук реколта не се отглежда, а са едни изоставени терени. Трябва да се помисли как тези терени да се обособят, за да не стане кварталът само с жилища… Има ПУП (подробен устройствен план-бел.ред.) пък има различни интереси – в Горубляне искат да се строи, а в "Младост" – не. Именно тук е ролята на кмета – да направи връзката между инвеститори, собственици на земи, строители, живеещите в квартала, така че да се помисли какво и как да се случва, още преди да е започнало застрояването, което не бива да се случва на парче, защото когато това се случи, вече липсва свободата в изграждането на хабитата – средата, в която живееш", категоричен бе Юлиян Пейчев.


Според него бъдещият кмет на района трябва да има желанието да разговаря с хората, за проблемите им.

„За да акумулираш тази енергия, защото да управляваш най-големия район в София трябва да имаш търпение, огромна енергия, не само да обещаваш, че направиш това или онова. Кметът трябва да е от района – да е израснал там, да е живял и да наясно с проблемите, да ги усеща… На "Младост" му трябва младост, много желание и работа", заключи преподавателят.

Чуйте цялото интервю с Юлиян Пейчев.

Снимки: Facebook

По публикацията работи: Екип на Радио София

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Райна Кацарова - част 1

Райна Кацарова е първата жена етномузиколог в България. Учен от световен мащаб, който изгражда с усмивка и усърдие системата на съвременната българска фолклористика. Освен неин запис от Златния фонд на БНР, слушаме и  Гео Кукудов - музикант, краевед, изследовател на българския фолклор и родственик на Кацаровия род;  проф. Венцислав Димов -..

публикувано на 24.02.24 в 16:00

Софийски разкази - Паметникът на Васил Левски в София

Това е първият български паметник, но процесът е дълъг 17 г.  поради изчерпване на средствата. Построеното започва да се руши скоро. Константин Величков посвещава стихотворение на това. Слушаме го и се запознаваме с откъси от дневника на Константин Иречек. Захари Стоянов пише в животописния си очерк за Левски, че "под тези камъни почива скромно славата на..

публикувано на 24.02.24 в 15:00
Тодора Бакърджиева с театралната си трупа

Адресите на любовта - Тодора Бакърджиева

Съратничка на Левски се жени за основател на Народния театър Тодора Бакърджиева, наричана още Казанлъшката фея и Дългата коса, е куриер на легендарната комитетска поща, пренасяла писма, документи и дори оръжие, между Левски и Каблешков в България и Ботев и Каравелов в Румъния. Първият ѝ съпруг Петко Бакърджиев я подкрепя изцяло, защото и..

публикувано на 24.02.24 в 14:00

Десерти без чувство за вина

Десерти без чувство за вина със 70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Анна Стойкова, Веганна.  Любимото ѝ тирамису за "закускодесерт" можете да чуете в звуковия файл, заедно с отговорите ѝ на въпросите на Алекс може ли веган-десертите да са толкова вкусни колкото любимите такива: "Крайно време е хората да..

публикувано на 24.02.24 в 12:00
С Вяра Лъджева

Тайните нa тийнлавинистиката

Тийнлавинистика - безплатни курсове по лавинна безопасност за деца. Вяра Лъджева от БАССЕС  разказва за лавинните курсове, които провеждат от организацията. Асоциацията организира безплатни курсове за деца от 6 години. Те са подходящи за ученици, които искат да научат как да се движат безопасно в зимната планина: "Инициативата започна през 2018 с..

обновено на 24.02.24 в 11:15
Ашод Дерандонян

Жестовият език е триизмерен

Българският жестов език със собствена бакалавърска степен в университета – интервю с Ашод Дерандонян , изпълнителен директор на фондация “Заслушай се”, част от обединението Deaf.bg: "Има актуално признаване на жестов език след приемането на Конвенцията. Наскоро бе приет закон за българския жестов език. Той не е само част от специалната..

публикувано на 24.02.24 в 10:53

"Форум", 23.02.24: Политическите пасианси в парламента и извън него

Коментаторите на "Форум" този петък - Страхил Делийски и Благослав Михайлов, не правят просто обобщение на изминаващата седмица, а анализ и на процеси, които наблюдаваме с месеци и дори години. Политическите пасианси в парламента и извън него (в момента). Намеренията и поведението на членовете и патерицата на сглобката.  Договорености и схеми..

публикувано на 23.02.24 в 19:10