Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В „Събота, събота вечер“ на 5 август

Щрайхът на Радиооркестъра и Вили Стоянов откриват Банско джаз фестивал със „Среща в приказка/та“

Марио Ангелов
Снимка: Радио София

„Както по света, така и у нас, музикантите рядко отдъхват, а ако почиват, то е някой откраднат ден“ – оттук започна разговорът ни с Марио Ангелов, който ръководи дирекция „Музикална продукция и състави“ в БНР.

„Ето сега за щрайха на симфоничния оркестър на БНР седмицата започна с репетиции за откриването на Банско Джаз фестивал, където ще свирят заедно с тромбониста Вили Стоянов и неговото трио музика на Йосиф Цанков, в специално създадените аранжименти на Милен Кукошаров. А Йосиф Цанков е композирал наистина запомнящи се песни и мелодии.”

Вили Стоянов

Среща в приказка/та“ е заглавието и на концерта, и на току-що излезлия диск, на който БНР е съ-продуцент.

„Мисля, че можем да наречем този проект кросоувър, защото 26-мата представители на струнните инструменти привнасят една класичност, а Вили Стоянов и триото (Милен Кукошаров – пиано, Борис Таслев – контрабас, Атанас Попов – ударни) джазират по техния специфичен начин и така се получава едно наистина красиво смесване, благодарение на професионално издържаните аранжимент на Милен Кукошаров“.

Милен Кукошаров

Милен Кукошаров сподели, че основната задача, която си е бил поставил и която не му е излизала от ума, е била как хомогенно да „облече“ една музика, която „вече е класика в шлагерния жанр“ и да я представи като класика извън поп-музиката. Щрайхът на радиооркестъра е използван наистина по един обогатяващ и многопластов начин – „даже оркестрантите малко се изненадаха в началото, че имат водеща роля. По шаблон се счита, че когато има класически музиканти на сцената, заедно с представители на други стилове, те имат по-скоро допълваща функция. Не и в този проект. Аз съм си позволил да добавя доста свои моменти – интродукции, средни части, запазвайки разпознаваемостта на изключителните мелодии, създадени от Йосиф Цанков. Преди да започна да правя тези оркестрации, прочетох доста за него, автобиографичната му книга, говорих с Вили и за мен Йосиф Цанков е една романтична персона, от най-чистия и дори наивен вид. Някои от пиесите, като „Събота, събота вечер“ звучат като филмова музика, но от по-старо кино. От друга страна, запазвайки романтичния облик на музиката на Йосиф Цанков, аранжиментите са измислени от мен, който живея днес и носят един по-съвременен полъх“.

Марио Ангелов припомни, че друг изключително интересен диск, издаден от БНР – Tutto Verdi със знакови арии на Джузепе Верди в изпълнение на баритона Кирил Манолов под диригентството на Павел Балев със Симфоничния оркестър на БНР, вече е наличен в ozone.bg, както и в симпатичното малко магазинче в двора на БНР на „Драган Цанков“ 4.  Излезе и албум, отбелязващ 70-годишнината от създаването на Смесения хор на БНР.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.




По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Египетският лешояд се завръща у нас от ръба на изчезването

Емблематичният египетски лешояд се завръща от ръба на изчезването, съобщават от Българското дружество за защита на птиците. Оттам са установили рекорден брой от 35 заети гнездови територии от египетски лешояди. Установеното увеличение е с близо 20% спрямо предходната година и по този начин световно застрашеният вид у нас се възстановява до..

публикувано на 09.08.24 в 13:06
Виктор Лилов

Виктор Лилов: Добре е това, което правим да ни доставя удоволствие, за да имаме волята да го правим

В предаването "Радиокафе" разговаряме с  единствения европеец в "топ 10" на Международната олимпиада по биология, в която е и победител. Виктор Лилов печели два златни медала в олимпиади на две различни науки – биология и химия, където хората се състезават на базата на своите интелектуални познания.  Той е на 17 години, завършил Софийската..

публикувано на 09.08.24 в 13:02

Летни фолклорни празници "С Копривщица в сърцето"

За поредна година община Копривщица и Народно читалище "Хаджи Ненчо Палавеев - 1869 г." организират Летни фолклорни празници "С Копривщица в сърцето". На 9 и 10 август, в града ще се проведе, както местните жители го наричат, т.нар. малък събор, сподели пред Радио София Стоян Павлов - председател на Народно читалище "Хаджи Ненчо Палавеев -..

публикувано на 09.08.24 в 11:27

От Париж до Баку с велосипед в подкрепа на климата

Тази вечер, в 18.00 ч., участниците в колоездачната обиколка COP29, в подкрепа на климата, пристигат в София. Те ще се съберат пред катедралата "Св. Александър Невски", за да приветстват любителите на колоезденето и екологичните каузи. COP29 Bike Ride е инициатива, която цели да повиши осведомеността и да подкрепи действията за справяне с..

публикувано на 09.08.24 в 10:16

Слънце в петък и температура в София около 32°

Днес ще преобладава слънчево време. По-значителни временни увеличения на облачността ще има над северозападната половина от страната, съобщиха от НИМХ. На места, главно в планините и планинските райони в Западна и Централна България, ще превали и прегърми. Вятърът в западната половина от страната ще се ориентира от северозапад, ще се усили и ще бъде..

публикувано на 09.08.24 в 07:35

Излезе годишният доклад за развитието на роботиката в България

Излезе годишният доклад за развитието на роботиката в България на Професионалната асоциация по роботика, автоматизация и иновации PARAI. Това е шестото поред издание на традиционния доклад "Българските успехи в роботиката и автоматизацията" и проследява развитието на сектора на високите технологии у нас през 2023 г. Той показва положителните..

публикувано на 08.08.24 в 18:14

СУ "Св. Климент Охридски" с нова магистърска програма – "Астробиология"

Софийският университет "Св. Климент Охридски" въвежда нова магистърска програма – "Астробиология". Тя е интердисциплинарен проект на Биологическия Факултет, Физическия Факултет, Факултет по Химия и Фармация, Геолого-географски Факултети и Философския Факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Програмата цели да отговори на научното търсене в..

публикувано на 08.08.24 в 17:02