Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модната икона, която впечатлява и като интериорен дизайнер

Снимка: Ангелина Грозева

Тя е сред успелите българи по света, които удивляват със своя талант, въображение, характер и творчески способности, не само сънародниците си, но и хората, които среща и с които работи.

Ирина Влади е българската модна икона за 2023 година, която покори Лондон и Бевърли Хилс с интериорен дизайн.
Пътят й започва от журналистиката, но все пак от дете мечтае да се посвети на интериорния дизайн. До днес е обиколила почти целия свят и е работила по много големи проекти.

Наскоро спечелва отличието „Модна икона“ на 2023 година на Академията за мода на проф. Любомир Стойков.

„Може би съм била на 14, когато попаднах в един частен дом, с творби на  френския скулптор Огюст Роден. Тогава дори не знаех, че съществува такава професия – интериорен дизайнер, но толкова ме впечатли този дом, че след това си мислих, как се е случило всичко в този дом, как се е подредило и сама потърсих път към това, което се случи впоследствие“, споделя Ирина Влади. Казва, че дизайнът е подчинен на функцията, а естетиката има допълваща роля.

Дизайнът винаги започва с функцията. Когато се срещаме с вас като с клиент, разглеждаме начина, по който вие живеете, как ще използвате помещенията, какво правите, къде закусвате, как се обличате – всичко това, което формира самите пространства и как ще бъдат подредени те.

Естетиката идва след това – тя балансира това, което харесвате вие, какво представлява самото жилище, къде се намира, така че да има хармония между всички тези елементи, пояснява дизайнерът.

Като един от най-сложните си проекти определя Mandarin Oriental Residences.

„Този проект се намира в „Златният триъгълник“ в Бевърли Хилс и е с първото разрешение, издавано в последните 20 години, за нова сграда, обхваща 92 апартамента с изключително висок клас на строителство. Като инвестиция се движат от много голяма нюйоркска компания, когато взехме този проект. Никога не бяхме правили нещо в Щатите, а то се оказа много различно от това, правим в Лондон. Освен това, клиентът имаше много различни очаквания от тези, на които бяхме свикнали“, разкрива тя. 

Описвайки интензивността на работата допълва:
„Ако мислите, че в Лондон има висока скорост на работа, в Ню Йорк е може би умножено по три, така че беше изключително динамично и сложно.“

Какви са тенденциите днес в интериорния дизайн, ще чуете в разговора.

„Всички технологии, които настъпват в момента, и начинът, по който ще се проектира в следващите 10 години, ще бъде много различен. Интересно е, че тенденциите за устойчив дизайн, всъщност навлизат много сериозно. Ние се стараем да правим неща, които ще останат във времето, не нещо, което ще се изхвърли, само ще направи боклук и ще замърси околната среда след време.“

Допълва, че смарт хоумът е нещо, което представлява интерес и има постоянно развитие в тази посока.

Ирина Влади възнамерява да открие свое дизайнерско студио в София от септември. То ще работи отново по международни проекти и основно за арабските страни. 

"Надявам се да работя в колаборация с лондонско студио, с което да правим проекти най-вероятно за Саудитска Арабия", посочи тя.

От година и половина Влади е дизайн директор на лондонското студио „Тейлър Хоус“, което се занимава предимно с изработването на частен интериор, за частни клиенти, където по думите ѝ е интересно да се види как се създават неща в бутиковата сфера.

За различните вдъхновения и успехите в професионалния път на младата дизайнерка споделя:

„За мен успехът е, когато виждам някаква градация отпреди 10 години – бавно, постоянно вървя в някаква посока и всеки следващ проект ми се струва по-сложен и по-интересен от предишния.“

Чуйте още за нейните вдъхновения и хората от които се е повлияла в своето професионално развитие и още интересни детайли  от интервюто на Ангелина Грозева в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София-Банкя-София с дизелова ретро мотриса, в която са се возили министри

Всяка събота през август БДЖ организира пътуване със специална ретро мотриса по маршрута от София до Банкя и от Банкя до София , по повод отбелязването на годишнината от основаването на Българските държавни железници през август 1888 г. и честването на празника на железничаря. Мотрисата е част от музейното наследство на железопътния..

публикувано на 30.07.24 в 08:55

29° в София, с облаци и отслабващ вятър

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад, който през деня ще отслабне. Над източната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки. В североизточните райони през нощта и в сутрешните часове явленията ще..

публикувано на 30.07.24 в 07:20

СОС се събира извънредно за ръководствата на 6 общински дружества

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров свиква извънредно заседание на 1 август, четвъртък, от 10:00 часа, става ясно от дневния ред на Съвета. Единственото, което ще обсъдят общинските съветници, е връщането за ново обсъждане на решение на доклад, приет на 9 юли тази година от Карлос Контрера, Севделина Петрова, Красимир..

публикувано на 29.07.24 в 19:23

Как сматрфонът да ни направи по-умни

До 2 август в зала “Smart Classroom” на София Тех Парк продължава академия за безопасно присъствие в интернет Smart Scroll Academy . Десетки деца на възраст от 13 до 17 години се срещат с професионалисти в сферата на журналистиката, аудио визуалните изкуства, изкуствения интелект, спорта и медицината , които им разказват как да бъдат..

публикувано на 29.07.24 в 18:52
Без законен договор тези щайги може да се усещат доста по-тежки

ГИТ: Законните начини за работа в чужбина са три

През летния сезон са зачестили случаите с измамени български граждани, на които им е обещана работа в Швеция и Канада, съобщават от Главната инспекция по труда (ГИТ). Безработни, най-често с нисък социален и образователен статус, пристигат в Швеция по покана на приятели или по обява в интернет с обещания за работа в строителството или за..

публикувано на 29.07.24 в 17:39
Актьорът Антон Порязов

Антон Порязов с роля в световната продукция "Младата жена и морето"

В БНР-Радио София гостува и актьорът Антон Порязов , за да ни разкаже за състоялата се съвсем наскоро в България премиера на филма "Младата жена и морето" (Young women and the sea) на режисьора Юахим Рьонинг . Там българският актьор заслужено заема своето място сред звездния актьорски състав на продукцията. Създаден по действителен случай,..

публикувано на 29.07.24 в 17:31
Крис Илиев, Мария Драгнева, Юлиан Костов

Актьорът Юлиан Костов пее с Мария Драгнева в музикалния си дебют "Rain"

Мария Драгнева и Юлиан Костов представиха съвместния си музикален проект “Rain“ в предаването “Добър вечер, София“. Актьорът сподели какво го е подтикнало да се захване с музика, че от малък намира своето вдъхновение в музикалния жанр. "Това е първата ми любов, дори преди киното, преди да гледам “Цар Лъв“. През годините съм си мислил, че ако..

публикувано на 29.07.24 в 15:35