Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как културните и творчески индустрии произвеждат едно по-добро общество

За големите идеи на културата и за отговорния бизнес, който ги осмисля – със Самуил Петков от агенция Noble Graphics и Елисавета Якимова от списание "Мениджър"

Самуил Петков
Снимка: Даниел Ненчев

Когато чуят думата "реклама", някои вероятно все още си представят телевизионен клип или билборд, който просто се опитва да промотира наглед съвсем тривиален продукт. Например прах за пране, модна дреха, напитка.

Подобна представа обаче няма как да бъде по-далеч от световните тенденции в рекламата и творческите индустрии, чрез които се създава огромна стойност отвъд елементарната промоция. И по-важното – стойност не само за конкретен бизнес, а за цялото общество.

За интригуващ разговор относно въпросните тенденции гост в "Късното шоу" по Радио София беше Самуил Петков от креативна агенция Noble Graphics. Той е първият български лектор на престижния международен фестивал на творческите индустрии в Кан и разказа както за този си опит, така и за фестивала като цяло.
   
"Голямата мисия на този фестивал е да се докаже, че чрез творчество и креативност може да се достига до много по-голяма бизнес ефективност. Която пък води до промяна в живота на хората", изтъкна Самуил Петков. 

Той подчерта също така, че големите агенции в световен мащаб са организации, които работят за преодоляването на обществените неравенства и стереотипи, както и за решаването на проблемите пред човека и човечеството. "Защото зад всеки бизнес проблем стои човешки такъв", посочи още Петков и допълни: "Трябва да използваме силата на марките, с които работим, за да даваме малко повече въздух на хората и да се чувстват добре".

От разговора със Самуил Петков ще разберете още:
  • Какви интересни кампании предложи фестивалът в Кан тази година?
  • От кои примери за отговорни комуникационни кампании можем да се учим?
Чуйте го тук:



Елисавета Якимова
Във втората част на "Късното шоу" темата за взаимодействието на креативност, бизнес и общество получи своето продължение и допълнение, а събеседник в нея беше заместник главният редактор на списание "Мениджър" Елисавета Якимова

"Икономиката и културата са една дихотомия, в която би трябвало да има партньорство и кохезия, за да се случват някакви обществени процеси. Там, където процесите са се случвали непрекъснато във времето, има работещи механизми. Независимо дали са държавни, или инициатива на творци или хора от бизнеса", обърна внимание тя.

Посока на разговора даде и броят на списанието, посветен на културните посланици на България. Той съдържа интервюта със знакови личности на съвременната българска култура. "Тези хора ни обединяват. Това са лидерите, които могат да съшият и претворят разкъсаната обществена тъкан", обобщи Елисавета Якимова. Тя сподели и любопитни подробности за дейността и каузите на списание "Мениджър", което отбелязва своята 25-та годишнина.  

Слушайте целия разговор с нея тук:

По публикацията работи: Виктор Чулев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Диляна

Диляна (Dare) - пътешественик, актриса и влогър: Във всичко, което правя влагам душата си

Тя е забавна, харизматична и има своя реално присъствие във виртуалното пространство, в което се осмелява да бъде себе си. Гост в предаването "Добър вечер, София" бе Диляна Георгиева - Dare  (осмелявам се). Била е част от първата аматьорска група за импровизационен театър на "ХаХаХа ИмПро театър", впуска се в тази среда с ентузиазъм,..

публикувано на 30.04.24 в 11:47

НИМ показва оригиналния екземпляр на "Рибен буквар" на д-р Петър Берон

Националният исторически музей показва оригиналния екземпляр на "Рибен буквар" на д-р Петър Берон, по повод 200 години от издаването му. Една от най-значимите книги на Българското Възраждане “Рибният буквар” e издадена през 1824 г. в град Брашов (Австрия, дн. в Румъния). Тя променя изцяло посоката на новобългарското образование, каза пред Радио София..

публикувано на 30.04.24 в 11:28

Третият фестивал LUNAR в София е с повече артисти и локации

Нощна София ще се превърне в галерия на 9 видео и 3 статични проекции (3D мапинг), светлинни инсталации, имерсивни преживявания и лазерно шоу по време на третото поредно издание на фестивала на светлините LUNAR, който ще се проведе под открито небе във вечерите от 9 до 12 май . "Тази година са ангажирани повече участващи артисти и..

публикувано на 30.04.24 в 10:50

Децата на възраст между 5 и 14 години - най-засегнати от остри респираторни заболявания

Националният център за заразни и паразитни болести съобщава, че най-много болни от остри респираторни заболявания има сред децата на възраст между 5 и 14 години - над 700 са били те през миналата седмица.  Най-висока е обаче заболеваемостта сред най-малките деца - до 4 години - 264 на 10 000.

публикувано на 30.04.24 в 09:43

Температурата в София – между 8° и 20°

Над по-голямата част от страната облачността ще е значителна и на много места в Централна и Източна България ще има валежи от дъжд, в източните райони ще са значителни по количество. През деня валежите от север ще започнат да спират, но на много места в Южна България ще продължи да превалява, а в югозападните райони и ще прегърми. В северозападната..

публикувано на 30.04.24 в 07:20

4 майски дни с над 120 учени на Софийския фестивал на науката

Софийският фестивал на науката за 14-и пореден път ще запознае търсачите на знания за света с последните иновации и откритията на признати експерти по теми като Здраве, Технологии, Космос, Наука и изкуство, Годишнини, съобщиха организаторите от фондация "Красива наука". Любимото традиционно събитие ще се проведе от 9 до 12 май в София..

публикувано на 29.04.24 в 18:25