Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морето дава по-различна душевност

5
Ангелина Абаджиева
Снимка: архив Солинария

Съвместна продукция с "Гларуси и шамандури" (с водещ Георги Янакиев) на радио Бургаси Радиокафе (Лили Големинова) от Галерия ArtSol в Созопол, една от сцените на младежкия фестивал "Солинария".

Спомените от стария Созопол - в началото е цигуларката Ангелина Абаджиева, дъщерята на Иван Абаджиев, която от години живее в Германия, била е концертмайстор на три големи немски оркестъра, лауреат на редица международни конкурси, сред които конкурса „Паганини“ (четвърта награда). За нея Созопол от детството е свързан с лятното кино, будката за сироп с виолетки или мента. Тя за трети път води майсторски клас в младежкия фестивал "Солинария". Дисциплината за нея е на първо място при артиста. "Лека полека да стане като навик, свиква се с нея." Има изключителен интерес към цигулката още от малка - от една осминка, купена от летище, като сувенир.

"За няколко урока не мога да покажа много неща, но мога да им покажа преходи, вибрато, смяна на лък. И да ги нахъсам. Главната задача на един майсторски клас е да мотивира децата."

Другият водещ на майсторски клас е Вили Стоянов - тромбон, който ще има и премиера на новия албум Sin – Thesis, записан с неговия секстет.

"Има много начини да опознаеш музиката чрез тромбона, много сцени, на които да музицираш с различни хора и да си разшириш кръгозора – това е битката, която водя. Не обичам да ползвам термини класика, джаз. Концертът, който Христо Йоцов написа за нас с Михаил Йосифов, например (концерт за тромбон, тромпет и оркестър) е уникален в много отношение."

И още за Брас-асоциация и Sin – Thesis:

"Нещата много се промениха, когато с Мишо направихме Брас-асоциацията, не мога да изброя всички проекти оттогава. Преподаването ме изнервя, защото децата са объркани. Липсата на възпитание, култура и отношение при родителите се отразява на децата. Свиренето трябва да е всеки ден поне по 4-5 часа, трябва дисциплина и отдаденост. За съжаление, българинът е талантлив, но мързелив.

На 14 юли представяме диска Sin – Thesis, предишният ден е концертът на учениците от майсторските класове "

Идеята за "Солинария", разказана от Йосиф Спиридонов, административен директор на фестивала "Солинария" и Почетен консул на Корея в Бургас:

"Представяме корейската култура, кухня. Знаете ли, те не се много различни от нас, по отношение на семейните ценности, например, те не са като в Западна Европа, веднага да се изнесат и да не се грижат за родителите си, напротив. Всички корейци са много музикални. Друг свят. Особено в икономическо отношение, за пример са.

Идеята за фестивала дойде спонтанно, обмисляхме я две години. В сърцето на проекта ни е да се даде сцена за изява на младежите. Сцената ни е уникална, на открито, впечатлява с гледка към Стария Созопол, а  атмосферата е много важна в летните фестивали. Аз самият съм тромпетист, свирил съм повече от 10 години в Бургаската опера. Музиката остава, тя дава много. Това е труд, който започва от 4-5 годишна възраст, поне 20-годишен труд, с много лишения, до започването на работа. Тази инвестиция, която правим, не е печеливша."

Галеристката Зоя Калафетова продължава представянето на фестивала:

"Солинария е името на малка местност в Буджака. Самата сцена е именно там. Изключително красива е южната част на Буджака. Фокусът ни са младите таланти и младата публика. Всички таланти са добре дошли. Първата изложба на Даниела Тодорова бе също тук, преди да отиде във Франция, тя сега подготвя нова, с един французин, ще я представим на 19 август".

"Морето дава по-различна душевност. Необятността му дава едно голямо сърце, в която има място за повече от всичко" - признава Даниела (интервю с нея четете утре на сайта ни).

Милена Добрева – създател и диригент на вокална формация Фортисимо, които откриват фестивала на 11 юли. Те два пъти са били победители в Музикант на годината на БНР:

"Ще открием фестивала и сме малко попритеснени, това е голямо предизвикателство. Подготвили сме разнообразен репертоар - от акапелен обработен фолклор до световна музикална класика. Минаваме и през поп и рок а капела плюс шлагери с инструментален аранжимент. Акапелните изпълнения са изключително сложни. Не прекаляваме със самочувствието и някога далеч не бях очаквала постиженията ни и всичко награди и концерти по света.

Трудно е задържането на върха - постоянни репетиции, обновяване на репертоара. Имам още две формации - малки деца, от детска градина до 3-4 клас. После по-големите "Морски песъчинки", които вървят по стъпките на "Фортисимо". Диригент съм и на смесен хор "Родна песен" към Община Бургас. Строга съм и държа на дисциплината - който оцелее, остава завинаги.

Трябва да приучим младежката публика да свиква с всякакви жанрове. Държим на качествената и стойностна музика."

Ангелина Негин е маринист и последен гост днес:

"Созопол, градът на спасението е спасение и за софиянци. Тук съм родена, майка ми е от София, а баща ми – созополчанин. Наблюдавам морето от малка и продължавам да го рисувам. Морето е усещане, което ме съпътства в живота, дори да съм далеч. Има силна притегателна мощ не само за хора на изкуствата. Всеки ден е в различни цветове. За всеки е много разнообразно и неизчерпаемо като сила, мощ и вдъхновение.

Няма да е естествено художник, израснал край морето, да не му е подвластен. Правя и портрети и в очите на хората, които рисувам, виждам душевния им свят и се стремя да го предам. Да се предаде това, което не се вижда. Същото е и с морето. 

Предстои ми тук в Созопол, юбилейна изложба есента, може би октомври. На 11 септември организирам и интересен пленер с даровити художници, не само от България, така созополското море пътува по света".

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Джазът и Банско – неразделни и през 2024

Джазът отново се настанява в Банско и ще остане там от 3 до 11 август. Още в 11 часа джазът на младостта очаква своята публика на сцената в парка на Банско. Следват различни джаз преживявания у така – до след полунощ. „ Традиция и развитие – това е нашият слоган  – каза пред Радио София Илиана Иванова, председател на УС на асоциацията „Фестивалите в..

публикувано на 28.07.24 в 18:08
Пирдоп

Промишлен район с дадености за туризъм

Днес гостуваме на община Пирдоп и пръв гост и наш домакин е кметът Ангел Геров : "Наследник сме на първото обществено училище, към края на Възраждането е построено първото училище, по-късно е построено и класно училище. Градът се е разраствал и оттук започва нашата история - построява се ново, голямо училище. Първият камък е положен в 1932. По план..

публикувано на 28.07.24 в 11:01

Историята оживява - Учителят Петър Дънов, части 1, 2 и 3

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 27.07.24 в 16:00

Софийски разкази - София преди Освобождението

Как е изглеждала София през 1878-9? Изостанал град ли е бил? Къде е бил "Хендекът", ограждал града? Какво е било населението? Защо е намаляло преди да стане столица? Кои са махалите/кварталите: Язаджийска, Баш чешма, Драз и други? На всички и на други подобни въпроси, отговорите са в звуковия файл:

публикувано на 27.07.24 в 15:00
Ева и Йордан Соколови

Адресите на любовта - Ева и Йордан Соколови

В тежък развод пламва любовта на биохимичката и юристът Ева Соколова е професор по биохимия. Специализирала е като Хумболтов стипендиант в Германия, а докторската си дисертация е защитила в Московския химикотехнологичен институт Менделеев.Йордан Соколов е изявен юрист, председател на Народното събрание, бивш министър на вътрешните работи,..

публикувано на 27.07.24 в 13:55
Калоян Захариев

Във Вселената няма правилен ред

„Ех, магесническа му работа“ от Калоян Захариев - интервю с автора: "Писането ми отне малко време. Роди се без план, идея. Всичко тръгна от самосебе си. Главният персонаж е некромант. Тръгнах с идеята да бъде като Тери Пратчет, но реших да си измислям неща. Във Вселената няма правилен ред. Пиша нещо, което ми харесва, като пишеш един роман си мислиш..

публикувано на 27.07.24 в 11:35

Всеки може да помогне

Националната асоциация на доброволците в Република България организира безплатен уебинар на тема "Основни знания и умения за спонтанни доброволци за действие по време на горски пожари". Георги Влайков, директор ЦПО „Доброволец” с подробностите: "Планираме да запознаем доброволците как се работи на терен, какви са основите рискове, с каква лична..

публикувано на 27.07.24 в 10:43