Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В НХА от 1, август, 9 часа

14-ото издание на Лятна академия за деца и ученици е през август

Снимка: НХА

От 1 август започва Лятната академия за деца и ученици в Националната художествена академия с творческа програма, посветена на 100-годишнината от рождението на големия български художник Любен Зидаров, любим илюстратор на поколения деца и срещи с утвърдени наши артисти.

Това е 14-ото издание на Лятната академия. Проектът е част от Календара на значимите културни събития на Столичната община.

Повече за това, което ще включва в настоящото си издание, пред БНР-Радио София разказа Мария Ландова, арт педагог и ръководител на проекта.

„Най-хубавото за мен е, че вече от няколко години при нас се връщат някогашните деца от предишните летни академии. Открили са при нас таланта си или просто желанието, огромния копнеж да рисуват, да създават, да творят, минали са през средните училища по изкуствата в София, после са вече наши студенти и нещо повече -  вече са преподаватели в Лятната Академия. Тези години са достатъчни, за да кажем – да, успели сме“, сподели тя.

Ландова разкри, че децата участници в академията ще имат среща лично със сина и внучката на големия художник Любен Зидаров. Изкуствоведът Филип Зидаров ще подготви интересна експозиция с рисунки и това ще бъде едно от ключовите събития през този месец на кипеж и творчество в Академията.

През целия август ателиетата – вече на две локации – ще се изпълнят с пъстри цветове и творчески емоции.
Тази година част от ателиетата ще се провеждат в сградата на Факултета за приложни изкуства на бул. „Цариградско шосе“ № 73.

Децата, разделени в две възрастови групи – от 6 до 10 години и от 11 до 18 години, ще работят както с настоящи студенти (бакалаври, магистри и докторанти) от различни специалности в НХА, така и с алумни, завършили втора специалност „Теория и практика на художественото образование“.

Мария Ландова направи уточнение за възрастовите групи на децата.

„Това е ориентация главно, че има широк спектър от възможности, деца от различни възрасти да могат да намерят себеизява в различните форми на ателиета. Много добър резултат дава и фактът, че в ателиетата децата са смесени – малки и големи, от различни възрасти и както при взаимоспомагателния модел на Възрожденското училище те взаимно си помагат, създават се приятелства между различните възрасти“, поясни тя.

По думите ѝ, най-ценното на проекта в неговата методика е обстоятелството, че студенти преподават на децата.

Екипът на Академията ще подготви и специална изложба, представителна извадка от всички ателиета, най-добрите постижения, които децата сътворяват, каза още Мария Ландова.

С нея разговаря Гергана Пейкова. Чуйте.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева

Винаги има място за нещо ново, казват дивите момичета от Wild berries

Събира ги желанието да са активни, да са навън и да се радват на природата, да я откриват през погледа на пътешественици, да се докосват до нея, като спортисти. Това е Wild berries – активни момичета, търсещи свободата на духа и движението. Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева за общността  Wild berries и доколко е забранено за момчета:..

публикувано на 20.07.24 в 11:20
Даниел Михайлов

От Леонардо до неновините

Мариета Ангелова, организатор на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" с подробностите за шестото му издание: "Програмата е за малки и големи, отново акцентът е Карло Бозо. Спектакълът му отразява живота на Леонардо с по-забавен поглед в стил комедиа дел'арте. Достъпен е за всички, това е театър за народа - в..

публикувано на 20.07.24 в 10:50
С Ангелина Ангелова

Оценката ще дойде от читателите

Ангелина Ангелова представя новия си исторически роман "Благородството задължава": "Книгата разказва за любовта между двама души в 19 век, трънлива любов. Главните герои са прекалено горделиви, за да бъдат щастливи. Действието се развива в 3 държави. Главната ми героиня е с мексикански произход и тъй като невенът е сред националните цветя на Мексико,..

публикувано на 20.07.24 в 10:02

Чудесно време за забавления

Ема Паунова за семейния ден на Витоша: "Днес е второто поредно издание на "Витоша фемили дей" - в планината е прохладно, тихо и чудесно. Организираме семейни дни с отборни игри и предизвикателства. Идеята е да имаме минимум пет такива събития на сезон и накрая да определим годишните шампиони. Следващото събитие е следващата събота малко по-високо...

публикувано на 20.07.24 в 09:55
Проф. Лидия Върбанова

НАТФИЗ свързва изкуство, бизнес и екология в едно

Иновативната платформа SuCiE свързва изкуството и бизнеса, творците и производители, които могат да вдъхнат нов живот на вече ненужни материали. Платформата е част от проекта “ЕМПАКТ: Съпричастност и устойчивост: Изкуството да мислиш като планина“, съфинансиран от програма „Творческа Европа“ на ЕК, обясни пред  БНР-Радио София проф. д-р..

публикувано на 19.07.24 в 19:18

Рисковете за нервната ни система се увеличават в горещото време

Високите температури са вредни за целия организъм, но особено уязвима е нервната система на човека. По време на горещините се увеличава рискът за поява на остри неврологични заболявания, какъвто е инсултът, а се обострят хроничните – като множествената склероза, проблеми с равновесието и доста други страдания. Това отбеляза пред БНР-Радио..

публикувано на 19.07.24 в 17:24

Кино с коктейл на открито за почитателите на Седмото изкуство

Александра Александрова разказа на екипа на „Добър вечер, София“, как може да се осъществи една мечта – "Кинодвор с коктейл", казано съвсем просто  - кино под звездите, на хладно, с коктейли. Инициативата представя най-обичаните филмови заглавия от предходни години на фестивала “Синелибри“. "Даваме възможност на хората да ги видят под..

публикувано на 19.07.24 в 17:04