Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осмият фестивал "КвАРТал“ предстои в София от 15-и до 17-и септември

Снимка: fb/квАРТал

"Силата на хората" е темата на осмия фестивал "КвАРТал“, който предстои в София от 15-и до 17-и септември. Организаторите смятат, че „сега повече от всякога е важно да говорим за силата на гражданското общество и това, че промяната я правим ние, гражданите и нашият глас може да бъде силен“.

И тази година "КвАРТал“ ще бъде „заключен“ в карето, известно като стария еврейски квартал или стара София, между булевардите "Дондуков", "Мария Луиза", "Сливница" и "Васил Левски".

Осмото издание на фестивала е разделено на шест подтеми - архитектурно наследство; зелен квартал; общности /езикът на омразата; достъпност; пешеходни зони и градски инициативи; „избери българското“ – търговци и производители.

"КвАРТал“ предлага алтернативно забавление по повод Деня на София – 17 септември, каза пред Радио София Мартина Стефанова, която е част от организаторите.

„За разлика от другите фестивали, това е един социален фестивал, фестивал с кауза. Той се появи именно, за да работи в района на стария квартал, стара София, за да можем да привлечем вниманието към архитектурата, към градоустройството и изобщо да направим един район по-хубав за живеене“ добави Мартина Стефанова.

И тази година организаторите обещават пешеходни зони, музика, работилници и изложби за посетителите.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съвсем различно преживяване

Лора Декова е създател на фестивала "На брега":  "Доста от прожекциите ни са на филми с екологическа насоченост. Но не са документални филми, които се гледат по телевизора. Прожекциите ни на Конна база Войнеговци почнаха от миналата година. Винаги е пълно, магическо е някакси.  Филмите създават много добро настроение, подбрани са за добър завършек на..

публикувано на 22.06.24 в 11:18
 Дима Настева, Иван Карастоянов, Диан Ставрев (вдясно)

Да бъдеш ясен и за незрящите

Дима Настева и Иван Карастоянов от Комиксилница (комикси за незрящи) говорят за адаптираните филми за незрящи. Третият гост е актьорът в тях Диан Ставрев: "След комиксите решихме да адаптираме и филми (Дима). Днес е премиерната прожекция. От 2017 досега са адаптирани 16 филма по европейска програма. Времеемко е, но не е трудно. Времето на филма,..

публикувано на 22.06.24 в 11:03
Атанас Мавродиев

Духовността винаги побеждава

Атанас Мавродиев за предстоящия концерт на 11 юли в Арена София: "Учителю, благодарим ти" не е само концерт, а книга, посветена на Учителя Дънов и триединството Орфей и Боян Мага, основател на богомилите. Книгата е под печат, тя ще е подарък за всеки, закупил билет, заедно с диск с песните на Дънов. Никой досега не ги е разглеждал в триединство. Във..

публикувано на 22.06.24 в 09:54
Ружа Райчева

"Форум", 21.06.24: Кой не е за парламента

В края на седмицата, в която започна работата на 50-ото Народно събрание, коментатор във „Форум“ е Ружа Райчева. Тя е политически репортер в OFFNews и може да разкаже интересни детайли от начина, по който на журналистите (не) им се позволява да отразяват дейността на народните представители и политически лидери. Освен това Ружа Райчева..

публикувано на 21.06.24 в 18:20

Водородният електромобил - въпрос на време, а не дали

В рамките на инициативата "Водородни дни" през тази седмица (18-20 юни) столичани имаха възможност да разгледат и да направят демонстрационна обиколка с водороден автобус. Както се очакваше, интересът беше огромен – както от граждани, така и от фирми, отбеляза пред БНР-Радио София доц. д-р Благой Бурдин от Института по електрохимия и..

публикувано на 21.06.24 в 17:28
Младите ентусиасти за промяната в града - Адрияна Михайлова и Кремена Георгиева

Покана за артисти и културни мениджъри

Устойчивото развитие на градската среда е акцентът в разговора с Адрияна Михайлова – един от най-активните ентусиасти за промяната в града. В разговора стана дума за различните проекти и инициативи, проведени с цел промяна на културния облик на града, за новите арт пространства и преосмислянето и оживяването на стари такива, както и проектът..

публикувано на 21.06.24 в 17:10

Приобщаването на ЛГБТИ би довело до икономически растеж

Доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ) по поръчка на фондация "Глас" разкрива как хомофобията и борбата с нея може да се отрази на българската икономика. В него се изтъква, че пълните права и приобщаването на ЛГБТИ+ хората (с различна сексуална ориентация) са свързани с по-високи нива на икономическо развитие и благосъстояние...

публикувано на 21.06.24 в 16:15