Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови правила за графити творците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Столичният общински съвет взе решение за подпомагане на графити артистите. Ще бъдат определени регламентирани места, където творците ще могат да рисуват свободно. Подробности пред Радио София разказа председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който е вносител на това предложение.

"Новите правила са дреха, ушита по мярката на графити артистите съобразно техни искания, които имат. Много често международни артисти искат да творят в София. Видяхме онзи ден страхотен пример за това на "Гурко", заедно с бразилското посолство. За да става това обаче, трябва да може в кратки срокове да минават процедури и да имат одобрение от общината, за да не се стига до арести, или до нарушение на обществения ред", коментира той.

Освен това Георгиев поясни, че всяко едно изображение трябва да бъде одобрявано от експертен художествен съвет и е пояснено по какъв начин да се дава съгласие на етажната собственост, за да може всички заинтересовани страни да имат диалог и общината да не бави процесите. Освен това трябва да бъдат организирани творчески ателиета за подрастващите, за да им бъде показано, че графити изкуството няма нищо общо с вандализма, както и в два от градските паркове да бъдат обособени свободни стени.

"Най-важното, което вече е факт обаче е, обособяването на такива свободни стени под моста "Чавдар". Пространство, на което вече е законно допустимо да се рисува", подчерта Георгиев.  

По темата се включи и един от специалистите в областта Деляна Ангелова. Тя е част от екипа и съосновател на Visionary и сподели за предстоящите им обекти, който ще бъдат реализирани в София, както и как се твори по новите правила на Столична община (СО).

"Още миналата година бяхме поканени на разговори с работна група от Столичния общински съвет да коментираме какво за нас, организациите е важно да се следва като стъпки и процес така, че да може да улесним процедурите и същевременно да спазваме наредбите на СО", каза Ангелова.

Тя посочи, че за организациите представляващи изкуството в градска среда, е важно да има не само по-лесна процедура за създаване на по-мащабноформатни произведения, но и да се даде възможност на младите, които искат да се учат да рисуват, като им се предоставят свободни стени.

"Има неща, които са извън контрол, ние не можем да спрем тийнейджърите ако имат някакъв изблик на емоция да се себеизразяват. Но когато ги насочваме към естетиката и културното изграждане на това градско изкуство по един съвременен начин, то вече ще има своя буфер и няма да има този израз върху сгради с културно значение и архитектурна стойност. Също така искам да отбележа, че това не се дължи само на нашите родни младежи и хора от градското изкуство, ами се дължи най-вече на чужденци, които идват на така да го наречем "графити туризъм" в България, точно защото не се страхуват", отбеляза тя.

Ангелова заяви, че София като стар град има своите особености и културно значими обекти, които са част от по-големи резервати най-вече в централната част на града. Поради това е трудно всяка една сграда, която е смятана за потенциално платно за такъв тип изкуство да бъде изрисувана, тъй като има свой собствен статут и трябва да бъде разгледана индивидуално.

А какво мислят гражданите на столицата за графитите чуйте в анкетата на репортера на Радио София Виктория Венкова:

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Мариана Тодорова

Защо да учим езици, когато разполагаме с технологични преводачи

Технологиите, Гугъл алгоритмите и изкуственият интелект най-много трансформираха медиите . Социалните мрежи в много отношения изместиха като тежест традиционните медии, но невинаги за добро. Те станаха много гостоприемни за фалшиви новини. Те са лесен инструмент и в предизборни кампании. За съжаление младите се информират предимно от там...

публикувано на 01.08.24 в 15:57
Светлана Жекова

Общините могат да се възползват от 11 млрд. евро за адаптация към климатичните промени

Българските общини могат да се възползват от над 11 млрд. евро за адаптация към климатичните промени до 2030 г.. Ще се приемат проектни предложения, които се отнасят до различни сектори на икономиката – транспорт, енергетика, жилищна и пътна инфраструктура, социална и техническа помощ. Финансова подкрепа ще получат проектите, които са базирани на..

публикувано на 01.08.24 в 15:14

Нови забележителни разкопки в крепостта "Кокалянски Урвич" откриха археолозите

Забележителни находки бяха открити в крепостта “Кокалянски Урвич“, известна още като “последната крепост на Шишмановци“, "желязната крепост на Средец“, която ни връща в последните години на Втората българска държава, времена на славни царе, героични битки и подвизи. Археолозите Виолина Кирякова и д-р Филип Петрунов от Националния..

публикувано на 01.08.24 в 14:55

Добрин Иванов, АИКБ: Малките предприятия да бъдат освободени от ненужна свръхрегулация

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява за промени в Закона за счетоводството, чрез които да бъде намалена административната и финансова тежест за микро и малките предприятия у нас. По принцип, законовите промени се налагат във връзка с хармонизиране на българското законодателство с европейското и конкретно заради..

публикувано на 01.08.24 в 14:48

Стотици вярващи поеха по поклонническия път от София до Рилския манастир

Стотици вярващи от цялата страна поеха по поклонническия път "Рилският Чудотворец“ от София до Рилския манастир.  Началото на похода беше дадено в столичния храм "Св. София", с тържествена Света Литургия и водосвет, предстоявани от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Даниил. Поклонението, посветено на..

публикувано на 01.08.24 в 13:55
Гриша Атанасов - журналист, преводач, специалист по книгоиздаване

"Децата, които Хитлер отвлече" разкрива шокираща конспирация за Хитлеристкия режим, разказана през лична история

Историята помни всякакви нацистки ужаси, но за една  трагедия, касаеща милиони семейства в Европа , не е говорено достатъчно и до днес.  Програмата  Lebensborn  (или „Извор на живот”), създадена от дясната ръка на Хитлер – Хайнрих Химлер, на 12 декември 1935 г., е отговорна за  отвличането на над половин милион деца от окупираните страни ...

публикувано на 01.08.24 в 13:31

Сдружение "BG Бъди активен" стартира кампанията "НЕ на незаконните сметища"

Сдружение "BG Бъди активен" стартира кампанията „НЕ на незаконните сметища“, с фокус върху водните пространства. Поканата е отворена към НПО организации, спортни клубове и образователни институции, а целта е да се насърчи организирането на почистващи събития и образователни беседи. Кампанията е дългосрочна, с ангажимент за повишаване на..

публикувано на 01.08.24 в 12:27