Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация помага на деца и младежи в риск

Снимка: Радио София

Програма "Дом Възможност", реализирана от Фондация за социална промяна и включване (ФСПВ), с подкрепа от Столичната община, организира спортно-образователни събития за деца и младежи в риск.  Подробности пред Радио София разказа Тeодора Колева, директор на ФСПВ.

"Започнахме в зората на деинституционализацията в България и затварянето на тези големи домове за деца лишени от родителски грижи. Тогава нашият фокус беше към това, какво се случва с тези деца. В един момент те вече не са деца и стават на 18, законодателството казва, че те са възрастни хора и вече се оправят в живота. Това, което обаче ние наблюдавахме и видяхме е, че огромен поток от тези млади хора просто не знаят къде да отидат. Отиват на улицата и много от тези младежи избират изключително рискови поведения и практики, за да могат да оцелеят", сподели Колева.

Тя допълни, че точно тук е мястото, в което програмата "Дом Възможност" се намесва и дава възможност на младежи, които не желаят този начин на живот да намерят подслон и възможности за включване в социалната система. Ключовите експерти в организацията са в сътрудничество с британски експерти, а финансирането е от големи бизнес организации.

От старта на кампанията над 80 младежи са намерили спокойна среда, достъп до услуги, до здравеопазване, образование и са били интегрирани.

"Имаме екип от психолози, с които много години се занимаваме с това и също така социални работници, които прекарват вечерите си с тях и остават, когато е нужно през нощта. Ако има специални затруднения се обръщаме към други експерти, но основно искаме да създадем една среда, която е спокойна. Също така свързваме с лични лекари тези, които нямат, правим редовни прегледи когато е необходимо, насочваме ги към работни процеси, въобще една цялостна грижа за човека", отбеляза Колева.

Програма "Дом Възможност" обхваща две жилища и 10 младежа в София, а в Бургас има 5 младежа. Едно от жилищата в София е предоставено от Столична община. Има и услуга, която е стартирана във Варна и е представена на местната организация и която е получила общинска подкрепа.

По думите на Колева дарителските кампании са различни, като последната е била за спортен лагер, който се провежда всяко лято:

"Извеждаме ги извън София, решили сме това да бъде град Враца, защото поддържаме от години контакти със затвора във Враца и поправителния дом за малолетни към затвора. Свидетели сме на това, че много младежи от групата на напускащи институции ги виждаме в този поправителен дом. Искаме нашите младежи, които живеят при нас, да могат да се срещнат с тази група, да играят футбол, да играят тенис, те имат вътре страхотна база. За да могат да видят какъв е животът от другата страна, когато нямат подкрепа, когато тези младежи са взели други избори, може би не са взели, а са действали спонтанно и са направили престъпление".

Всички, които желаят да подпомогнат кампанията могат да го направят на страницата на фондацията, във фейсбук страницата ФСПВ, както и на телефон 0878 664 858.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пирдоп

Промишлен район с дадености за туризъм

Днес гостуваме на община Пирдоп и пръв гост и наш домакин е кметът Ангел Геров : "Наследник сме на първото обществено училище, към края на Възраждането е построено първото училище, по-късно е построено и класно училище. Градът се е разраствал и оттук започва нашата история - построява се ново, голямо училище. Първият камък е положен в 1932. По план..

публикувано на 28.07.24 в 11:01

Историята оживява - Учителят Петър Дънов, части 1, 2 и 3

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 27.07.24 в 16:00

Софийски разкази - София преди Освобождението

Как е изглеждала София през 1878-9? Изостанал град ли е бил? Къде е бил "Хендекът", ограждал града? Какво е било населението? Защо е намаляло преди да стане столица? Кои са махалите/кварталите: Язаджийска, Баш чешма, Драз и други? На всички и на други подобни въпроси, отговорите са в звуковия файл:

публикувано на 27.07.24 в 15:00
Ева и Йордан Соколови

Адресите на любовта - Ева и Йордан Соколови

В тежък развод пламва любовта на биохимичката и юристът Ева Соколова е професор по биохимия. Специализирала е като Хумболтов стипендиант в Германия, а докторската си дисертация е защитила в Московския химикотехнологичен институт Менделеев.Йордан Соколов е изявен юрист, председател на Народното събрание, бивш министър на вътрешните работи,..

публикувано на 27.07.24 в 13:55
Калоян Захариев

Във Вселената няма правилен ред

„Ех, магесническа му работа“ от Калоян Захариев - интервю с автора: "Писането ми отне малко време. Роди се без план, идея. Всичко тръгна от самосебе си. Главният персонаж е некромант. Тръгнах с идеята да бъде като Тери Пратчет, но реших да си измислям неща. Във Вселената няма правилен ред. Пиша нещо, което ми харесва, като пишеш един роман си мислиш..

публикувано на 27.07.24 в 11:35

Всеки може да помогне

Националната асоциация на доброволците в Република България организира безплатен уебинар на тема "Основни знания и умения за спонтанни доброволци за действие по време на горски пожари". Георги Влайков, директор ЦПО „Доброволец” с подробностите: "Планираме да запознаем доброволците как се работи на терен, какви са основите рискове, с каква лична..

публикувано на 27.07.24 в 10:43

Да има пълноценно общуване на село

Практически уъркшоп „Малка пермакултурна градина" - събеседник от с.Негушево е Михаела Танева от Фондация "Повей": "Стартираме поредица от практически насочени семинари, показваме различни начини да пшроизвеждаме собствената си храна и така да съживим мястото, училището. Вече е възстановено първото училище, с което започнахме преди години. Проектът..

публикувано на 27.07.24 в 09:52