Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП: Да се забранят неплатените стажове на младите хора

Любомир Дренски от НМФ коментира пред Радио София

Снимка: epale.ec.europa.eu

class="module_btns">

За младите хора стажовете са безценна възможност да навлязат във сферата в която искат да се развиват. Има редица фактори, които придават смисъл на стажуването  и един от тях, разбира се, е заплащането.

Междувременно Европейският парламент (ЕП) от дълго време приканва Европейската комисия (ЕК) и държавите членки да прекратят практиките с неплатените стажове.

Той гласува с голямо мнозинство за забрана на неплатените стажове, в този смисъл, сега ЕК трябва да направи стъпка към законодателство.

Националният младежки форум отделя специално внимание на темата, която между другото ще бъде акцент в събитие, което ще се проведе през септември т.г.

Любомир Дренски – член на УС на НМФ, разказа повече пред БНР-Радио София.

„Най-често срещаните проблеми при нас са свързани със заплащането и леката злоупотреба от страна на работодателите, тъй като в мотивацията си младежите да придобият най-вече знания и практически умения, които да им дадат старт в кариерата, често се случва да бъдат експлоатирани, използвани за най-различни неща, извън обхвата на стажа, който са започнали - без да получават никакво възнаграждение за това“, посочи той.

Дренски уточни, че това важи за част от работодателите.

„Забелязваме във все повече компании точно обратното – те налагат една добра практика и опит, който внасят от чужбина. Това са български компании, но и не само. Те имат такива стажантски програми, които са платени и които осигуряват това, което всеки трябва да получи – било то студент, било то вече завършил младеж“, поясни Любомир Дренски.

Има сфери, в които тези добри практики преобладават. Една от тях е правото, тъй като там има голям наплив, както на завършили юристи, така и на хора, които практикуват.

Друга сфера е туризмът – там, където е концентрирана голяма част от сивата икономика. "Затова сме насочили нашите усилия не само в конкретни сфери, но като цяло за младежите, затова работим с Европейския младежки форум и Европейската конфедерация на профсъюзите, за да може това гласуване, което мина в ЕП, да бъде първата крачка, към една завършена директива, която се надяваме всички да видим, след ЕК", подчерта Любомир Дренски.

По последни данни младежката безработица в Европа е около 15%. 
Дренски обясни, че факторите са много, но в страната ни тя е по-ниска.

„В последните години със съвместни усилия, както от страна на институциите и работодателите, така и от страна на младежкия сектор като цяло, кариерните сектори в университетите започнаха да работят наистина сериозно. Но този процент на база цяла Европа наистина е сериозен и заплащането със сигурност има голяма роля в това - беше категоричен той. - Ние смятаме, че осигури ли се едно справедливо възнаграждение, което към този момент може би трябва да отговаря на минималната работна заплата поне, това би намалило процента на безработица, освен това има и други фактори, влияещи на този процент в Европа."

Още подробности по темата – какви предизвикателства съществуват пред фирмите, които искат да наемат стажант, към каква политика трябва да се насочат, какво е нужно да направят работодателите от тяхна гледна точка – чуйте в разговора с Любомир Дренски.
С него разговаря Елисавета Белеганска.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Адриан Николов

Пазарът на труда и висшето образование

Висшето образование е ключ към добро представяне на пазара на труда, почти гарантирано избягване на безработица и намиране на желано и добре платено работно място. От значение е обаче да се оцени конкретният размер на това предимство – колко по-висока е заетостта на висшистите, колко по-ниска е тяхната безработица, тъй като коректните му..

публикувано на 15.07.24 в 15:44
Камен Алипиев-Кедъра

Камен Алипиев-Кедъра: Очаква ни едно лято с изключителни спортни събития

"Олимпиадата е цикъл от 4 години, който разделя едни олимпийски игри от други", посочи спортният журналист Камен Алипиев-Кедъра. В предаването "Радиокафе" той коментира големите спортни събития, които току-що отминаха - "Евро 2024" и тенис турнира "Уимбълдън", както и какви са очакванията за наближаващите олимпийски игри в Париж, Франция...

публикувано на 15.07.24 в 15:31

Фотожурналистът Евгени Димитров: Имаме недостиг на визуални спомени въпреки, че плуваме в тях

В изложбата "Фрагменти от уличната сцена на 90-те" е уловен духът на софийските улици през 90-те, разнолик, пъстър и пълен с надежди. Експозицията представя 15 снимки от мозайката на многобройните уловени мигове през този период. Много неща се случват за първи път пред току-що излезлите от строгата дисциплина на режима хора. Звуците, цветовете,..

публикувано на 15.07.24 в 12:54

No puedo pensar (Desperado) е новата песен от Алекс Линарес

Певецът Алекс Линарес от българо-перуански произход представи новата си песен No puedo pensar (Desperado) в ефира на Радио София. Познат като вокал на латино бандата Mango Duende, Линарес не изневерява на стила и в соловия си проект . В унисон с лятото песента е с гореща салса и регетон ритмика , а в текста става дума за особеното състояние на..

публикувано на 15.07.24 в 09:29

Пореден ден с опасни горещини, с температура в София около 37°

И днес  остава слънчево, след обяд - горещо. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но ще е без валежи, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София - около 37°. В планините ще бъде слънчево и топло. След обяд над Странджа, Сакар и източната..

публикувано на 15.07.24 в 07:35
пианистката Росица Банова

Изживяването на сцена не се повтаря

Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..

публикувано на 14.07.24 в 12:03
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55