Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Долината на здравето

8
Домакините ни в Костенец
Снимка: радио София

Радиокафе отново гостува на едно магнетично и живописно място, възпято в творчеството на Иван Вазов – община Костенец. Gоворим за историята, културата, развитието, традициите и обичаите, за лечебната и профилактична сила на минералната вода, за развитието на селския и спа туризъм. Започваме с г-н Йордан Ангелов – кмет на община Костенец:

"Всеки бил в Костенец знае, че тук всичко е различно. За съжаление по време на пандемията бе трудно. Близостта до големите градове ни правят лесни за посещение. Минералната вода е най-голямата ни гордост. Местните наричат Костенец "долината на здравето". За съжаление минералните бани не са общински и се надяваме да си ги върнем и да можем да инвестираме.

Надяваме се на национална стратегия за развитие на минералните води. В миналото в плажа са влизали между 2 и 3 хиляди души. Костенец е известен и с кибритената си фабрика, функционира до ден-днешен. За съжаление почти е затворена фабриката за хартия след взрив. Получихме два безлихвени заема от държавата. Успяхме да асфалтираме доста улици, читалищата работят повече от добре, подготвяме музейна сбирка.с кмета Йордан Ангелов

В момента имаме 10376 жители в общината. Хората пътуват за да учат и работят в София. Но имаме добра образователна инфраструктура. Всички деца са добре дошли в детските градини. Млади кадри работят в сферата на образованието и културата, такъв е и екипът ми. За мен е гордост, че няма излезнало дете да учи в друг град."

Гостува ни зам.-кметът Маргарита Минчева:

"Костенец е събирателен образ на всичко, което общините мечтаят. Гордеем се с водопадите, църквата, Траянови врата. Имаме даденостите, най-важното са хората. Не сме спирали да търсим решение за минералните води. Обектите не са общински - те са собственост на Специализирани болници за рехабилитация. С тях имаме добра комуникация. Държавата трябва да направи стратегия. Надявам се да може да се намери възможност за използване на банята в Момин проход.С г-жа Маргарита Минчева, зам-кмет

Вече имаме над 20 км асфалтирани пътища и 8 км подменен водопровод. Ремонтирали сме всички училища и детски градини. Не можахме да развием както искаме социалната политика заради двете години безвремие на държавно ниво, няма защо да го крием. За нас лятото е усилена работа, асфалтираме още няколко улици и ремонтираме големия салон на читалището. Очакваме одобрение за мерки за енергийна ефективност в училищата. Децата ни са активни и будни. Няма по-голяма награда от това, да ги виждаме щастливи. След 7-и клас почти няма дете, което да е отишло да учи навън."

Ето и Любка Кацарова – кмет на с. Костенец:

"Обликът ни е интригуващ, непрекъснато се променя в положителна посока. Има данни, че тук са се заселили от тракийското племе беси, имаме крепост, която е била превзета последна. Името ни идва от костите, останали след битките по полето. Гордеем се с Константин Костенечки, открихме му и паметник.
Вазов е обожавал нашето населено място. Решихме да преиздадем стихосбирката му, където има и пътеписи, и стихотворения, които са ни посветени. Авторите от кръга "Мисъл" също са отсядали тук.С кмета на с.Костенец Любка Кацарова
Има бази за всеки вкус и всеки джоб. СПА и специфични хижи, едната е високопланинска, Белмекен. Търсенето вече е голямо. Средната цена на двойна стая е около 115 лв." 
Каталина Ненковска е председател на настоятелството на читалище „Прогрес – 1907“:
"Читалището започва дейността в местната кръчма, 53 години не е имала своя сграда, далеч преди това е обявено за образцово. Играело се е на сковани подиуми, светлинните ефекти са правени с фенерчета. Всички декори за постановки в Долна баня са били носени на ръка. Интересът към културата продължава и днес. Имаме група за народни танци "Чанове", клуб по изкуства "Терпсихора", школа по приложни изкуства, група "Весели сърца" за стари градски песни и мъжка вокална група. Занимания по йога за деца и възрастни, гордост е денс-формация "Ваялет" - наградите и отличията ни са безброй.С Каталина Ненковска
Трябва да научим на добродетели, да върнем децата към четенето. Имаме страхотна библиотека с 40 хиляди единици. Нямаме неспечелен проект. "Традиции и празници". "От раклата на баба в моите ръце", "Българска шевица с нетрадиционни материали" и много други. Детският кът бе реновиран изцяло. Имаме много дарители на книги - купуват, четат и даряват. Определено се увеличават четящите деца. Предпочитат фантастика и приключенски жанрове.
Помагаме си взаимно с общината, всички заедно за децата на Костенец, така ще излезем от кризата след пандемията. Ще се включим в празника в края на септември с инициатива "Костенец търси таланти". Читалището е кауза."
Последният ни гост е Ния Хаджийска от танцова формация „Ваялет“:С Ния Хаджийска
"Танцувам там от 4-годишна, сега съм на 18 и помагам на моята ръководителка. Ще уча балетна педагогика в Пловдив. Наскоро се върнахме с много златни награди - от Сърбия, Приморско и от София денс фест. Хората в Костенец ме знаят с наградите. Като правиш това, което искаш, трудът не ти пречи. Трябва да си можеш. Искам да си отворя мое студио. Читалището ми е като втори дом. Работя всеки ден там, имаме изяви с танците по различни проекти, ще танцуваме и на Траянови врата.
Да напусна България - да, виждам по-хубава реализация извън България."
По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Александров

Асен Александров: Има мода и снобизъм в избора на учебно заведение след 7. клас

Резултатите от Националното външно оценяване след 7-и клас по български език са по-добри, в сравнение с минали години, каза пред Радио София Асен Александров - директор на 51-о училище "Елисавета Багряна" и председател на Сдружението на директорите в средното образование. Според него, пандемията от Covid-19 и наложеното онлайн обучение тогава, може..

публикувано на 24.07.24 в 09:54

Сряда започва със слънце, следобед – отново дъжд

Днес преди обяд в по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от северозапад ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, по-мощна след обяд и през нощта срещу четвъртък. На много места, главно в северозападната половина от страната, ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични..

публикувано на 24.07.24 в 07:35
Георги Шарков

Георги Шарков: Бизнес щетите при IT срива са по-съществени от броя на засегнатите компютри

Глобалният IT срив от 19 юли в международната компания за киберсигурност "Краудстрайк" (Crowdstrike) и в софтуерния гигант "Майкрософт" (Microsoft) причиниха сериозни затруднения в работата на авиокомпании, медии, банки, телекомуникационни и транспортни компании в цял свят. Той доведе и до невъзможност личните лекари да работят, а аптеките..

публикувано на 23.07.24 в 17:06
Силвия Георгиева

Климатичните промени налагат нови предизвикателства пред местните власти

Климатичните промени са сериозно предизвикателство както за целия свят, но и конкретно за местните власти . Сухите лета и наводненията са доказателство, че тези промени се отразяват пряко върху живота на всеки човек. "Трябва да се научим да се съобразяваме и да се адаптираме към природните явления, върху които не можем да повлияем. На..

публикувано на 23.07.24 в 15:44
Джо Байдън и Камала Харис

Харис е с достатъчна подкрепа за спечелване номинацията за президент

В Съединените щати процесът по зациментиране на номинацията на Камала Харис за президент на демократите върви бързо. Малко повече от 24 часа след като президентът Джо Байдън се оттегли от надпреварата за преизбирането му, зад нея застанаха повече от половината делегати на конгреса на демократите и поеха ангажимент да я подкрепят. Около нея..

публикувано на 23.07.24 в 14:54

Район "Оборище" събира софиянци за споделена храна и опознаване на съседа

“Голямата маса“ е инициатива на Столичната община – район “Оборище“, която ще се проведе тази събота, 27 юли. Поканата е към гражданите и жителите на района – да седнат на голямата маса, за да опознаят съседите си и да споделят храна с тях. За тази цел  р айон "Оборище“ затваря част от улица “Екзарх Йосиф” за автомобили на..

публикувано на 23.07.24 в 14:52
Председателят на комисията по екология Красимир Гълъбов и общинските съветници Ваня Григорова (вдясно) и Марта Георгиева (вляво) на брифинга в Столичната община за условията в приютите и клиниките на ОП

Общински съветници искат проверка във ветеринарната клиника към "Екоравновесие"

Общински съветници в София настояват да бъдат предприети спешни мерки за подобряване на условията във ветеринарната клиника "Връбница" към общинското предприятие "Екоравновесие" и да бъде отменена заповедта, с която се забранява достъпа на доброволците до клиниката. Темата беше обсъдена на среща на общинари с неправителствени организации. По..

публикувано на 23.07.24 в 14:40